Демонтувати не можна зберегти: у Кременчуці поклали око на фреску біля музею

19.02.2022, 18:15 Переглядів: 546

 Що вирішили на засіданні комісії з питань найменування об’єктів топоніміки, увічнення пам’яті діячів і подій

Подальшу долю мозаїки монументального мистецтва обговорили на засіданні комісії з питань найменування об’єктів топоніміки, увічнення пам’яті діячів і подій. До мерії звернувся керівник ГО «Кременчуцьке міське об’єднання Товариства української мови» Юрій Мартиновський. Він вбачає у панно елементи комуністичної пропаганди, яка підпадає під дію Закону про декомунізацію. Зображення розташоване біля кременчуцького краєзнавчого музею за адресою вул. Соборна, 3. 

На фресці зображені назви комуністичних газет «Правда», «Іскра», а також зображення червоноармійців.

Секретар Кременчуцької міської ради Юрій Гриценко зауважив, що у 2015 році розглядали дане питання на комісії. Тоді вирішили зберегти фреску. 

Директорка Кременчуцького краєзнавчого музею Алла Гайшинська розповіла, що була проведена мистецтвознавча експертиза. Зідно з висновком, фреска - витвір монументального мистецтва, у якому висвітлюється тема розвитку преси та друку в Україні. Панно має історично-культурне значення для мистецтва й Кремненчука загалом. 

- Вона має історично-культурне значення для українського мистецтва. Заборона не поширюється на твори мистецтва, які створені до прийняття закону. Мозаїчне панно біля музею необхідно зберегти як приклад історії технології фрестки в Україні та зразок декоративного оформлення міського простору, - додала Алла Гайшинська. 

Руслан Шаповалов, керуючий справами міськвиконкому, додав, що панно можна демонтувати. Проте виникають проблеми: де зберігати елементи мозаїки та чи витримає будівля втручання. Будівля побудована ще до 1870 року.

Звернення Юрія Мартиновського взяли до уваги, проте ніяких рішень не приймали - залишили рішення 2015 року - збереження мозаїчного панно.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх