На фасад «німецького будинку», де жив директор  ДЖКГ, витратять з бюджету Кременчука 6,5 млн грн

8.11.2019, 07:35 Переглядів: 10 161 Коментарів: 5

 

За такі гроші фасад повністю утеплять і пофарбують. Це історія підозрілих тендерних перемог, де учасники не знижували ціну. Натомість масштабна реконструкція подорожчала ще на мільйон. Іншим будинкам така реконструкція не світить

Підрядник відмовився від робіт

У Кременчуці з минулого року триває реконструкція фасаду будинку на проспекті Свободи, 55 – так званого «німецького дому». Демонтували стару плитку, утеплюють фасад. Роботи проходили з пригодами: оббиваючи злощасну плитку, будівельники побили вікна у квартирах та пошкодили балкони, але потім усе поновили. Пару разів будівельників обкрадали. Влітку роботи не велися, кажуть люди. «Сарафанне радіо» передає, що будівельникам невчасно платили гроші, тож наразі мешканці й непокояться: чи буде завершена реконструкція цьогоріч? Інші люди їм заздрять, попри затяжний ремонт: адже роботи повністю фінансуються з міського бюджету. Замовником виступає департамент житлово-комунального господарства виконкому Кременчуцької міської ради.  



Так, у минулому році ДЖКГ із другої спроби провів тендер на реконструкцію фасаду з влаштуванням теплоізоляції та 17.09.18 року уклав угоду з переможцем - ТОВ «Будкомфорт ЛТД». Вартість реконструкції за договором склала  5,33 млн грн. Відповідно до договору, підрядник мав би впоратися максимум до кінця грудня 2019-го - такі строки вказані у календарному плані робіт. 


Та у липні цього року департамент ЖКГ і ТОВ «Будкомфорт ЛТД» підписали додаткову угоду про розірвання договору за згодою обох сторін. Причина - звернення підрядника про те, що в нього більше немає працівників, які можуть виконати роботи. Станом на день розірвання угоди її вартість становила 2 млн 407,7 тис грн (це та сума, яку вже заплатили підряднику). Різниця між початковою вартістю та виконаними роботами – 2 млн 924,3 тис грн, і мав прийти хтось інший, аби завершити утеплення майже на 3 млн грн.


 

Ось який вигляд матиме будинок після реконструкції, і, звісно, він полюбить Кременчук


Роботи подорожчали на мільйон

Після коригування проєкту реконструкції фасаду його залишкова вартість переходить межу в 4 мільйони - департамент ЖКГ оголошує новий тендер з очікуваною вартістю 4 млн 98 тис грн.  Таким чином, остаточна вартість реконструкції фасаду разом утепленням склала 6,5 млн грн.


Усе це – з бюджету міста для одного будинку. Реконструкція фасаду затяглася на третій рік: за новими умовами тендеру, термін дії  угоди – до 2020 року.


Аукціон без зниження ціни

Департамент ЖКГ знову проводить тендер з другої спроби: перша була неуспішною. Обидва рази конкурентами виступають ТОВ «Фортеця-Буд» і місцеве комунальне госпрозрахункове підприємство «Союзрембуд». Під час першого тендеру замовник (ДЖКГ) відхилив пропозиції обох через недоліки в документації. При цьому ціна ТОВ «Фортеця-Буд» була нижчою.


На другий тендер, що відбувся 1 жовтня, учасники прийшли з тими самими ціновими пропозиціями, що й на перший – і, що характерно, обидва рази під час аукціону ніхто з них не знижував ціну. Це наводить на думку, що КГП «Союзрембуд» і не збиралося перемагати в тендері, а виступало технічним учасником – для того, аби закупівля відбулася і переміг «хто треба». Втім, у директора КГП «Союзрембуд» Олександра Дяковського на це свої пояснення: виходить, що він сподівався на дискваліфікацію конкурента (після цього замовник мав би розглянути більш дорогу пропозицію):


- Ми порахували ціну: це й офіційна зарплата, і вся витратна частина. У мене витрати більші, ніж у приватника, який може дозволити собі працівників за договорами ЦПХ. Але ми розраховували, що наша документація виявиться кращою,- каже Олександр Дяковський.


Утеплення доробить фірма, пов’язана з «відмовником»

Проте ДЖКГ визначив переможцем ТОВ «Фортеця-Буд», яке запропонувало ціну лише на 13 тис грн нижчу, ніж у конкурента - 4 млн 61,8 тис грн. 


Цей учасник теж не новий. Координаторка моніторингу закупівель у Кременчуці Лариса Гориславець звертає увагу: у 2018 році ТОВ «Фортеця-Буд» вже змагалося за цю ж закупівлю з ТОВ «Будкомфорт ЛТД» - тією самою фірмою, яка нині відмовилося завершувати проєкт. «Змагання» було млявим – учасники не знижували ціну на аукціоні. Це й не дивно, бо фірми пов’язані. За даними аналітичної системи YouControl, нинішній директор і засновник ТОВ «Фортеця-Буд» Руслан Гриценко свого часу керував ТОВ «Будкомфорт ЛТД». Розіграти тендер між собою тоді не вдалося – ДЖКГ дискваліфікував обох учасників через недоліки в документах. Лариса Гориславець підкреслює: якби переможця обрали, вона б оскаржила цю закупівлю в АМКУ. Але на повторному тендері у 2018 році, де переміг «Будкомфорт ЛТД», його конкурентом була вже інша фірма.  Та ціну під час аукціону знову ніхто не знижував. Усього ДЖКГ чотири рази оголошував тендери на цей об’єкт (з урахуванням неуспішних спроб) – і жодного разу жоден учасник не знижував ціну, що виглядає підозріло схоже на змову.


У підсумку ж після відмови «Будкомфорт ЛТД»  виконувати роботи її справу продовжує пов’язана фірма - ТОВ «Фортеця-Буд», куди, до речі, «перебралося» принаймні двійко працівників.


 


- Гортаючи документи ТОВ «Фортеця-Буд», подані на тендер, бачимо прізвища двох працівників, які раніше були в документах ТОВ «Будкомфорт ЛТД».  Невже ці двоє співробітників і були тими найціннішими кадрами, втративши яких, перший підрядник заявив, що не має працівників і просить розірвати договір? – коментує Лариса Гориславець.


Ось як виглядають тендерні перипетії коштовного проєкту

   

До речі,ТОВ «Фортеця-Буд», крім «німецького дому» у жовтні отримала ще два підряди від департаменту ЖКГ - на допорогових закупівлях, і загальна сума того, що вона заробить на бюджеті, за даними ProZorro, складе 4,8 млн грн. 


Поліція підозрює кримінал

Як стало відомо з ухвал, розміщених в Єдиному реєстрі судових рішень, 7 серпня 2019 року поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 364 КК (зловживання владою або службовим становищем).


Слідство підозрює, що підряднику, з яким департамент ЖКГ розірвав угоду на «німецький дім», були перераховані гроші за невиконані роботи.


«09.08.2019 року допитаний свідок ОСОБА_1 , який повідомив, що він являється працівником ТОВ «Будкомфорт ЛТД» та на даний час виконує роботи по теплоізоляції фасаду житлового будинку», - говориться в ухвалі.


Договір з «Будкомфорт ЛТД» розірваний 11 липня – виходить, фірма щось доробляла вже після його розірвання. Розслідування триває, слідство декілька разів просило через суд доступ до речей та документів.


Утеплення завершать, обіцяє директор ДЖКГ

Мешканці, які спостерігають за утепленням будинку, який затягнувся, звісно, радіють, але водночас непокояться: чи завершиться розпочате і коли?


- Єдиний будинок, який за останні роки був утеплений і останній будинок, який буде утеплений за бюджетні гроші – цей, - запевняє директор департаменту ЖКГ Іван Москалик.


– Людям замінили вікна на сходових клітинах. Зараз утеплюють фасад. І народу ще щось не подобається?.. – продовжив він, підкреслюючи, що за Законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках» бюджет не зобов’язаний фінансувати капремонти житла – про це мають дбати самі власники квартир.


Разом із тим, він запевнив: на цей будинок фінансування ще передбачене, хоча частина робіт перейде на 2020 рік.


- На наступний рік планували залишити цокольну частину. Зараз її не чіпатимуть: зима, опади, холод – щось затече, це буде неправильно. А по фасадній частині роботи ведуться, - каже він.


- Чому вартість робіт у процесі проведення нового тендеру подорожчала на мільйон?

- З’явилися додаткові роботи. Попереднім проєктом не було враховане утеплення технічного поверху, але це неправильно. Можливо, це й наше недопрацювання. Коли провели попередній тендер, почали думати: що робити? Просто підштукатурити – неправильно. Тому й було враховане утеплення. І звісно, коли робили коригування на додаткові роботи, актуалізували вартість матеріалів.  


«Як для себе»? Директор ДЖКГ жив у «німецькому будинку»

Ми сходили до «німецького будинку» і переконалися: роботи йдуть. Будівельники якраз клеїли утеплювач.


- Те, що роблять – дуже добре. Утеплення відчувається. От тільки на даху дірки пробили, аби лише не забули залагодити. Люльку ставлять – треба її кріпити, для цього  й дірки. Але хлопці обіцяють все поправити. Працюють добре, - розповідає одна з мешканок будинку.


Вона впевнена, що ініціатор ремонту в будинку все проконтролює, бо й сам тут живе.


- А хто ж ініціатор? – поцікавилися ми.

- Іван Володимирович Москалик, он його вікна, - вказала наша співрозмовниця.


У реєстрі речових прав на нерухоме майно Іван Москалик не значиться як власник квартири в цьому будинку. Проте ми знайшли «сліди» нинішнього директора ДЖКГ за допомогою аналітичної системи YouControl: багато років тому до своєї кар’єри у виконкомі він реєструвався як ФОП за адресою в будинку на вул. Свободи, 55.



  


Отже, виходить, що «останній будинок, який буде повністю утеплений за бюджетні гроші» - це будинок директора департаменту ЖКГ? І це в той час, коли організовані співвласники житла в ОСББ беруть на це кредити (З міського бюджету їм таки частково допомагають, але повної «шари» для ОСББ давно немає.) До речі, заміну вікон, про яку нам розповів Іван Москалик фінансували окремо від закупівлі реконструкції фасаду – це ще 145,8 тис грн з бюджету.


То на якій же підставі «німецькому дому» перепало понад 6,5 мільйонів? Якими критеріями керувався департамент ЖКГ, визначаючи, кому дати гроші? Ми знову звернулися за коментарем до Івана Москалика.


 


- Наскільки нам відомо, ви теж живете в «німецькому» будинку, - почали розмову ми.

- Не зовсім так, жив…


- Люди сказали «тут живе ініціатор ремонту»…

- Абсолютно вірно, я був ініціатором ремонту. Раніше будинок був візитною карткою Кременчука, на всіх листівках. У підсумку – облуплений фасад . Щось треба було робити, так, я був ініціатором.


- Але раніше ви сказали, що це останній будинок, який утепляється за бюджетні гроші. І ви пов’язані з цим будинком. Чому саме цей будинок обирався для утеплення? Можна ж було обмежитися іншими роботами, косметичним ремонтом фасаду?

- Це ваша думка, може, упереджена, може – ні. Але коли з будинку збивають плитку, і він стає схожим на поверхню Землі після вибуху, як можна зробити косметично? Найбільш дешевий і раціональний варіант – покрити зверху утеплювачем. Це ми й зробили… І позиціонувати так, що там живе (жив) Москалик – неправильно. Там живуть люди! Плитка падала, була аварійною на всьому фасаді. Її потрібно було прибрати, бо вона падала на голови, на балкони, на автомобілі.


- Я знала, що ви це скажете. Але коли у нашій міській Програмі капремонтів нарешті з’являться конкретні критерії, за якими мають виділятися бюджетні гроші? У цьому випадку питань би не виникало.

- Цей проєкт скільки триває?


- Буде третій рік.

- Вірно. Питання піднімалося ще в 2016 році. Було багато звернень мешканців.


- Коли ми (у місті) нарешті відійдемо від «титульних списків» капремонтів і почнемо використовувати чіткі критерії, кому виділяти гроші?

- Якщо ви хочете заморозити абсолютно все – тоді можна відходити, - ось все, що ми з цього приводу почули…


До речі, Іван Москалик не підписував договори з підрядниками, що реконструювали будинок на Свободи, 55 - це робила перший заступник директора ДЖКГ Катерина Бутенко: тобто директор запобігав власному конфлікту інтересів. 


Цьому дам – а цьому не дам…

Саме за таким «принципом», схоже, розподіляються гроші на капремонти та реконструкцію житла у Кременчуці. Варто нагадати, що у місті існує Програма капітального, поточного ремонту, реконструкції та технічного переоснащення житлового фонду. Її щорічно затверджують  на сесії. «ТелеграфЪ» ще в 2018 році звертав увагу на її непрозорість та потенційну корупційні ризики. Адже Програма містить суми планового фінансування, але не містить ні критеріїв розподілу коштів, ні переліку об’єктів з обґрунтуваннями такого розподілу. Потім департамент ЖКГ формує так звані «титульні списки» капремонтів - десь у себе в кабінетах. При цьому ОСББ може претендувати лише на співфінансування капремонтів чи реконструкцій, а неорганізовані співвласники житла у будинках «імені комунальної форми власності» (ми кажемо так, бо її вже давно немає) – чомусь на всі 100%.


До речі, на реконструкцію житлового фонду Програма на 2019 рік передбачала 14 млн грн. Тобто у будинок на Свободи, 55 в цілому вкладуть половину річного бюджету, передбаченого на реконструкцію. Ви вірите, що й справді неважливо, хто живе в будинку?

Розслідування проведено у співпраці з координаторкою закупівель в Кременчуці Ларисою Гориславець, ГО КІПЦ «Європейський клуб», за підтримки Трансперенсі Інтернешнл Україна в рамках реалізації проекту «Підвищення ролі громадянського суспільства в нагляді за державними фінансами» (Enhancing the role of civil society in public finance oversight), що фінансується ЄС


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 5

254
8 листопада 2019 08:54

Украина - страна больших возможностей, (украсть)


16 3
0
8 листопада 2019 09:18

Как выделить деньги на "Безпечне місто", так милости просим, проголосуйте за бюджет, а там сами виноваты, что не набралось голосов. А на подобные проекты никто и не спросит... как с этим быть?


15 0
0
8 листопада 2019 12:03

Полезная статья. Давите этих схематозников. По моему личному убеждению, Москалик не то чтобы просто облагородил дом за наши с вами налоги, он ещё и в доле. Про схемы писать не стану так как они рабочие, и это подсказка другим таким же схематозникам, по которым давно тоскует шконка.


17 1
0
8 листопада 2019 12:07

здесь косяк строителей, обкладівание плиткой фасада. делать єто нужно  біло как можно бістрее  пока плиткой ни кого не убило.


5 0
0
8 листопада 2019 12:26

Не здивуюсь якщо "вибиті" вікна в його квартирі замінювали:) Прикольно каже підпис стоїть мого зама, а не мій.


8 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх