29 років тому зробили перші кроки до початку будування Військово-Морських Сил України

7.04.2021, 13:23 Переглядів: 1 573

 

Незабаром у Кременчуці відкриється виставка, де охочі зможуть ознайомитися з одностроєм тих, хто писав новітню історію українського війська

Сьогодні, 7 квітня, виповнюється 29 років з початку будування Військово-Морських Сил України у новітній історії. 7 квітня 1992 року контр-адмірала Бориса Кожина призначили командуючим ВМС України. Він віддав наказ про створення ВМС України та формування організаційної групи. З цього моменту розпочалася новітня історія українського флоту.


 


Борис Кожин - перший командувач Військово-Морських Сил України, віце-адмірал, народний депутат України 2-го та 3-го скликань, український громадсько-політичний діяч.


7 квітня 1992 року командир Кримської ВМБ у кабінеті представника Президента України у Севастополі Івана Єрмакова отримав від першого заступника Голови Верховної Ради України Василя Дурдинця пропозицію очолити майбутній український флот. У той же день йому вручили підписаний напередодні (6 квітня) Указ Президента України про його призначення командувачем Військово-Морських Сил України.


Цікаво, що у Кременчуці зберігається шинель першого командувача Військово-Морських Сил Бориса Кожина. Керівник музею форми одягу Роман Пацовський розповів «Телеграфу», що форма Бориса Кожина зберігається лише у музеї Гамбурга та ВМС України, так що Кременчук став третім містом, де є такий ексклюзивний експонат.



Зауважимо, що у Кременчуці планують відкрити виставку «Генерали та адмірали незалежної України». «Перший всеукраїнський музей історії однострою» презентує документи та форму контр-адмірала Миколи Жибарева, першого командувача ВМСУ віце-адмірала Бориса Кожина та першого начальника штабу ВМСУ контр-адмірал Миколи Кострова.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх