Частині кременчужан за листопад не доплатили субсидію, але перерахунок буде

22.12.2020, 17:02 Переглядів: 3 637 Коментарів: 7

 

Це стосується людей, які живуть у будинках, не обладнаних лічильниками тепла: їм щомісяця перераховують тариф залежно від зовнішньої температури повітря — а відповідно, перераховують і суму субсидії

До редакції ТЪ звертаються кременчужани з проханням пояснити, чому за листопад отримали такі малі суми субсидій. У декого вони не набагато більші, ніж влітку, а в декого  навіть менші.  


- Сума субсидії (за листопад - ред.) при тих же доходах, пенсії зменшилася в три рази. У мене пенсія 2100 грн -  дали субсидію за листопад  922 грн. При оплаті комуналки залишилося з пенсії 300 грн. У літній перід була субсидія 600 грн. І це не лише у мене, у багатьох пенсіонерів така біда. Будь ласка, допоможіть розібратися! - скаржиться кременчужанка Надія. 


Як пояснили в управлінні соціального захисту населення Крюківського району, дійсно, частина кременчужан не отримала повну суму субсидії. Це стосується субсидії на оплату за теплопостачання лише субсидіантів, які мешкають у багатоквартирних будинках, не обладнаних тепловими лічильниками. (Натомість люди в будинках, де ведеться облік тепла, отримали одразу всю належну суму субсидії). 


Річ у тім, що у попередні роки затверджувався тариф на опалення одного квадратного метру площі — і від нього розраховувалася сума субсидії. Тепер такий тариф (на 1 кв м) не затверджується взагалі: система розрахунку за тепло дещо змінилася. Натомість розрахунковий тариф (від якого залежить сума субсидії) виводиться для будинків без теплових лічильників щомісяця (тобто щомісяця цей тариф різний). 


Як пояснили в абонвідділі КП «Теплоенерго», на розрахунковий тариф по кожній квартирі впливають три складові: це норма споживання теплової енергії на 1 кв м (у Гкал), площа самої квартири та температурний коефіцієнт. І якщо перші дві величини незмінні (норма споживання затверджена виконкомом), то коефіцієнт, на який щомісяця коригують тариф, залежить від зовнішньої температури повітря.



- Підприємства тепер не дають нам тариф до закінчення місяця, як це передбачено законодавством, адже на кінець місяця його коригують з урахуванням зовнішньої температури повітря. І дають постфактум по закінченні місяця. А ми, відповідно до наших нормативних документів, повинні розрахувати і субсидії, і пільги до кінця поточного місяця. Тому ми робимо так: спочатку рахуємо по минулому місяцю. А потім перераховуємо заново і доплачуємо субсидію (або, навпаки, утримуємо суму) — залежно від споживання. 


Так, наприклад, за жовтень ми рахували за середнім тарифом за рік. Потім виявилося, що тариф значно нижчий, ніж той, за яким ми рахували. У людей вийшла переплата по субсидії. Тепер цю переплату ми утримуємо по 20% із щомісячних нарахувань наступних місяців.


За листопад, в основному, у всіх людей за фактом вийшла більша сума субсидії, ніж була нарахована попередньо та виплачена. У грудні управління соцзахисту зробили перерахунок — і тепер у січні люди отримають доплату за листопад, - пояснила Людмила Ревега, начальник УСЗН Крюківського району. 


Вона наводить  приклад: одному з субсидіантів за листопад нарахували всього 26 гривень субсидії на опалення. Та після перерахунку (за фактичним показником споживання) субсидія за листопад вийшла 818 гривень. Але така доплата не у всіх. По кожному отримувачу субсидії проводиться перерахунок, і суми доплати по кожному також різні.


- Тепер у січні людина отримає доплату за листопад плюс грудневу субсидію (по якій наступного місяця теж буде перерахунок), - пояснила на прикладі Людмила Ревега.  
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

1 088
22 грудня 2020 17:26

Спасибо Вам Т. Доняенко за статью!


5 5
166
22 грудня 2020 17:52

Ага! Це називається "помри ти сьогодні, а я завтра". 


11 0
364
22 грудня 2020 19:27

Чим складніше - тим краще. 


5 0
4 369
1
23 грудня 2020 08:35

Все веселее и веселее, смейся паяц....


2 33
1 179
23 грудня 2020 08:56

Я розповім Вам про Україну своєї мрії... Де бабця отримує гідну пенсію, а не інфаркт від рахунку за комуналку.

© Зеленский


9 1
4 369
1
23 грудня 2020 11:51

"Нафтогаз" підвищив вартість газу для виробників тепла у грудні."

3 16
1 179
23 грудня 2020 11:58

Цитата: zzzzzz
"Нафтогаз" підвищив вартість газу для виробників тепла у грудні."

Ну так...могут себе позволить...Роблять це разом! Ведь в Україні закінчилась «епоха бідності»...по крайней мере для 73%...Хоть наржутся...


7 4

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх