Що відомо про ЗРК Patriot, які Україна отримає від США: характеристики, історія створення та вартість

22.12.2022, 13:27 Переглядів: 2 815

 

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до США було офіційно оголошено про передачу таких комплексів ЗСУ

Про постачання наземних комплексів ППО Patriot, які дозволять захиститися від ударів російських ракет та інших літальних апаратів Україна просила США з самого початку широкомасштабної війни з росією, але Вашингтон зволікав з рішенням. Масовані обстріли української території російськими ракетами та пошкодження критичної інфраструктури, змусили США змінити їхню позицію.

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до США вчора, 21 грудня, було офіційно оголошено про передачу таких комплексів ЗСУ.

Найближчим часом Україні обіцяють передати пакет допомоги озброєнням на майже $2 млрд, який, зокрема, буде місити одну батарею ЗРК Patriot. При цьому цей пакет містить також і процес навчання, який проходитиме на території третьої країни. Поки що не оголошені строки підготовки, але, якщо брати приклад польських операторів, то їхнє навчання проходило протягом 9 місяців. Є надія, що підготовка наших операторів займе набагато менше часу і що їх вже готують.

Що відомо про ЗРК Patriot та в яких країнах, крім США, вони перебувають на озброєнні?

ЗРК Patriot: універсальна протиповітряна оборона

Головне призначення ЗРК Patriot - прикриття військових баз, а також великих адміністративно-промислових центрів від різних засобів повітряного нападу. Комплекс здатний одночасно виявляти та розпізнавати понад 100 повітряних цілей, безперервно супроводжувати вісім з них, а потім наводити та випускати по кожній з цих цілей до трьох ракет.

Розробка ЗРК Patriot стартувала ще на початку 1960-х років, але своєї нинішньої назви й форми ЗРК набув лише у 1980 році, коли був підписаний перший контракт на виробництво серійної партії цієї системи. У1982 році ЗРК Patriot був прийнятий на озброєння армії США.

Відтоді цей зенітно-ракетний комплекс проходив багаторазову модернізацію.

У характеристиках сучасної версії ЗРК Patriot сказано, що комплекс може захищати від тактичних балістичних ракет, крилатих ракет, безпілотників, літаків і інших загроз з повітря.

Одразу зазначимо, що міні-БПЛА та дрони-камікадзе, які росія використовує для ударів по об’єктах інфраструктури України, відстежити та перехопити найскладніше через їх невеликі розміри та малу висоту польоту. Крім того, збивати їх нераціонально з огляду на високу вартість однієї ракети від ЗРК Patriot.

Тактико-технічні характеристики та вартість ЗРК Patriot

До зенітної батареї входять від 4 до 8 пускових установок (ПУ), кожна з яких має по чотири ракети. Батарея – це мінімальний за складом тактико-вогневий підрозділ, який може виконувати бойове завдання самостійно.

Склад зенітно-ракетного комплексу Patriot:

  • багатофункціональна станція радіолокації з фазованими антенними гратами AN/MPQ-53;
  • пункт керування вогнем AN/MSQ-104 пускові установки М901 зенітні керовані зенітні керовані ракети MIM-104A;
  • джерела енергопостачання AN/MSQ-26;
  • засоби зв'язку, технологічне обладнання;
  • засоби радіотехнічного та інженерного маскування.

 

Тактико-технічні характеристики:

  • Максимальна дальність перехоплення цілі: 80 км (в секторі 90 градусів);
  • Мінімальна дальність: 3 км;
  • Максимальна висота: 24 км;
  • Мінімальна висота:  60 метрів;
  • Кількість одночасно обстрілюваних цілей: 8;
  • Ймовірність ураження цілі: 0,8 (в бойових умовах - 0,4-0,6);
  • Вага ракети: 912 кг;
  • Діаметр: 0,41 м;
  • Довжина: 5,31 м;
  • Бойова частина: осколково-фугасна;
  • Час розгортання з маршу: 30 хвилин.

Вартість:

Вартість 1 батареї ЗРК Patriot  (з розрахунку 4 ПУ) може доходити до $1 млрд. Сюди входить: 4 ПУ, 32 ЗУР Patriot PAC-3, 24 ЗУР з удосконаленим наведенням GEM-T, комплект РЛС з фазованими ґратами, контрольна станція захоплення цілі.

Де ЗРК Patriot застосовувалася в бойових умовах

Вперше в бойових діях ЗРК Patriot було застосовано під час операції «Буря в пустелі» у Перській затоці в 1991 році, коли вони захищали від іракських ракет «Скад» війська США та коаліції, а також населені пункти Ізраїлю.

Тоді військове керівництво США та концерн-виробник Raytheon говорили про майже стовідсоткову ефективність ЗРК Patriot, але пізніше незалежні зовнішні дослідження поставили під сумнів ці твердження. Так, 15 лютого 1991 року комплекс не зміг перехопити ракету «Скад», випущену іракськими військами по американських казармах. Унаслідок ракетного удару загинули 28 військовослужбовців США.

Пізніші неодноразові технічні вдосконалення значно підвищили ефективність цієї системи ППО. Відтоді ЗРК Patriot та зенітні ракети, які у ньому застосовуються, було оптимізовано для захисту від тактичних балістичних ракет, також вони є ефективними проти крилатих ракет та військової авіації. У 2003 році ЗРК Patriot США розгорнули в Іраку для захисту своїх військових баз та військ союзників. З того часу комплекс застосовувався кілька разів, і кожен із них завершився успішним перехопленням повітряних цілей, хоча для усунення виявленої загрози інколи використовувалися кілька ракет-перехоплювачів.

В яких країнах ЗРК Patriot знаходиться на озброєнні

За даними компанії-виробника ЗРК Patriot, ці комплекси закупили 16 країн світу. З кінця 2020 року вони є і біля кордонів України - тоді першу систему цього ЗРК було доставлено до Румунії. Загалом США та Румунія 2017 року домовилися про купівлю Бухарестом семи ЗРК на суму $3,9 млрд.

У березні цього року, одразу після повномасштабного вторгнення росії в Україну, США повідомили, що надсилають перші системи Patriot до Польщі. Закупівля двох комплексів ЗРК Patriot коштувала Польщі $4,75 млрд — це понад чверть оборонного бюджету країни на 2023 рік. Крім того, Польща незабаром має отримати одну систему Patriot від Німеччини.

Комплекси MIM-104 Patriot з 1989 року перебувають на озброєнні німецького Бундесверу. У березні 2021 року міноборони країни повідомило про плани з 2023 року модернізувати ЗРК Patriot, щоб підтримувати їхню бойову готовність аж до 2030 року.

У Європі MIM-104 Patriot також перебувають на озброєнні армій Нідерландів, Греції, Іспанії, Швеції.

На Близькому Сході, серед країн, що підтримують дружні зі США відносини, багато країн також мають на своєму озброєнні ЗРК Patriot. Це Ізраїль, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет, Бахрейн, Йорданія, Катар та Кувейт. Такі комплекси перебувають на озброєнні союзників США в Азії — Японії, Південної Кореї та Тайваню.

Утім, далеко не усі бажаючі отримують можливість закупити американські ЗРК Patriot. Торік стало відомо, що до американського уряду щодо постачань комплексів Patriot зверталася Туреччина, яка є союзником США по НАТО. Однак у відповідь на це Вашингтон заявив, що цього не відбудеться, допоки Анкара не поверне росії закуплені у неї системи ППО С-400.

Одна батарея – це лише початок

Батарея системи протиповітряної оборони Patriot, яку США передадуть Україні, має стати не єдиною, а першою у новій системі ППО України, поряд із комплексами IRIS-T та NASAMS.

Про це речник Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат сказав в ефірі телемарафону.

Він підкреслив, що ЗРК Patriot - один з найкращих у світі комплексів, який стоїть на озброєнні у провідних країнах світу.

- І ми його вже, напевно, скоро матимемо. Але поки невідомо, про яку модифікацію Patriot йдеться - це поки не оголошується. Сподіваємося, це буде один з найкращих передових комплексів, здатний знищувати не лише аеродинамічні, а й балістичні цілі… Одна батарея - це має бути тільки початок, тому що зрозуміло, що ми вже прив'язуємося до цієї системи, так само як до IRIS-T та NASAMS, і ця перспектива для нас має бути продовжена, - сказав Ігнат.
Автор: Віктор Крук
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх