Депутат Денис Терещенко: «Школи Кременчука повинні самі заробляти на свої потреби»

2.07.2019, 10:01 Переглядів: 8 104 Коментарів: 14

 

Уроки бізнесу для кременчуцьких шкіл від міського депутата

Як раніше писав «ТелеграфЪ», під час проходження заключного етапу конкурсного відбору на вакантні посади директори кременчуцьких шкіл озвучили, чого найбільше не вистачає середнім закладам освіти у нашому місті. Разом з тим вони попрохали виділити кошти з міського бюджету на реалізацію потреб своїх навчальних закладів.


У відповідь на їхні прохання голова постійної депутатської комісії з питань освіти, молоді, культури, спорту, соціального захисту населення Денис Терещенко відповів, що школам треба не зазіхати на міський бюджет та подумати про альтернативні способи для отримання коштів на свої потреби.


- Якщо треба кошти, їх не завжди треба шукати у міському бюджеті! - звернувся депутат до очільників шкіл.

 
Він поділився своїми думками щодо способів отримання додаткових надходжень і порадив усім директорам шкіл помізкувати, як вони зможуть заробляти кошти самостійно. Ось кілька уроків бізнесу для шкіл Кременчука від депутата Дениса Терещенка.



Урок перший. Дітей треба вчити заробляти гроші, а на зароблені кошти задовольняти потреби школи


Депутат Терещенко привів приклад Кременчуцької школи №2. Школі не вистачало грошей на нове музичне обладнання, з цього приводу представники закладу звернулися до нього. Але пан Денис у відповідь запропонував їм самим заробити необхідні кошти. Тому громада школи (включаючи учнів) наліпила та продавала на Ревівці вареники, і таким чином їй вдалося зібрати гроші для придбання музичного обладнання.


Тепер школа №2 планує закупити сонячну батарею та торгувати електроенергією, щоб кожного місяця отримувати додаткові надходження. За словами Дениса Терещенка, додаткові гроші школи — це додатковий розвиток для неї.


Подібні заходи у закладах освіти принесуть подвійну користь:

  • підготують дітей до реалій сучасного життя та навчать їх заробляти гроші, а ці навички у будь-якому разі знадобляться у дорослому житті;
  • на зароблені кошти школа зможе дозволити собі купити те, що їй потрібно без залучення надходжень з міського бюджету.

Подібну практику депутат наполегливо рекомендує перейняти й іншим закладам освіти міста, адже «місцевий бюджет не гумовий».



Урок другий. Треба залучати кошти від спонсорів — партнерство може творити дива


Нагадаємо, що з міського бюджету школі №19 виділять кошти на новий голландський стадіон, а подібний проект потребує значних видатків. Тому депутат порадив директору школи №19 Андрію Пашедіну (й усім іншим керівникам шкіл) створювати органи опікунської ради:


- Це дуже важливо, коли хтось дає не відро фарби, а дає нормальне фінансування. Чим більше поважних людей у вашій опікунський раді, тим більше грошей вони принесуть додатково до бюджетних. У партнерстві можуть бути чудеса і у комп'ютерній техніці, і у нових стадіонах — у всьому.

 
Тобто ще один варіант надходження коштів не з міського бюджету — залучення впливових та багатих спонсорів.



Урок третій. Для оновлення їдалень та харчоблоків слід збільшити ціни на обіди для школярів


Директорка ліцею №17 «Вибір» Марченко Валентина під час свого виступу на конкурсному відборі розповіла про те, що їдальня школи працює «в мінус». Справа у тому, що кошти, які витрачаються на приготування їжі не перекриваються тими, які заклад отримує від продажу готових страв. Крім того, у ліцею немає можливості зробити ремонт та оновити обладнання харчоблоку — а він конче потребує капітального ремонту, адже не відповідає новим сучасним стандартам. Директорка зауважила, що капітальних ремонтів за останні 8 років у школі взагалі не було.


 


Денис Терещенко запропонував пані Валентині наступне рішення — всього-на-всього збільшити ціни на харчування у їдальні школи.


- Чудово, тоді є до Вас пропозиція. Може, перестати боятися і вийти на відкритий діалог з батьками? Підвищити вартість харчування до рентабельності 50%, і цю рентабельність направити на обладнання і на капітальні ремонти?


Депутат переконаний, що таке рішення дозволить наповнити бюджет школи і закупити нове обладнання, а також зробити ремонт.


Валентина Марченко відповіла, що у квітні вже відбулося збільшення цін на харчування у школі, але тоді воно було вмотивованим:


- Такі питання вирішуються з громадськістю школи. Повинна бути мотивація перед батьками. Якщо я скажу «за ваші гроші я куплю каструлі», це не мотивація. А якщо я скажу, що покращу якість харчування, тоді це для них буде мотивацією.


- Мотивацією буде й те, й інше. Я покращу якість, а за рахунок прибутку куплю каструлі. Хороші каструлі — це правильна їжа для дітей, - роз'яснив Денис Терещенко.

 
Директорка висловила думку, що подібний крок ризикований, адже батьки просто можуть почати давати дітям їжу з дому та не дозволяти купувати у школі за значну ціну. І друге питання: чи захочуть батьки за свої кошти розвивати далі заклад. Денис Терещенко думку директорки Марченко назвав «страхом змін».


Також депутат запропонував запитати голову батьківського комітету ліцею №17 Євгена Дмитровича, який був присутній на засіданні, чи готова школа піти на такий експеримент та платити більше за шкільні харчі.


- Діти не повинні страждати. Питання харчування дітей повинне вирішуватися на рівні бюджету міста, а не за рахунок батьків, - відповів голова батьківського комітету.


- Але ж хто зараз платить за харчування дітей після 4 класу? Батьки. То хто ж повинен вирішувати питання? - не погодився з ним Денис Терещенко.

 
Депутат звернувся до присутніх директорів шкіл зі словами, що не треба боятися робити економіку економічною, а за рахунок цього купувати нові каструлі, обладнання і так далі. Але чи спрацює порада «збільшиш ціни на обіди у їдальні — купиш школі нові каструлі», залишається під питанням.

А ви погоджуєтесь з пропозиціями депутата Терещенка?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 14

592
2 липня 2019 10:10

Сделайте вход платный.


61 3
1 166
2 липня 2019 10:15

Урок четвертий:

Школяри повинні з першого до останньго класу барижити наркотою. Вміти вправно робити закладку. Це дозволить знайти кошти на опалення шкільних закладів.

Старшокласниці мають заробляти на потреби школи за допомогою CAM-трансляцій на ресурсах по типу ***. Це дозволить виконати поточні ремонти капітального будівницва.

 

Питання до дуже вумного пана Терещенко: 

Чи не занадто дорого для кременчужан обходиться утримання на шії всіх дармоїдів у міський владі? Може нехай вони самі заробляють гроші на своє утримання? Скажемо пів дня штани протер у мерії, а потім пів дня із мітлою вулиці позамітав? Чи шляхи асфальтом латав? Шо? Як воно?

Чи то страх змін заважає?

Бізнесмен ***...


110 3
0
2 липня 2019 10:22

Зачем нужна децентрализация? Чтобы *** местный бюджет, ставить высокие зарплаты мерам и заместителям, а на остальное - заработайте сами: как выживать больницам, школам, всем другим социальным фондам (им нужно *** налоги ?). 

Децентрализация - открытый (законный) вид махинации денег для местных управителей!


63 1
0
2 липня 2019 10:29

Многовато оно на себя взяло! В отставку! Отзывайте этого предпринимателя... Бизнес ему в школе устраивать и спонсоров призывать... Медалистов побольшает многократно с таким раскладом!


53 1
0
2 липня 2019 10:43

Цитата: ankrem

Сделайте вход платный.

....и выход


39 2
3
2 липня 2019 11:15

Хм... и как же в других странах получается сделать школы безоплатными совсем, еще и рюкзачок дитю соберут. Да налоги там чуть выше, я думаю все бы согласились платить больше, если бы имели за это безоплатное образование и медицину. Правда у нас сделай больше, а на выходе получишь еще меньше.


28 0
0
2 липня 2019 11:29

Вроде молодой, относительно, а уже маразматические идеи посещают.

Согласно Уголовному кодексу эксплуатация ребенка, не достигшего возраста(14), с которого законодательством разрешено использование его труда, наказывается арестом на срок до шести месяцев или ограничением свободы на срок до трех лет с лишением права занимать определенные должности или заниматься определенной деятельностью на срок до трех лет.

Вот с какого перепугу? Детям и так едва хватает времени на учебу и кружки, давайте будем вареники с мантами лепить.. бред бредом


47 0
872
2 липня 2019 12:27

...Якщо треба кошти, їх не завжди треба шукати у міському бюджеті! - звернувся депутат до очільників шкіл....


Їх завжди можна знайти в карманах батьків учнів...  smile


17 1
0
2 липня 2019 12:48

"Тому громада школи (включаючи учнів) наліпила та продавала на Ревівці вареники, і таким чином їй вдалося зібрати гроші для придбання музичного обладнання." Напевно у всієї громади, що ліпила вареники (з учнями включно), є санкнижки. А з прибутку було сплачено податки. 


33 0
184
2 липня 2019 13:02

Денег нет, но вы держитесь. Депутату на бентли не хватает, какие такие школы..)


14 0
938
2 липня 2019 13:18

Дійсно, пропозиції депу на рівні закладок.

Звідки кошти на сонячну батарею??? - за рахунок вареників, чи нецільове використання бюджетних коштів??? Як діти можуть брати участь в цьому??? Чергова чиясь схема


17 0
0
2 липня 2019 21:09

Ну да, было бы удивительно, если бы была другая реакция у читающих. Хотя лично мне непонятно, почему например 2-я школа должна финансироваться и заваливаться подарками власти хуже 4-ой.
Должен быть единый, минимальный и одинаково равный для всех городских школ, критерий учебы и возможностей. Который и финансируется городом/областью/страной.
Всё остальное (больше, лучше, современней) - действительно за свой счет. Депутат правильно предложил:

створювати органи опікунської ради


А еще даже в богатых странах, для развития конкретной школы, для усиления, улучшения, для модернизации, для создания практикуются разные виды пожертвований. Исключительно безналом и исключительно на счет школы.
Хочешь, чтобы твой ребенок учился в передовой школе, по уровню образования и тех базе, отличающейся от других, поддержи alma mater ребенка.
Хотя конечно, о чем я ... минусуйте ... если так проще


3 7
0
2 липня 2019 22:36

Впливових і багатих спонсорів для опікунських рад УСІХ шкіл не вистачить. Чомусь мені здається, що вони зосереджені, насамперед, у 4, 5, 10, 25, 30 та ще кількох ліцеях. Тобто у навчальних закладах, де навчаються діти можновладців. Доречі, було би цікаво дізнатися про склад опікунських рад згаданих закладів. 

 


4 0
222
3 липня 2019 05:56

Почему в школе №2 так мало учеников, хотя детей на Реевке немало и большая их часть предпочитает ездить далеко в другие школы?

Много еще чего можно написать, но...
Самое важное (в разрезе нынешних реалий) - у детей очень плохие знания английского, так как преподается он очень слабо.


3 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх