Пам’ять поета-«неокласика» з Полтавщини вшанували показом фільму

8.11.2020, 16:05 Переглядів: 2 165

Показали фільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров»

Північно-східний відділ Українського інституту національної пам'яті (УІНП) на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук розпочав низку інтернет-показів документальних фільмів. Їх присвячують пам'ятним датам і ювілеям, які відзначаються цьогоріч з ініціативи УІНП згідно з Постановою парламенту. Зокрема, користувачі мережі переглянули телефільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров», який у 2011 році році cтворили журналісти полтавської телекомпанії. Про це повідомляє пресслужба Північно-східного відділу Українського інституту національної пам'яті. 


- Цим інтернет-показом прагнемо привернути увагу до однієї з найтрагічніших сторінок української історії. 83 роки тому, у листопаді 1937 року на честь 20-ї річниці «Жовтневої революції» в урочищі Сандармох (Карелія, РФ) були розстріляні в’язні Соловецького табору особливого призначення - еліта української нації. Серед них і поет-«неокласик» Микола Зеров, який народився у повітовому містечку Зіньків на Полтавщині навесні,130 років тому,- зауважила начальниця відділу, кандидатка історичних наук Марія Тахтаулова.



«Документально обґрунтований та емоційно забарвлений кінонарис сприяє утвердженню національної пам’яті. Творчому колективу (автор сценарію – Ольга Ніколенко, режисер – Наталія Іванченко, режисер-оператор - Дмитро Старіков) за цей фільм присуджено премію імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики. Авторська група Полтавської телекомпанії побувала на Соловецьких островах, де відбував ув’язнення поет, та в урочищі Сандармох (Карелія) – на місці розстрілу Миколи Зерова. Фільм насичений документальними кадрами епохи 20-30-х років ХХ століття з фондів Центрального державного кінофотоархіву ім. Г.Пшеничного, документами з архівів Служби безпеки України тощо. Спогади сучасників поета і перекладача у стрічці відтворюють професійні актори», - розповів регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. На його думку, поєднання журналістської, акторської, режисерської та операторської роботи визначило високий рівень публіцистичності фільму «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров».

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх