Життя у стилі «нуль відходів»: кременчужанка, яка не користується кульочками, побутовою «хімією» та традиційною зубною щіткою

21.03.2019, 13:32 Переглядів: 12 736 Коментарів: 10

 

«ТелеграфЪ» поспілкувався з Мариною та дізнався, як їй вдалося позбутися «пакету з пакетами», чим дівчина миє посуд та чому не чистить зуби традиційною зубною пастою

Кременчужанка Марина Матвієць почала ступати на доріжку свідомого споживання у час, коли у місті з’явилися баки для роздільного збору відходів. Тоді Марина почала сортувати пластикові пляшки. Але далі не йшла, за її словами, чомусь не замислювалася про це.


Ситуація зрушилася майже рік тому, коли дівчину зацікавило поняття мінімалізму. Кременчужанка почала більше цікавитися цим питанням та натрапила на філософію «Zero Waste». Після цього почала впроваджувати методи, які зменшують кількість продукованого сміття, у власне життя.


Супермаркет

Для магазинних покупок у Марини є цілий «арсенал», який допомагає уникнути кульочків та пакетів. Наприклад, дівчина має авоську.


-         Коли бабусі бачать мене з авоською, у них такий шалений захват.


Також є торбинки для овочів чи фруктів. Зіп-пакети Марина використовує переважно для вологих продуктів – наприклад, для м’яса. Після кожного використання миє пакет водою та милом і використовує знову.


Подібні екологічні звички кременчужанки не розуміли у деяких супермаркетах. Наприклад в одному з них Марина протягом двох місяців «скандалила» з продавцями. Її звинувачували у тому, що дівчина хоче вкрасти. Марина згадала про перший конфлікт, який виник між нею та продавщицею, яка важить продукти:


-         Я взяла огірки у свою торбинку. Вона намагалася запхнути мою торбинку в кульок, щоб приклеїти стікер. Я пояснювала, що кульків не треба. Продавчиня натомість казала, що буцімто я зараз піду вкраду, докладу туди ще щось.   


 


У результаті сварки Марина пішла на ринок. За її словами, там всім байдуже, у що ти купуєш продукти.


Кременчужанка розповіла, що деякі торбинки купила у секонд-хенді, деякі подарували. У секонд-хенді Марина купила також велику сумку, куди складає покупки.


-         Раніше у мене був кульок з кульками, зараз торбинка з торбинками.


Також Марина додала, що намагається не робити спонтанних покупок. Вона пише список та закуповується на місяць.


Кухня

Дівчина відмовилася від рідких засобів для миття посуду. Натомість замінила їх содою та гірчицею.


Серед гірчиці і соди Марині більше подобається саме сода. За її словами, вона краще підходить для миття посуду, сода без проблем відмиває жир. У свою чергу гірчиця налипає і потім кам’яніє.


-         Знаю багатьох молодих мам, які тільки содою миють дитячий посуд. Адже «хімія» лишається на посуді, ми це все їмо, все це потрапляє в стоки, в Дніпро. А потім ми дивуємося, чому річка така зелена та смердюча й нарікаємо, яка у нас погана промисловість.


 


Замість традиційної губки Марина використовує люфу. Дівчина розповіла, що люфа – це кабачок, який висушують і отримують «сухий» качан-мочалку.


 


Люфу можна придбати у Кременчуці. Зокрема її можна знайти на Центральному чи на Троїцькому ринках.


Крім гелів для миття посуду, Марина відмовилася від засобів для прибирання поверхонь. Дівчина робить його сама по такому рецепту:

  • Склянка води;
  • Одна чверть склянки оцту;
  • Ефірна олія;
  • Шкірка від цитрусових.

Такою рідиною кременчужанка протирає скло та інші поверхні. Сантехніку також чистить содою.


Особиста гігієна та догляд за собою

Марина поступово переходить на косметику по догляду непромислового виробництва, тобто, натуральну. Наприклад, убтан, гідрофільне масло.


Кременчужанка показала свій дезодорант. Це алуніт. Марина розказала, що користується ним півроку, а його розмір майже не змінився.


Традиційними рідкими шампунями дівчина також не користується. Перше знайомство з твердим шампунем відбулося кілька років тому. Марина придбала його у Трускавці. Проте тоді їй не сподобався результат після використання, тому кременчужанка забула про тверді шампуні. Нещодавно знову зіштовхнувся з ними і цього разу залишилася задоволеною.


 


Щодо гоління, то Марина використовує не одноразову пластикову бритву, а залізну зі змінними лезами.


У ванні кременчужанки немає традиційно пластикової зубної щітки. Її місце зайняла щітка з бамбука. Від першого досвіду з бамбуковою зубною «помічницею» Марина була незадоволена. Через м’які щетинки після чищення залишалося відчуття нальоту на зубах. Але Марина не опустила руки, тому що не захотіла повертатися до пластикової щітки. Тож за рецептом з інтернету зробила зубну пасту, яка у тандемі з бамбуковою щіткою чудово очищує зуби.


 


Така зубна паста складається з глини, солі, меду та кокосового масла. За словами Марини, паста не пліснявіє. Після двох місяців використання зуби «почувають» себе добре. Це підтвердила стоматолог Марини.


У сумочці кременчужанки немає вологих чи сухих серветок. Натомість є проста хустинка.


Нещодавно Марина придбала менструальну чашу. Перший місяць використання пройшов вдало, дівчина була задоволена. Проте на другий місяць були протікання. Тож Марина має під рукою традиційні засоби для критичних днів, проте не забуває про менструальну чашу.


Як змінилося життя Марини

Родина кременчужанки також поступово «вмикається» у процес. Хоча, як запевняє Марина, вона нікого не змушує. Дома у дівчини сортують сміття: є окремі коробки для макулатури, алюмінієвих бляшанок та пластику.


Після запровадження філософії «Нуль відходів» кількість сміття, яке продукує Марина, зменшилося. Дівчина розповіла, що раніше 10-літрове відро вона виносила на смітник кожні три дні, то зараз з 5-літровим відром з’являється біля баків один раз в 7-10 днів.


Крім зменшення сміття, Марина почала й менше витрачати коштів. Хоча спочатку думала, що це дуже дорого.


Дівчина радить людям, котрі також замислюються про свій спосіб життя, починати поступово. Адже, якщо зробити все і одразу, може початися паніка і з’явиться бажання від всього відмовитися.  


-         Я раджу людям почати купувати банани без кульочка.


-         Не треба себе гризти за кожен кульчоок. Я не порівнюю себе зі Беою Джонсон (американка французького походження, чия родина в рік генерує півлітрову банку сміття - автор). Я порівнюю себе із собою півроку-рік тому.


Марина не зупиняється на досягнутому. Дівчина планує освоїти компостування. У такому випадку відходів у Марининому сміттєвому відрі майже не залишиться.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: www.instagram.com Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 10

54
21 березня 2019 14:13

90% особей нашей популяции не в силах донести до мусорки сигаретный окурок и крышку от пивной бутылки, и вся эта писанина для них – бессмысленный подвиг waste of life.


40 5
278
21 березня 2019 15:03

Сода+гірчиця це дійсно чудова заміна рідині для миття посуду. Якщо не подобається запах, то можна додати трішки ванілі. Це точно краще синтетичних засобів, від яких лишається запах, а значить, і частина самого засобу.


15 4
0
21 березня 2019 15:47

Марина молодець! Будь як Марина!


19 4
118
21 березня 2019 18:32

Да, прям стать эко человеком не просто. Но целофанчики  можно свести к минимуму. Стикеры клеить прям на фрукты,  а  в АТБ сегодня взяла пару помидор вообще без них (веса на кассе). Сумки шопперы очень удобны, хозяйственное мыло хорошо отмечает посуду, а сода убирает жир  и пригар со сковородок (добавить воду и довести до кипения). 

Ну, пока что все smile постоянно смотрю на составы продуктов и косметики, что бы не было так всякой  гадости. Все таки это здоровье 


10 2
0
22 березня 2019 10:11

Маре респект и уважуха,а вот как обЪяснить комунальщикам, мусора становится меньше, а плата за вывоз больше, что сэкономленно на химии(пакеты,моющие и т.д.) отдай комунальщикам за вывоз мусора, они видите ли посЧитали среднестатистический обЪем.


5 2
0
26 березня 2019 12:13

Я за пакетики тоже в магазинах ругаюсь. Пока не разрешают без них, а с торбочками ходить не хочу и стирать пакетики тем более

 

 


2 1
240
26 березня 2019 13:06

Марина конечно умничка, экологически сознательный человек, но столь маниакальный подход, это все-таки уже немного перебор... Я тож ввиду отсуствия раздельного сбора мусора (частный сектор) не ленюсь собирать, трамбовать пластик и как напихаю пакет тащить его к цивилизации и мою посуду содой и хозяйственным мылом (так лучше и проще отмывается), но опускаться в каменный век и чистить зубы глиной, отказаться от шампуня и мучится с чашей, вместо дезодоранта обляпывать себя квасцами - это уже малость ку-ку... 


10 3
0
27 березня 2019 12:58

Цитата: Saidis

Марина конечно умничка, экологически сознательный человек, но столь маниакальный подход, это все-таки уже немного перебор... Я тож ввиду отсуствия раздельного сбора мусора (частный сектор) не ленюсь собирать, трамбовать пластик и как напихаю пакет тащить его к цивилизации и мою посуду содой и хозяйственным мылом (так лучше и проще отмывается), но опускаться в каменный век и чистить зубы глиной, отказаться от шампуня и мучится с чашей, вместо дезодоранта обляпывать себя квасцами - это уже малость ку-ку... 

Согласна, а у ж чаша...это очень вредно, очень


3 2
0
11 квітня 2019 18:06

Днепр загадили своими гелями для душа, шампунями, порошками и кондиционерами для белья, моющими средствами для посуды. Бесконечно мажутся духаются подкрашиваются какой то дрянью, в общественном транспорте ехать не возможно: все дешманские дезодоранты присутствующих красоток смешиваются в стойкое рвотное зловоние, глаза выедает, дыхание перекрывает. При этом каждая владелица дешманского дезодоранта или дешманских духов , купленых за 3-5$, считает себя королевой! А то что фигуры нет, спина шире талии или вообще переходит сразу в попу без талии - это ее не беспокоит. Главное залить себя из балончика выедающей глаза отравой, налепить ресницы и накрасить ноХти. А еще поролона побольше в то место, где по природе вообще то должна располагаться грудь или ее подобие, но по факту - равнина. Красотка готова!

А экология страдает от этого , между прочим.


3 0
0
23 квітня 2019 11:01

Интересно а у Марины муж есть ? С такими закидонами тяжко жить с ней будет наверно.


3 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх