Діти без щеплень не зможуть відвідати школу або дитячий садок, – МОЗ

14.09.2018, 14:01 Переглядів: 7 300

 

Офіційний лист від Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти і науки України надіслали головам обласних державних адміністрацій 

Через складну інфекційну ситуацію в Україні дітям без щеплень заборонили відвідувати школи та садки. Саме про «недопущення до навчання» цих дітей йдеться в офіційному листі, який чиновники надіслали головам обласних держадміністрацій та опублікували на сайті Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки.


У Кременчуці вже зобов'язали адміністрації навчальних закладів надати інформацію в Департамент освіти щодо кількості дітей, які не мають щеплень.


- Вказати загальну кількість зарахованих учнів 1 класу 2018-2019 н.р. Вказати кількість зарахованих учнів 1 класу 2018-2019 н.р., які мають щеплення відповідно до календаря щеплень. Вказати кількість зарахованих учнів 1 класу 2018-2019 н.р., які мають відмову батьків від щеплень відповідно до календаря щеплень, – йдеться у факсограмі Департаменту освіти Кременчука.


 


Згідно з законом, відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень, або у дитини є медичні протипоказання до вакцинації (ст. 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”). Колективний імунітет допоможе захистити від небезпечних хвороб тих дітей, які не можуть вакцинуватись з медичних причин.


 


Якщо у дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду дитини за участю лікаря педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.


Лікарсько-консультативна комісія може прийняти рішення щодо заборони відвідування дитиною без профілактичних щеплень навчального закладу, наприклад - у разі ускладнення епідемічної ситуації. У таких випадках питання щодо форм здобуття освіти такими дітьми вирішують місцеві органи освіти.


- На сьогодні в країні вже спостерігається спалах захворювання на кір, зокрема, з початку 2018 року зареєстровано майже 30 тисяч випадків хвороби, у тому числі 13 з летальним наслідком. Захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому і спаду захворюваності, зменшення міжепідемічного періоду, - наголосили у МОЗ. 


У Міністерстві охорони здоров'я також повідомили, що відповідно до календаря профілактичних щеплень в Україні діти у віці до 6 років повинні бути щепленими проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції.

У шестирічному віці має бути проведена ревакцинація проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.


- На сьогодні в Україні достатня кількість ефективних, якісних, безпечних та прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я вакцин щоб охопити імунопрофілактикою всі вікові групи, які цього потребують. Просимо взяти під особистий контроль організацію заходів, спрямованих на попередження захворювання населення на інфекційні хвороби, яких можна запобігти шляхом імунопрофілактики, - йдеться у листі.


Нагадаємо, що минулого року також поставало питання чи допускати нещеплених дітей до навчального процесу. 


Департамент освіти посилався на рекомендації департаменту охорони здоров'я ОДА та МОЗ. Тоді не було підстав обмежувати відвідування дитячих закладів у Кременчуці. 

У Кременчуці мала місце ситуація, коли мама дитини, яка часто хворіла і мала протипоказання для щеплень, успішно відстояла право своєї доньки, яка не мала щеплень, відвідувати дитсадок. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх