На Полтавщині обрали, який саме пам'ятник встановлять Петлюрі

5.06.2021, 09:20 Переглядів: 1 968

 

Обрали трьох переможців

У залі Краєзнавчого музею, 1 червня, оголосили результати конкурсу зі спорудження пам’ятника Петлюрі у Полтаві. Після закритого засідання оголосили три переможні проекти:

1 місце: 3-метрова скульптура з бронзи у генеральському вбранні

Скульптор: Анатолій Васильович Кущ
Архітектори: автор проекту Сергій Васильович Швець-Машкара, співавтор проекту Михайло Сергійович Швець-Машкара
Автор представив пам’ятник Симону Петлюрі у генеральському вбранні: френчі, галіфе, чоботах, портупеї. Правою рукою він спирається на край столу з документами і картами, а лівою тримає ефес шаблі. Скульптура виконується в бронзі, висотою 3 метри і встановлюється на гранітному постаменті. За його підрахунками, облаштування пам’ятника і простору навколо, коштуватиме близько 1,5 млн грн.

2 місце: 3-метрова фігура у сидячому положенні — з бронзи та граніту

Скульптор: Віктор Романович Липовка
Архітектор: Андрій Олександрович Данилейко.
Учасник запропонував зобразити Симона Петлюру на момент повернення до Полтави: «Він ніби присів в задумі біля рідного дому. Задумавшись про життя, він скинув шинель та поклав поруч зброю».

За ескізом, ця скульптура, висотою 3,7 метра, має бути бронзова, а покриття майданчика — зі світло-сірих гранітних плит, бордюрних каменів та сходів з Покостовського родовища. Навколо мають бути лави, додаткові пішохідні доріжки з освітленням, місця відпочинку і зону дитячого дозвілля. Щоб завелика ялинка не домінувала на площі та не заважала огляду, автор пропонував її пересадити. Для освітлення зони пам’ятника він передбачив ліхтарі з прожекторами.

3 місце: 3-метрова гранітна скульптура у військовому стилі початку 1920-х 

Скульптор: член НСХУ Олексій Вікторович Пергаменщик
Архітектор: членкиня НСАУ Наталія Володимирівна Башинська
Автор запропонував виконати скульптуру у стилі, схожому на військові пам’ятники УНР та Європи 20-х років минулого століття. Постать Симона Петлюри він хотів вирізати з цільного блоку світло-сірого граніту. Фігура зображена у військовому мундирі із шашкою та кобурою. Її проектна висота — 5,5 метри, 3,5 метри з яких — це сам пам’ятник, 2-метри — постамент із бетону, облицьований полірованим маславським гранітом. На тлі темно-зеленого кольору плит планувалося встановити рельєфи з трьох сторін постаменту. За задумом, вони вирізані з такого ж світлого граніту, як і сама фігура.

На центральному фасаді постаменту офіційний Герб УНР та надпис нарбутовським шрифтом «Симон Петлюра». На фасаді з лівого боку постаменту майорять полкові знамена УНР та Державний прапор України, а з правого — зображені рушниці з багнетами, шашки та кулемет. На плиті тильного фасаду нарбутовським шрифтом вибиті усі регалії та посади Симона Петлюри відповідно до часової послідовності.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх