На мапі України може з'явитися Січеславська область - Конституційний суд дозволив

3.04.2019, 13:36 Переглядів: 3 078

 

Законопроект про перейменування КСУ визнав конституційним - тепер ВР може його розглядати та ухвалювати

Конституційний суд України 2 квітня визнав конституційним перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Висновок розміщений сьогодні, 3 квітня, на офіційному сайті КСУ. 


Конституційний суд вирішив, що внесення змін до статті 133 Конституції України про систему адміністративно-територіального устрою України не суперечить вимогам ст.157 і 158 Основного закону. Суд дійшов висновку, що запропонована зміна назви «не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямована на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України».


Таким чином, суд фактично дозволив Верховній Раді розглядати законопроект і голосувати за нього. Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою тільки за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 і 158 Основного закону. Для перейменування необхідно не менше 226 голосів.


Верховна Рада 7 лютого ухвалила рішення надіслати до Конституційного суду законопроект 9310-1 про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Більшість депутатів з Полтавської області підтримали саме перейменування на Січеславську область. 



Законопроект передбачає зміну назви Дніпропетровської області на Січеславську в рамках політики декомунізації. Автори законопроекту пояснюють запропоновану назву області її історичним минулим, зокрема апелюють до того, що п’ять запорозьких січей були розташовані на території сучасної Дніпропетровщини.


Раніше, 5 лютого Конституційний суд зробив висновок про конституційність законопроекту ВР щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку.


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх