У Кременчуці встановлять меморіальну дошку Данилу Самойловичу, який рятував від чуми

11.08.2022, 13:03 Переглядів: 2 075

 

У місті вшанують українського лікаря, засновника епідеміології в Російській імперії, фундатора першого в Україні наукового медичного товариства

Вчора, 10 серпня, вирішили встановити скульптурне панно на честь Данила Самойловича, який врятував Кременчук від чуми. Рішення прийняли на комісії з питань найменування об’єктів топоніміки та увічнення пам'яті.

Вчитель української мови та керівник історико-краєзнавчого музею при гімназії №7 Тамара Іванівна Вібла на комісії розповіла цікаві факти з життя вченого та увіковічнення його пам'яті. За її словами, випускники у 2014 році збирали кошти, щоб становити памятник на честь Данила Самойловича, проте з початком російсько-української війни кошти витратили на амуніцію своїх же випускників, які стали на захист держави (Дмитро Краснопольський та Юрій Химчук). Минулого року запланували встановити меморіальну дошку, як і Устимовичу. Графіка авторства Оксани Бойко стане початком для виготовлення і встановлення панно.

У Крюкові, де знаходиться дамба, стояло 9 бараків. Данило Самойлович лікував кременчужан та ввів цілий ряд заходів: лікарі носили певний одяг, відділяли хворих людей від здорових, щоб уникнути зараження. Так утворилося селище Карантин – у ньому жили пацієнти, інфіковані чумою. На тому місці, де наразі стоїть перше приміщення гімназії №7 (його звели у 1914 році), була висока каланча пожежної частини. Оскільки вважали, що краще чуму лікувати димом - тричі на день бараки обдавали димом.

Саме у Кременчуці завдяки ряду експериментів Данило Самойлович довів, що чума не передається повітрям, а інфікуватися цією хворобою можна при безпосередньому контакті з хворими або зараженими предметами.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх