Купити хліб або спекти власноруч: ТЪ з'ясовував, що краще

17.05.2021, 18:01 Переглядів: 3 198 Коментарів: 4

 

«ТелеграфЪ» провів експеримент

З самого дитинства я вважала випікання хлібу чимось на грані фантастики – це було прерогативою хлібозаводів і ніяк інакше. Згодом в продажу з’явились хлібопічки, і стало модним робити хліб вдома.


Але… одного разу, опинившись в селі, я скуштувала справжній хліб з печі, і його смак запам’ятався на все життя. Ніяка техніка не здатна відтворити його, та й в магазині такого хліба не знайдеш.


Звісно, багато хто вважає, що хліб простіше за все купити. Так ми економимо час. Інші доводять, що підприємці деруть з нас три шкури, і пекти хліб самостійно в рази вигідніше. Подивимось, де ж правда.


Ще рік тому, під час локдауну, я вирішила спробувати спекти хлібину. Адже несподівано з’явилося багато вільного часу, тож чому б ні? Згодом випікання хлібу стало звичкою, бо на смак він нагадує той самий, справжній, сільський.


Для приготування однієї хлібини мені знадобилось:

  • 500 гр. борошна (7 гривень 80 копійок);
  • 1 пакетик сухих дріжжів (5 гривень);
  • приблизно 40 мл. олії (2 гривні 30 копійок);
  • 180 мл. теплої води;
  • 2/3 чайної ложки солі;
  • 1 столова ложка цукру.

 


Тобто, ціна не дуже відрізняється від магазинної і зекономити таким чином навряд чи вдасться.


Щодо часу, весь процес займає близько двох годин. З них хвилин 7 витрачаю на замішування тіста, годину воно підходить і 40-50 хвилин хліб печеться. Не так вже й довго, враховуючи що більша частина процесу моєї безпосередньої участі не потребує.


 


Висновок простий: кожен обирає те, що до душі. Напевно скажу одне: якщо я печу хліб, я точно знаю, що в ньому немає ані підсилювачів смаку, ані консервантів. Мабуть, тому й смакує він краще за магазинний. В хліб можна додавати різноманітне насіння, сухофрукти, комбінувати різні види борошна. А ще домашній хліб в рази довше залишається свіжим.


Про всяк випадок ділюся рецептом!



Змішайте борошно, дріжжі, сіль та цукор у глибокій мисці. Додайте олію і воду, замісіть тісто. Накрийте миску рушником і залиште у теплому місці на годину. Потім обережно перекладіть тісто на змащене деко. Місити тісто більше не треба, можна лише трохи обім’яти, надаючи форму. Випікайте хлібину 40-50 хвилин.

Коментарі: 4

966
17 мая 2021 18:52

Спасибо Автору!


9 1
273
17 мая 2021 19:15

Згадала 90-ті. Давайте вже борщ без м'яса. Дохазяйнувалася шмаркля.


10 16
36
17 мая 2021 20:42

1 пакетик сухих дріжжів (5 гривень);
500 гр. борошна (7 гривень 80 копійок);

 

У мене хлібобіч, по рецепту 4 грами сухих дріжжів на 420 грамів борошна, якщо навіть трохи більше то і характерний запах у хліба не дуже приємний і вилазе з під кришки, а на фото здається 11 грамовий, та і купувати такі дріжжі, якщо пекти хліб на кожен день економічно невигідно, 100 гр. пакет дріжжів коштує менше 15 гривень

 


6 0
5
17 мая 2021 20:48

Цитата: limon4ik
1 пакетик сухих дріжжів (5 гривень);
500 гр. борошна (7 гривень 80 копійок);

 

У мене хлібобіч, по рецепту 4 грами сухих дріжжів на 420 грамів борошна, якщо навіть трохи більше то і характерний запах у хліба не дуже приємний і вилазе з під кришки, а на фото здається 11 грамовий, та і купувати такі дріжжі, якщо пекти хліб на кожен день економічно невигідно, 100 гр. пакет дріжжів коштує менше 15 гривень

 

Не вигідно - цілком згодна. А щодо хлібопічки, то для неї інші рецепти й інші пропорції. В духовці запах приємний, все ок.


4 1
Коментувати статтю можуть тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, УВІЙДІТЬ або ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:



Вверх