Чи можна вакцинуватися різними типами вакцин: пояснення МОЗ

13.11.2021, 11:59 Переглядів: 2 637


 

Вакцинація має бути доказовою, а статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин наразі немає

Вакцинація має бути доказовою, а використання бустерних або додаткових доз повинно чітко регулюватися. Про це  головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів в інтерв’ю виданню Главком, інфориує пресслужба МОЗ.

- Я б радив все ж таки дотримуватися вимог доказової медицини – використовувати комбінації, які довели свою безпечність. Наразі змішування дозволено мРНК-вакцин (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга вакциною мРНК. Якщо ж є вакцинація CorovaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза якоюсь альтернативною, то це якийсь експеримент над собою. Я не раджу такого робити, бо це не відповідає протоколам та інструкціям, – сказав Ігор Кузін.

Статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин немає, адже в електронній системі охорони здоров’я можна бачити лише загальну кількість проведених щеплень. Доступ до персональної інформації, зокрема про вид вакцини, є лише у лікаря, який лікує пацієнта, або у вакцинальної бригади, яка проводить щеплення.

Якщо такі випадки й трапляються, то вони є порушенням. І відповідатиме за це медпрацівник, який проводить щеплення і знає, що людина вакцинувалася до цього іншим типом вакцини.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх