Від сплати єдиного внеску та страхового стажу залежить право працівника на соцзахист

26.08.2022, 09:03 Переглядів: 2 372

 

У 2022 році право вийти на пенсію у 60 років мають люди, у яких страховий стаж становить не менше 29-ти років

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Розмір єдиного внеску залежить від розміру мінімальної заробітної плати в Україні. Останній раз мінімальна заробітна плата змінилась з 1 грудня 2021 року - з 6000 до 6500 грн.  Відповідно мінімальний страховий внесок також збільшився з 1320 до 1430 грн (6500*22%=1430). Саме такий розмір внеску (1430 грн) є на сьогодні мінімальним до сплати роботодавцями за працівників, які працюють за основним місцем роботи, а також ФОПами.

Як показує практика, все ще є роботодавці, які бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам заробітну плату в «конвертах», з якої не сплачуються податки і страхові внески. Це позбавляє працівників права на соціальний захист: на призначення пенсії, оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, допомогу на випадок нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання тощо.

Слід пам’ятати, що у 2022 році право вийти на пенсію у 60 років мають люди, у яких страховий стаж становить не менше 29-ти років. Якщо у людини немає такого стажу, то у 63 роки можуть вийти на пенсію люди зі страховим стажем від 19-ти до 29-ти років. У разі відсутності страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком після досягнення 63-х років, то пенсія призначається після досягнення людиною 65-річного віку при  наявності страхового стажу не менше 15 років.

Перевіряйте чи оформлено ваші трудові відносини, чи своєчасно і повно сплачено страхові внески та тривалість набутого страхового стажу на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua).

Автор: Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх