Закупівельний Геловін у Кременчуці

31.10.2019, 18:20 Переглядів: 4 225

 

Представники ГО «Європейський клуб» підбили підсумки проєкту моніторингу закупівель, визначивши «нечисті» угоди 

31 жовтня представники ГО «Європейський клуб» підбили підсумки річної роботи із моніторингу закупівель прес-конференції у специфічній атмосфері, яка мала назву «Закупівельний Halloween».


 


Протягом року команда, серед якої була і журналіст «Телеграфа» вивчала закупівлі 19 комунальних підприємств та установ. І сама команда вчилася в досвідчених ГО «Залізниця без корупції» та ГО «Центр аналітики та адвокації» (м. Полтава). Проєкт реалізовувався за підтримки фонду «Відродження». Особливу увагу звертали на допорогові закупівлі – ті, що можуть закуповуватися без аукціонів: на суму до 200 тис грн на товари та послуги та 1,5 млн грн для робіт. Для деяких підприємств, що ведуть господарську діяльність в особливих сферах, ці пороги вищі – відповідно 1 млн та 5 млн грн, у Кременчуці це КП «Теплоенерго», КП «Кременчукводоканал» та КТУ.


 


Чому допорогам приділяли так багато уваги? Як підкреслює Лариса Гориславець, керівниця антикорупційних проєктів ГО «Європейський клуб», це ті закупівлі, які дозволяють маніпулювати сумами, нехтуючи принципами ефективності закупівель та економії та залучаючи улюблених підрядників.



Магічні 199 999

«Не докладаючи» в очікувану суму закупівлі дуже смішні суми, замовники уникають торгів. Хто ж набільше уникає тендерів? Серед лідерів за 10 місяців – КАТП 1628: 7 угод на суму з магічними цифрами, гідними Геловіну: 199 999 грн – за прямими угодами купували запчастини, пальне, енергоносії.


Найбільше магії у цифрах, гідної нумерологів, виявили в управління сім'ї та молоді виконкому -відшкодування послуг з оздоровлення на суму 199 999,99 грн – не вистачило всього 1 коп до тендерного порогу. Послуги з оздоровлення надає комунальний табір «Зоряний». Звісно, важливо підтримати комунальний табір. З іншого боку, виникає питання: чи адекватною є ціна путівок? І як взагалі формувалася закупівельна ціна?


До вашої уваги – й інші приклади, в ілюстрації.


ТОП-3 «нечистих» закупівель

На думку активістів, деякі закупівлі гідні Геловіну – договори укладені так, ніби й справді «нечистий поплутав».

  1. Пальма першості – в КП «Теплоенерго», яке в черговий раз скупилося в улюбленого підрядника ТОВ «Стікс Оіл Інжиніринг» на суму 4 млн 984 тис грн (при закупівельному порозі на послуги – 5 млн грн), уклавши договір на реконструкцію котельні № 620 (у Крюкові).



Назва підрядника якраз пасує Геловіну: у міфології Стікс – це така собі річка, яка тече в підземному царстві мертвих. Але не через це ми віддали першість цій закупівлі. Вона привернула увагу одразу по трьох критеріях:

За таких умов ой як непросто буде пред'явити претензії підряднику, раптом що не так: грошики ж уже заплачені. (Зазвичай на тендерних процедурах передоплата не перевищує 30%).


 

  1. КП «Кременчуцьке тролейбусне управління» купило автомобіль за 262 тисячі гривень. Звіт розміщений у системі ProZorro. У звіті сказано «автомобіль, 1 шт» - і все. Договір не оприлюднений (тож ні марку, ні модель ми не знаємо) – це для того, аби ми з вами не дізналися, чи коштує автомобіль заплачених грошей. Закупівля непрозора – або «нечиста», кому як більше до вподоби.

  

  1. Третє місце дістається КП КАТП 1638 – за найбільшу кількість магічних 199 999 грн.

 

Що припинить закупівельний «розгул нечисті?»

Активісти пропонували міській владі знизити пороги закупівель, влада опиралася. Та доки йшов діалог, пороги вже знизила Верховна Рада: із березня на допорогах можна буде купувати лише на суму до 50 тис грн.


Ще один момент, над яким працювало у ГО «Європейський клуб» у діалозі з владою – підвищення якості договорів, обов’язкове оприлюднення та специфікація (щоб не було «автомобіля 1 шт»). Керівниця антикорупційного проєкту Лариса Гориславець взяла участь у двох нарадах в мерії, крім того – у ряді зустрічей. Ініціативу навести лад у публічних договорах підтримав і взяв на себе голова депутатської бюджетної комісії Олександр Плескун. Активісти сподіваються, що в депутата вистачить політичної волі, амбіцій та наполегливості, аби довести цю справу до кінця.


А ми й надалі писатимемо про порушення під час закупівель та спроби приховати, на що пішли гроші. 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Моніторинг закупівель зі сфери соціальної інфраструктури та комунальних послуг у Кременчуці». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження»


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх