Кому не ясно – Москалик пояснює: що буде зі школами у Кременчуці

28.04.2019, 12:00 Переглядів: 6 875

 

Керівник міського департаменту освіти Кременчука Геннадій Москалик про питання реформування міських шкіл

Мешканці нашого міста активно обговорюють питання профілізації старшої школи, а саме зарахування до 10-х класів, бо деякі окремі громадські діячі та політики створюють штучний нездоровий ажіотаж, займаючись популізмом, вводячи в оману батьків та громадськість, поширюючи неправдиві відомості про, начебто, закриття шкіл, висловлюючи свою суб’єктивну, непрофесійну думку.


У Кременчуці 10 шкіл хочуть перетворити на ліцеї і лише там залишити старші класи. Що буде з іншими школами.

Рішення ухвалено на сесії міської ради 24 квітня


Повідомляю, що міська влада не має наміру закриття жодної школи.


У кожному густонаселеному мікрорайоні створені ліцеї, які забезпечать кожному учню вільний вибір навчання належного рівня якості для подальшого складання зовнішнього незалежного оцінювання.


Зовнішнє незалежне оцінювання передбачає поглиблене вивчення окремих предметів. Поглиблене вивчення без додаткового навантаження на учня в сучасних умовах можливе лише у профільних класах при ліцеях і профіль вибирають учні та батьки.
Адже в звичайних школах, де функціонує лише один 10-й клас, а у нас такі школи є, діти такого вибору позбавлені. Це значно звужує їхні права в отриманні якісної освіти. 


Від вибору профілю залежить кількість годин на вивчення обраних предметів, які будуть викладатись протягом тижня у новоствореному десятому класі. В одному класі відповідно до програми, не можуть поглиблено вивчатися одночасно математика, українська мова, хімія, фізика, біологія, англійська мова та інші предмети, тому частина учнів одного класу позбавлена можливості на необхідному рівні вивчати потрібний їм предмет.


Приблизно 30% часу учні зможуть спрямувати на поглиблене вивчення тих предметів, які їм будуть потрібні для складання ЗНО за певними профілями. Школярі отримають більше часу на вивчення предметів, потрібних саме їм. 
Відкриваючи профільні класи в ліцеях, підбираємо кращі кадри. Укладено домовленості з викладачами ВНЗ, які запрошені для викладання. 


Навантаження вчителів у школах, де 10-ті класи не відкриватимуться, буде не менше ставки, а за бажанням педагогів з 1 вересня 2019 року – за рахунок індивідуальних годин , спецкурсів та факультативів – додаткове оплачуване навантаження. Педагогічне навантаження менше ставки мають окремі вчителі пенсійного віку за їх власним бажанням. До того ж у школах спостерігається збільшення кількості годин у зв’язку із збільшенням класів початкової та середньої ланки (демографічний пік народжуваності).


Профілізація школи – процес невідворотній. Бо це частина державної політики в галузі освіти. Звичайно, ми враховуємо обґрунтовані пропозиції батьків щодо визначення закладів для здійснення профілізації.


95% від загальної кількості профільних класів у ліцеях скомплектовано, відповідно до поданих заяв, бажаючих продовжувати навчання в 10 класах. 


Так, у ліцеї № 17 виділено 10 окремих навчальних приміщень на третьому поверсі площею 650 м2 (10 * 65 м2), складено освітні програми за п’ятьма профілями, укладено домовленості з викладачами ВНЗ, які запрошені для викладання, проведено зустрічі з батьками, учнями-випускниками 9-х класів шкіл Молодіжного. Прийнято заяви, зроблено попередній розподіл за профілями.
Я дуже вдячний батькам за небайдужість. Звичайно, нове – це завжди болісно і лячно, однак результат важливіший. І для руху вперед треба зробити не один і навіть не два кроки. Але початок покладено. Сподіваюся, що спільними зусиллями держави, міської влади, адміністрації та колективів закладів освіти, батьківської громади ми реалізуємо намічені реформи.


Згідно з Законом України «Про освіту» встановлено терміни переоформлення установчих документів і визначення статусу кожного з закладів. А саме – протягом п’яти років з дня набуття чинності даного закону ми маємо розпочати цей процес та завершити його до 2022 року. 


На мою думку, заклади просто не встигнуть пройти ліцензування, переоформити всі установчі та майнові документи, якщо ми будемо ще більше затягувати, бо заклад не зможе вчасно видати документи випускникам.


Я сподіваюся, що наше сьогоднішнє спілкування допоможе розібратись в питанні профілізації старшої школи та необхідності її впровадження.


Автор: Геннадій Москалик, facebook.com/profile.php?id=100008916312871
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх