Біланівський ГЗК профінансував бібліографічний покажчик творчості художника Івана Дряпаченка

19.08.2021, 17:35 Переглядів: 2 376

 

Значення творчості Івана Дряпаченка неможливо применшити

17 серпня в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка відбулась культурно-мистецька акція до 140-річчя з дня народження видатного українського маляра та графіка Івана Кириловича Дряпаченка. В рамках цієї акції відбулась виставка робіт художника, лекція від Тетяни Мячковой, мистецтвознавиці та дослідниці творчості І. Дряпаченка, та презентація бібліографічного покажчика.

Видатний художник народився в селі Василівка, що наразі входить до складу Новогалещинської територіальної громади. Там він народився, виріс та провів останні роки свого життя. Там він і похований, і там встановлений пам’ятник з викарбуваними його словами «Лечу, горю, згораю і люблю...».

У Василівці з великою шаною ставляться до творчості Івана Дряпаченка: в приміщенні старостату організована виставка репродукцій його картин, діти та дорослі знають історію творчості та життя митця. Щороку 16 серпня громада збирається біля пам’ятника, щоб згадати художника та вшанувати його пам’ять.

Цього року, з нагоди 140-річниці з дня народження Івана Дряпаченка, мистецтвознавиця Тетяна Мячкова разом із Полтавською обласною універсальною бібліотекою ім. І.П. Котляревського підготували бібліографічний покажчик творчості художника.

За допомогою з випуском книги вона звернулася до органів місцевої влади, а зі свого боку селищний голова Світлана Самсонова звернулась до соціально-відповідального бізнесу, що знаходиться на території Новогалещинської територіальної громади.

- Нас з Біланівським ГЗК об’єднують роки партнерства. За допомогою комбінату у нашої громади є можливість ефективно розвиватися, маючи надійного партнера. Тому коли знадобилась допомога з фінансуванням книги, я одразу звернулась до керівництва комбінату і в рамках соціального партнерства питання було вирішене, - говорить Світлана Самсонова. – Дякуємо Тетяні за пророблену нею роботу. Ми дуже пишаємося нашим земляком Іваном Дряпаченком та творчою спадщиною, що залишилась після нього, а тепер ми матимемо оригінальну книгу, яку будемо презентувати всім гостям нашої громади.

Дійсно, значна частина діяльності Біланівського ГЗК направлена на благодійність. Новини з реалізованими проєктами чи наданою допомогою з’являються з регулярною періодичністю.

- Наше підприємство функціонує в рамках політики соціальної відповідальності. Кожен з аспектів соціально-культурної інфраструктури має велике значення для розвитку громади. Надзвичайно приємно бути причасними до популяризації культурної спадщини регіону, - говорить Юрій Химич, генеральний директор ТОВ «Біланівський ГЗК».

- Значення творчості Івана Дряпаченка неможливо применшити. Йому було притаманне філософське ставлення до життя, безмежна любов до рідної землі, сердечність та людяність, прагнення пошуку щастя, - коментує Тетяна Мячкова. – Він працював в усіх жанрах: портрет, натюрморт, пейзаж, історичному та міфологічному. При цьому творчість митця не обмежувалась технікою чи стилем. Він – майстер реалізму. Іван Дряпаченко – яскравий представник української малярської традиції першої третини ХХ ст.

Дуже добре, що на Полтавщині розвивають та поширюють творчу спадщину та популяризують її, а ще краще - що бізнес всіляко допомагає та підтримує ініціативи.

Автор: на правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх