У городників кооперативу «Металург» заберуть частину ділянки біля Дніпра під пляж у Кременчуці

24.10.2019, 14:06 Переглядів: 3 756 Коментарів: 2

 

Питання про подовження терміну оренди землі «Металургу» на 30 років зняли на доопрацювання. За цей час земельне управління має підготувати документи на вилучення прибережної захисної смуги біля Дніпра під пляж

24 жовтня сесія міської ради вчергове розглядала додаткове питання про подовження терміну оренди земельної ділянки садово-городньому кооперативу «Металург». Земельна комісія підготувала проєкт рішення про оренду на 30 років — саме на цьому наполягали й члени кооперативу, які прийшли на сесію і заради яких змінили черговість розгляду питань.




Дискусія на сесії була тривалою — до перерви депутати встигли розглянути лише два питання, застопорившись якраз на землі кооперативу. Каменем спотикання стала незаконна забудова на берегах Дніпра у межах ділянки садово-городнього кооперативу, яка загалом складає понад 60 га. «Огрядні, ошатні, незаконні» - так назвав міський голова Віталій Малецький цю забудову, яка перекрила іншим людям доступ до води.

 


Проєкт рішення, який готувала депутатська земельна комісія, передбачав передачу землі в оренду кооперативу на 30 років. Його обстоював голова депутатської земельної комісії Руслан Ульянов, за цю пропозицію висловилися й депутати Микола Бокован, Віталій Таценюк, Віталій Костромінов, Валентин Курченко-Гай та інші.


Мер Кременчука Віталій Малецький натомість пропонував надати ділянку в оренду на два роки — і за цей час вирішити всі спірні питання з землекористуванням, унеможливити забудову берегів.


Після тривалої дискусії про те, як забезпечити мешканцям Раківки доступ до води, депутати зупинилися на пропозиції земельного управління виконкому. Питання зняли на доопрацювання до наступної сесії міськради у грудні. До проєкту рішення про оренду мають внести пункт про сервітут на право проїзду та проходу до Дніпра.


Більше того, земельне управління отримало доручення на розробку проєктної документації. Зокрема, пропонується вилучити з користування кооперативу прибережну захисну смугу та закріпити її за комунальними службами — для облаштування місця відпочинку мешканців.


Ця пропозиція співзвучна з тим, що пропонувала депутат Оксана Піддубна: поділити земельну ділянку кооперативу, «вирізати» ділянки з незаконною забудовою і подовжити оренду лише тим землекористувачам, які не порушують закон.


Як проходило обговорення

Голова депутатської земельної комісії Руслан Ульянов висловив позицію: оренда землі кооперативом на 30 років не заважатиме міській владі усунути порушення в землекористуванні та домогтися знесення незаконних будівель через суд.


Депутат Микола Бокован повідомив, що ділянку біля води на пляжі забудовує сам голова кооперативу «Металург» - там стоїть його паркан.


Євген Олексенко, голова кооперативу, теж взяв слово. Він не заявив, що готовий відмовитися від своїх п'яти соток на березі Дніпра на користь зони масового відпочинку. Він підтримав зняття питання на доопрацювання.

Депутат Костянтин Терещенко висловився, що пляж слід закріпити за одним із комунальних підприємств: «Благоустрій Кременчука» або «Кременчук Аква-Сервіс» (реорганізована водолазна станція).


Керівник юридичного управління виконкому Валерій Мірошніченко запевнив, що найближчим часом подасть позов до суду, щоб домогтися знесення незаконних будівель. 


Мер Віталій Малецький повідомив, що Держархбудінспекція досі не провела перевірку забудови на предмет законності. Депутати дали доручення ДАБІ провести таку перевірку.


Депутат Денис Терещенко — проти оренди

Денис Терещенко висловився категорично проти рішення про оренду. Він зауважив, що люди, чиї ділянки знаходяться не в прибережній смузі мають право отримати ділянки, якими користуються зараз, у приватну власність. Загалом земельна ділянка — понад 60 га, із них дві третини можуть бути поділені між користувачами з правом приватизації, стверджує Денис Терещенко.


- Я категорично проти цього рішення. Зараз дуже просто для депутатів у черговий раз прийняти рішення про подовження договору оренди земельної ділянки. Але ця ділянка не ваша, - звернувся депутат до членів кооперативу. - 40 років ви експлуатуєте свою земельну ділянку. У жодного з вас немає документів на ділянку, на споруди, на межу....Відповідно до Генплану, це зона житлової малоповерхової забудови. 40 га має бути розділено між вами (за винятком прибережної смуги).


Ірина Безверха, керівник земельного управління виконкому, зауважила, що нинішнє цільове призначення ділянки - для городництва. Для того, щоб поділити землю кооперативу на окремі ділянки та дати можливість приватизації, слід внести зміни у містобудівну документацію щодо цільового призначення землі. Можлива зміна на інше цільове призначення — для садівництва. Але за винятком прибережної смуги, яка категорично не призначена для забудови і для багаторічних насаджень. Проте, за словами пані Безверхої, на зміни у містобудівній документації потрібно щонайменше два роки.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

118
24 жовтня 2019 14:42

Таким образом мы увидели, что все кременчугские депутаты оказались (пока) бессильны против одного-единственного человека. Который даже на заседание не явился и давно наплевал на Закон и жителей микрорайона.
В Украине закон суров только к тем, кто его (закона) боится. Тем же кто закона не боится - можно творить все что угодно...


9 2
294
24 жовтня 2019 21:50

Цитата: orca
кременчугские депутаты оказались (пока) бессильны

Ніякого безсилля.

 

Було озвучено конкретний план дій, визначено виконавців, надано їм консультації що і як треба зробити для відновлення правопорядку.

 

Процес тривалий, може зайняти рік-два, але за наполегливості може бути доведений до логічного кінця - знесення самочинного будівництва на березі та відкриття проходу до пляжу та берегу

пропозиція співзвучна з тим, що пропонувала депутат Оксана Піддубна 

Немає нічого спільного. Немає потреби "вирізати" у кооперативу ділянки, які можуть ним викорстовуватись за цільовим призначенням: достатньо знести будівлі на цих ділянках. Пропозиція Піддубної не вирішувала питання проходу до Дніпра та пляжу, потребувала тривалого часу та витрат коштів на розробку документів і питання оренди зависло би ще на рік, не менше

 

 


1 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх