У Кременчуці два будинки без газу, міськгаз вимагає за підключення майже 7 тис грн

21.11.2019, 12:28 Переглядів: 4 803 Коментарів: 5

 

Керівництво міськгазу пояснює: будинки відключили через витік газу, але тепер підключення мають оплатити мешканці – співвласники будинків

110 квартир без газу


До редакції звернулася кременчужанка Лариса, мешканка будинку у пров. Гвардійському, 16. Учора її будинок та сусідні, у пров. Гвардійському, 14, відключили від газу.


За її інформацією, газовики пояснили це так: повз будинок йшли дві жінки, їм почувся запах газу. Тепер же мешканцям виставили два рахунки на загальну суму майже 7 тисяч гривень за підключення 24 стояків.


Служба допомоги мера (1563) з посиланням на «Кременчукгаз» теж повідомила про відключення цих будинків у зв’язку з аварійною ситуацією. За її інформацією, без газу залишилося 110 квартир: 30 квартир у будинку №14 та 80 квартир у будинку №16.


«Будинки підключенні послідовно. Причина відключення - неможливо усунути виток газу через прибудований балкон», - повідомили в службі 1563.


 

«Кременчукгаз» надав фото злощасного балкону


Лариса додатково розповіла: був один лічильник газу на два будинки, нещодавно газовики його зняли – імовірно, на повірку.


- Перекривали той самий вентиль, від якого раптом нібито «запахло» газом. Він прямо перед під’їздом. Я ходила – ніякого запаху не відчувала. Вентиль стоїть назовні, це ж газовики мають слідкувати за його станом! До того ж, коли знімали лічильник, то їм же нічого не пахло, все було нормально. А тепер раптом відключили газ і виставили рахунок за підключення, - обурюється мешканка.


 


Позиція «Кременчукгазу»: співвласники мають заплатити за підключення


«ТелеграфЪ» звернувся за коментарями до Болеслава Грабовського, головного інженера ПрАТ «Кременчукгаз». Він розповів, що будинки відключені через аварійну ситуацію. При цьому наполягає, що тепер мешканці мають заплатити за підключення, оскільки газові мережі будинку належать співвласникам цього будинку – і так передбачає Кодекс газорозподільних мереж. Він пояснив причину аварійного відключення.


 


- Був витік газу на стояку. Але мешканці  першого поверху прибудували балкон і замурували газовий кран на цьому стояку. Щоб усунути витік газу, треба було знести дах цього балкону. Мешканці не погодилися. Тобто це витік газу на стояку – трубі, яка належить власникам будинку. Тепер нехай збираються співвласники будинку і вирішують, що робити. Ми усунемо витік газу (знайдемо спосіб), але мешканці мають заплатити за пуск газу в будинки, - коментує Болеслав Грабовський.


У «Кременчукгазі» кажуть про балкон, який заважав перекрити газ на одному стояку.


- Якби не цей балкон, ми б відключили один стояк. Але через нього довелося відключати два будинки, під’єднані послідовно. Інакше усунути витік газу було неможливо, - каже Болеслав Грабовський.


Нагадаємо, раніше після відключень ПрАТ «Кременчукгаз» не відновлював постачання газу в будинки, доки співвласники не укладуть договори на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Періодично виникали скандали з мешканцями – люди навіть перекривали дорогу. Тепер таких договорів міськгаз вже не вимагає, проте виставляє рахунок за підключення.




- Підписання договорів від імені будинку ми не вимагаємо, ми й без договору пустимо газ у будинок. Але вони (мешканці – ред.) оплачують виконану роботу - ми роботу виконуємо.


- При інших аварійних ситуаціях вже хтось оплачував пуск будинку, або ви вперше виставили такий рахунок мешканцям?


- Така ситуація виникла вперше. Але коли взимку потрібно було запустити будинку, теж платили, ми всім виставляли рахунки, - запевняє головний інженер.


Хто оплачував ті рахунки – місто з бюджету, керуюча компанія, чи це було в ОСББ, Болеслав Грабовський не уточнив, проте додав:

- Платить власник будинку.


А також зауважив: якщо співвласники багатоквартирного будинку укладуть угоди на обслуговування внутрішньобудинкових мереж і платитимуть, то у вартість робіт за цими угодами входять аварійні відключення і пуск газу.


Від редакції ТЪ: наразі це перша скарга до редакції на виставлений мешканцям рахунок за пуск газу в будинок. Отже, «Кременчукгаз» знайшов новий спосіб спонукати співвласників багатоквартирних будинків до укладення угод на обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Нагадаємо, раніше підприємство озвучувало ціну питання для однієї квартири на місяць – близько 5 грн.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: Кременчукгаз
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

0
21 листопада 2019 12:58

Той пристройке, на вид, более 10 лет, а крану вообще лет 50. Т.е. всё это время Кременчуггаз делал осмотр своих сетей и не замечал, что кран замурован в крышу?


40 1
220
1
21 листопада 2019 14:45

Ну строитель балкона тоже конь, газовую трубу 10 дорогой обходить нужно. А здесь еще и кран сделал элементом кровли..Мог бы боковой свес крыши сделать наклонным - избежал бы проблем.


14 0
642
21 листопада 2019 14:45

Я боюся, щоб ці "дві жінки" з чутливими носами біля кожного будинку в місті не почали кругами ходити

 

П.С. Судячи з фото, я б не сказав , що кран замурований - доступ до квадрата є, місце для повороту - є. Мабуть не було бажання повертати

 

П.С.2 Наскільки я знаю, при аварійній ситуації питання відігнути 2-5 см оцинковки стояти не повинно. Да, кременчукгаз? Поцікавтесь у пожежників, що вони роблять при пожежі, якщо треба.


21 1
767
21 листопада 2019 16:00

Вот это уже беспредел этих отморозков. Кран доступный, что прекрасно видно на фото. Тут думаю надо подавать в суд, это уже реальное вымагательство и шантаж. Если бы в городе был нормальный мер, то такого беспредела от газовиков не было. Та и остальных энерго тоже. Гнать короче надо и типамера и газовиков под суд.


20 2
0
21 листопада 2019 21:11

Звичайно мудак той балкон так ліпив. Але не було б балкону, Грабовський і Ко придумали б все одно щось інше, щоб злупити грошей та заставити укласти нові угоди на обслуговування. Хіба не видно що це така схема шантажу газовиків?


11 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх