Що розповіла онлайн-карта забруднення річок про якість води на питному водозаборі Кременчука

10.07.2018, 13:30 Переглядів: 7 012

 

Новий інструмент «Чиста вода», створений агентством журналістики даних texty.org.ua, дозволяє всім громадянам дізнатися про стан вод в річках України

В Україні запустили онлайн-карту забруднення річок на основі відкритих даних Державного агентства водних ресурсів. На карті - близько 400 пунктів контролю якості річкової води. Можна знайти цікаву для вас точку, подивитися якість води по 16 параметрах забруднення і дізнатися, як рівень забруднення змінювався протягом 5 років.


Як це зробити - розповість інструкція для користувача онлайн-карти. Для початку потрібно вибрати басейн річки, яка вас цікавить. На гирлі річки з'являться іконки у вигляді квіток, де кожна пелюстка позначає один з параметрів забруднення. Блакитні пелюстки показують, що показники в нормі, а рожеві означають, що рівень забруднення перевищує норму.


Отже, вибираємо басейн річки Дніпро (графіки клікайте для збільшення, або заходьте самі на проект - і досліджуйте онлайн-карту).


 


Ще два кліка - і ми наблизимо карту, стають видні «квіточки», що розповідають про забруднення. Тепер знаходимо серед них контрольний пункт на Власовському водозаборі, звідки «Кременчукводоканал» бере воду для централізованого питного водопостачання.


 


Бачимо три рожевих пелюстки - це перевищення по трьох параметрах забруднення води, натискаємо по черзі та дивимося, як змінювалися показники протягом 5 років. Навівши курсор на знак питання, дізнаємося, що означає конкретний показник.

Які показники перевищені на Власовському водозаборі:

  1. Перманганатна окислюваність. «Показник, який означає загальну кількість токсичних речовин у воді. Чим він вищий, тим вода брудніша »- таке пояснення дає проект «Чиста вода». Ми бачимо, що протягом усіх 5 років цей показник в точці водозабору йде з перевищенням.

 


Додамо, що це той самий показник, завдяки якому в воді з'являється марганець - давня проблема Кременчука. Марганець з нашої води нікуди не подівся, він є, і перевищення марганцю для літнього періоду в питній воді у нас не рідкість: з ним не справляється існуюча система водоочистки. І з цією проблемою неодноразово стикалися кременчужани. Проте наразі, за даними за тиждень (з 26 червня по 3 липня), розміщеному на сайті підприємства, ми бачимо, що вміст марганцю вже в питній воді не перевищений: при нормі 0,05 мг/літр фактичний зміст становить 0,021-0,022 мг/літр.


Підвищення вмісту марганцю в річковій воді призводить до замору риби - ця проблема теж актуальна кілька років поспіль. 


 

  1. Хімічне споживання кисню (ХСК). «Кількість кисню, яка потрібна для того, щоб розклалися сторонні речовини (органічні та неорганічні) у воді. Таким чином вода самоочищується від забруднювачів. Якщо ХСК різко зросло – отже, до водойми потрапило багато брудної води», - пояснення проекту «Чиста вода».

 

Цей показник на Власівському водозаборі теж стабільно йде з перевищенням, але графік показує, що у 2018 році у воді менше забруднювачів, ніж у 2014-2015  роках.

  1. Біохімічне споживання кисню (БСК). «Це кількість кисню, яка потрібна бактеріям у воді для того, щоб очистити її від органічних забруднювачів. У природних водоймах БСК низьке. Воно зростає, коли воду забруднюють каналізаційні стоки або відходи сільськогосподарських підприємств», - пояснення для показника.

 

На Власівському водозаборі БСК коливається. Ми бачимо на графіку, що в зимові місяці показник у нормі, але зростає у теплу пору року.


Також за допомогою проекту «Чиста вода» можна дізнатися про забруднювачів річок у регіоні (за даними Держводагентства). На диво, попри існування ставка-випарника «Укртатнафти» у Бондарях, це підприємство не потрапило до забруднювачів річок, як і жодне інше підприємство Кременчука. І взагалі жодне потужне підприємство області не потрапило до забруднювачів річок. Але це – офіційні дані Держводагентства.




Відповідно до них, псують воду на Полтавщині самі ж водоканали області (точніше, їхні очисні споруди для стоків).


Хто псує воду на Полтавщині:

  • Пириятинські госпрозрахункові очисні споруди;
  • КП «Лубни-водоканал»;
  • Карлівська дільниця «Полтававодоканал»;
  • КП ЖЕО Терешківсської сільської ради;
  • Машівська дільниця «Полтававодоканал»;
  • СКП «Сяйво», с. Засулля, Лубенський р-н;
  • ТОВ «Оржицький молокозавод», с. Заріг
  • ЖКП с. Петрівка-Роменська Гадяцького р-ну;
  • Комунальне підприємство «Глобинське».

 

Проект реалізований агентством журналістики даних texty.org.ua за сприяння Державного агентства з питань електронного урядування у межах проекту USAID/UK aid  «Прозорість і підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх