Основна задача - зберегти виробництво і колектив, - Вячеслав Яворський, директор КЗТВ

29.05.2020, 11:00 Переглядів: 3 943 Коментарів: 1

 

ПрАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю» відновив роботу після простою, спровокованого коронакризою. Попри складнощі, директор підприємства впевнений, що завод утримається «на плаву» і забезпечить працівників роботою та гідною зарплатою 

Про це Вячеслав Яворський розповів в інтерв’ю напередодні Дня хіміка та привітав свій колектив та всіх хіміків з професійним святом.


 

Напередодні Дня хіміка я хотів би привітати з професійним святом весь дружній колектив КЗТВ, ветеранів підприємства, студентів – майбутніх хіміків – усіх, хто пов’язаний з хімічною галуззю.


Зі святом вас, друзі та колеги! Бажаю здоров’я і температури 36,6 – це найперше! Віри в те, що ми подолаємо лиху годину. Завод утримається на плаву та забезпечить роботою

працівників і доходами їхні сім'ї. Треба в це вірити – і гуртом ми обов’язково переможемо. Криза закінчиться. Із будь-якої складної ситуації завжди є вихід.


Миру і благополуччя кожній родині, життєвого оптимізму і віри у свої сили, творчих ідей, енергії для їх здійснення і великих успіхів!


Роботою вже забезпечені


- Вячеславе Вікторовичу, 31 травня – ваше професійне свято, День хіміка. З якими показниками КЗТВ підійшов до свята у цей нелегкий рік коронакризи? Відомо, що за січень-квітень обсяги виробництва на заводі зменшилися на 12%. Чи зміниться ситуація в травні?


- Найкраще досягнення до Дня хіміка – це те, що завод відновив свою роботу в цих нелегких умовах. І ми цим пишаємось. До цього довелося зупинити виробництво з 24 квітня, і практично до 14 травня підприємство повністю стояло, не виробляло жодної тонни техвуглецю.  Падіння у квітні стало дуже відчутним: реалізація впала відсотків на 50. Річ у тім, що ринок збуту зупинився і ми теж зупинилися, бо в цей період втрачали замовлення буквально щогодини. Звичайно, причиною був пандемічний спалах коронавірусу: усі країни закрили кордони, припинилися перевезення. Наприклад, наші партнери в Туреччині перестали приймати машини з України. Реальна ситуація: автомобілі з техвуглецем прийшли в Туреччину, розвернулися - і поромом попрямували назад. Потім ми разом із партнерами знайшли вихід із ситуації: машини з нашою продукцією зустрічали турецькі водії. Але, все одно, виробництво на заводі  зупинилося через об’єктивні причини. Наші основні споживачі – виробники шин для автомобілів, але ж очевидно, що під час карантину люди в останню чергу витрачатимуть гроші на купівлю машин чи окремо шин. Відомий виробник шин Michelin знизив своє виробництво на 80%; Goodyear під час карантину теж знизив виробництво шин до 10-30% від попередніх обсягів – не було збуту. Проте зараз завод Goodyear у Польщі відновив роботу, запускає роботу і Michelin – тобто ми бачимо шляхи для відновлення. Надія є. Швидше за всіх відновив виробництво український виробник шин «Росава». І  ми теж відновили роботу, хоча й працює зараз три технологічних потоки з п’яти. За нашими прогнозами, така тенденція зберігатиметься до кінця 3-го кварталу, а, можливо, і до кінця року.


 

Реактор з виробництва техвуглецю 


- Тобто КЗТВ у повному обсязі поки що не відновив роботу. Коли вдасться вийти на звичний режим?


- Не відновив, і ми бачимо, що навряд чи нам вдасться відновитися швидко. Є ще  одна причина цьому: дуже серйозний російський демпінг. Виробники з РФ продають техвуглець за ціною навіть 30% від собівартості. Це Ярославський, Нижньокамський заводи. У них криза перевиробництва, тому й готові продавати дешево і  демпінгувати. Ситуація на ринку складна, це також накладає певні обмеження.


- Хто є зараз основними споживачами вашої продукції?


- Основні споживачі – потужні світові виробники шин, такі як Michelin та Goodyear. Основний ринок збуту – закордонний. Не менш важливі виробники гумотехнічних виробів для всіх видів автомобілів та іншої техніки, виробники ущільнень до вікон, які ставлять неймовірно високі вимоги до якості продукції. І вони тримаються за нас, тому що ми задовольняємо ці особливі вимоги.


- До яких країн зараз відновилися активні поставки товару?


- Зараз постачаємо продукцію до Польщі, Італії, Туреччини, Чехії; потрапляє вона і до Франції через угорську логістичну компанію, та  інші країни Європи. Ринок працює, ми будемо розвиватися. І навіть зараз, в умовах кризових явищ, нам є чим похвалитися.


- Чим саме?


- 19 травня КЗТВ  отримав результат оцінки корпоративної соціальної відповідальності підприємства на міжнародній платформі EcoVadis. Це потрібно для роботи з такими споживачами продукції, як Michelin, Goodyear. За результатами цієї оцінки в нас 56 балів із можливих 100, і ми поліпшили минулорічний результат (тоді було 53). Ми випередили Омський завод техвуглецю (54). Також у цьому році підприємство отримало міжнародний екологічний сертифікат ISO-14001.У нас працює інтегрована система менеджменту, що поєднує три міжнародні стандарти - ISO-9001, IATF-16949 та ISO-14001. Завод успішно пройшов сертифікаційні аудити та підтвердив свій високий рівень. КЗТВ – сучасне європейське підприємство і працює в рамках міжнародних стандартів якості.


 

 Операторна цеху виробництва технічного вуглецю


«Ми роками ростимо працівників, бережемо їх»


- Як вплинула коронакриза на працівників КЗТВ? Який у них режим роботи і яку зарплату вони отримують?


- До 12 травня практично ніхто не працював. Охорона працювала на дві третини зарплати, так само й ремонтний персонал. Інші перебували вдома, але виявилося, що на заводі багато патріотів: дехто з управлінців приходив на роботу, щоб доробити звіти, нарахувати зарплату. Її, до речі, виплатили вчасно, незважаючи на кризову ситуацію. Простій оплачувався в розмірі 2/3 від зарплати. На червень ми розробили антикризову програму. Роботу на виробництві будемо оплачувати відповідно до цілодобових умов роботи, за повним графіком. Щоправда, персонал працюватиме у неповному складі: зміни розраховані на роботу п’яти потоків, а якщо їх працює три, в деяких буде неповна зайнятість і дві третини зарплати. Але те, що завод працює, уже вселяє надію. Я вважаю, що ми виберемось із цієї кризи. Стосовно середньої заробітної плати - у нас на рівні 16 тисяч гривень за квітень, і це при тому, що тиждень ми не працювали.  У кращі часи в нас було і 21 тисяча, і 25 – із премією. Але зараз, в умовах скорочення робочого часу доводиться відмовлятися від доплат, премій. Але, думаю, на рівні 15-16 тисяч ми будемо тримати й надалі.


- Що саме передбачає антикризова програма? Чи будуть скорочення на заводі?


- Секретів немає: вводиться мораторій на прийом на роботу, скорочуються не зайняті вакансії, мораторій на зростання зарплати, обмеження премій. Але скорочень не планується. За мої 23 роки керівництва заводом скорочення ми проводили тричі. І поверталися до оптимальної кількості працівників, яка є на сьогодні: 550 чоловік. Це саме та кількість, що забезпечує надійну та якісну роботу. Кістяк працівників: апаратники, лаборанти, виробничники, технологи, і такої спеціалізації нині ніхто не вчить, ніхто ніде не готує! Ми роками ростимо цих працівників, бережемо їх. Якщо така людина піде, вона знайде роботу – чи в Польщі, чи в Португалії, чи ще десь. Але ми не знайдемо таких працівників. Наше обладнання специфічне, і дуже важко знайти кваліфікованого монтажника. У нас монтажники, зварювальники, слюсарі отримують зарплату не меншу, ніж на основному виробництві. У них відрядна оплата – і вони працюють із повною самовіддачею. Я дуже пишаюся тим, що в нас сформувався колектив, і ветерани прищеплюють молоді відповідальне ставлення до роботи і до заводу. Ми вже зараз бачимо в себе молодих талановитих працівників, які вселяють надію на те, що в заводу і в подальшому будуть хороші кадри.


- Чи будуть на підприємстві премії до Дня хіміка?


- На жаль, зараз премій не буде. І взагалі, ми вирішили, що відзначимо День хіміка восени. Сподіваємося, що до цього часу вийдемо на більш-менш стабільну роботу, у нас з'являться перспективи та головне - буде інформація щодо подальших контрактів. Вони всі річні. Восени укладатимемо контракти на 2021 рік і вже будемо розуміти, наскільки ми забезпечені роботою. Тоді й зможемо відзначити професійне свято – або з меншим, або з більшим розмахом.


- Так восени будуть і премії працівникам?


- Ми маємо вийти на стабільну роботу. Тоді й премії, звісно, будуть. Щорічно визначаємо кращих працівників, яким вручаються корпоративні медалі за високі досягнення у праці. Цілий рік таким працівникам йде доплата у розмірі 10% зарплати.

 

Соціальна відповідальність бізнесу – в дії


- Верховна Рада ухвалила низку законів, спрямованих на захист бізнесу та соцзахист під час епідемії. Наприклад, скасовані штрафи за несплату ЄСВ. Це й допомога з часткового безробіття. Чи користувалося ваше підприємство якимись карантинними пільгами?

 

 - Жодними пільгами ми не користувалися. Ми все-таки працювали і забезпечували виплату заробітної плати. Нікого не відправляли звільнятися та йти на біржу. Основна задача зараз – це зберегти колектив. Може, хтось із молодих і не витримає. Але я певен: залишиться кістяк – професіонали, які пройшли й кризу 2008 року, і важкі часи 2011 року. На заводі у ті часи вже вводилася й неповна зайнятість, і навіть працювали одним технологічним потоком. З іншого боку, у нас вже є напрацьований досвід, як вести виробництво у складній ситуації. І є дуже велика надія на самосвідомість, на патріотизм наших працівників. І в них ці якості є, вони доводять це своєю працею. Зараз потрібно вижити: основна задача - зберегти виробництво і колектив.


- Звісно, у нинішній ситуації в підприємства виникає першочергова потреба в обігових коштах. Чи вчасно держава повертає вам ПДВ як підприємству-експортеру?


- Зараз - так, проблем немає, у цьому році все нормально. Була ситуація, коли ми судилися за повернення ПДВ за січень 2019 року. Дійшли до Верховного Суду, ось зараз отримали відшкодування у розмірі 15 мільйонів – якраз тоді, коли обігових коштів не вистачало. Але, всупереч наклепам пана Каплуната (власника Омського заводу техвуглецю), ніяких «відкатів» ми не возимо і ніяких «криш» із бронетранспортерами та кулеметами у нас немає. Ми працюємо прозоро, позиціонуємо себе як законослухняне підприємство. Ніякої зарплати в конвертах, ніякого ухиляння від сплати податків, ніяких офшорів. І врешті, напевне, завдяки цій прозорості, відшкодування ПДВ кожного місяця йде автоматично. Буває якесь листування, непорозуміння, але проходить камеральна перевірка ДФС - нам підтверджують суми, і ми отримуємо відшкодування.


- Що зроблено для запобігання захворюваності працівників під час епідемії?


- Ми винесли пункт оформлення документів за територію заводоуправління, на в’їзді облаштували спеціальне приміщення для охорони. Це зроблено для того, щоб мінімізувати контакти водіїв, які прибувають з-за кордону, з іншим персоналом. Це й температурний скринінг на прохідній, у цехах; дезінфекція, посилене вологе прибирання приміщень, масковий режим. Перевезення працівників на роботу теж організовувало підприємство, це також мінімізація контактів. Ми навіть скасували наради – збирається лише не більше трьох чоловік.  Максимально перенесли робоче спілкування в онлайн і телефонний режим, документи проходять в електронному вигляді. Карантин теж чогось вчить.


- І чого ж він вас навчив як керівника?


- Насамперед, що слід більше цікавитися здоров'ям і самопочуттям людей. Зараз перше питання в мене: яка в тебе температура і як ти почуваєшся? По-друге, у критичних ситуаціях відкривається характер людини, її ставлення до заводу. Якщо раптом вночі якась поломка, телефонуєш ремонтнику, а він каже, що не вийде, бо працює на дві третини (зарплати ред.), то це - не наша людина. Іншому телефонуєш – навпаки, відгукується. І ти, як керівник, теж завжди готовий піти назустріч такому працівнику.


- Під час епідемії влада (і державна, і місцева) зверталася до бізнесу по допомогу та підтримку. Ми знаємо, що ваше підприємство одним із перших підтримало медицину, купивши швидкі тести на коронавірус. Що ще зроблено в цьому напрямі?


- Ми зосередилися на допомозі медицині, допомагаємо й іншим закладам. Наприклад, звернувся директор підшефної школи №26: відбуватиметься ЗНО, але нічим міряти температуру учасникам. КЗТВ купив чотири термометри для дистанційного вимірювання температури.  Як ви вже знаєте, ми купували швидкі тести, пульсоксиметри для медицини. Крім цього, придбали маски, костюми для швидкої допомоги, дезінфектори та захисні костюми - для Першої лікарні. Надаємо посильну допомогу, і це принцип, якого просить дотримуватися наш акціонер та голова Наглядової ради КЗТВ Мирослав Балдіс. Ми передавали також допомогу медикам та прикордонникам Закарпаття, де він має санаторно-курортний бізнес. У відповідь – цілющу воду «Деренівська купіль» із закарпатських свердловин ми надаємо нашим захисникам на сході країни. До речі, як стверджують фахівці, ця вода є природним антиоксидантом.



- На КЗТВ є щорічна традиція – весняне озеленення території підприємства та міста. Зрозуміло, що в умовах карантину ці заходи не могли бути масовими. Але чи проводилася така робота в поточному режимі?


- Звичайно! Мирослав Балдіс із Закарпаття привіз нам 130 гібіскусів, 13 видів. Ми висадили їх на центральній алеї. Через два роки це буде чудова алея! Висаджували лише працівники підприємства: у масках, дотримуючись дистанції – як вимагає карантин. Також дещо оновили троянди. Мирослав Миколайович дуже багато уваги приділяє озелененню підприємства. Він хоче, щоб завод виглядав так само гарно, як санаторний комплекс. 


Висадка гібіскусів  

 


- Чи є плани на майбутнє, якими хотілося б поділитися напередодні Дня хіміка?


-  Я певен, що із будь-якої кризи, із будь-якої складної ситуації завжди є вихід. І ми готуємося до того, що будемо далі розвивати виробництво, оновлювати його. Розробляються проєкти на два нові технологічні потоки, на новий модульний ряд, на заміну обладнання, вдосконалення установки «Еко-2». Є план і технічних заходів, і заходів з енергозбереження, і комплексних заходів з охорони праці. Вартують вони сукупно близько ста мільйонів гривень. Ці кошти зараз потрібно накопичити, а для цього – збільшити обсяги реалізації. 


 

Автор: На правах реклами
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

187
29 травня 2020 12:30

опять травилка заработает. Я то думаю, воздух в городе чистый стал. Гады


6 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх