Погляд у минуле: спортивні ювілеї та ювіляри Кременчука

24.06.2018, 14:11 Переглядів: 4 504

 

Старший науковий співробітник Вікторія Ширай підготувала матеріал про спортивні ювілеї та ювілярів цього року

Без минулого немає майбутнього… Тому із року в рік ми згадуємо визначні події та імена видатних людей нашого міста, віддаючи їм данину пам’яті та пошани. І сьогодні я розповім землякам про деякі ювілеї в спортивному житті Кременчука. 


 


В 1920-х роках скрізь у містах і містечках при клубах, де головним завданням було соціальне виховання, створювалися спортивні гуртки. А в Кременчуці вже СТО РОКІВ ТОМУ, в травні 1918 р., при клубі ім. К.Маркса в Народній аудиторії по вул. Пушкінській був створений гурток «Металіст», куди входив ряд популярних спортсменів, таких як Швидченко Олександр Миколайович, Болоцьких Йосип, Дерев'янко Микола, Розенфельд, Канєвський Йосип, Прядко Іван, Умеренко Явдоха, Мельников Микола, Ракітін, Дземедовіч Іван.


 

Команда «Металіст» вважалася однією з кращих в гандболі та футболі. Так, наприклад, команда «Металіст», до якої входили чудові гравці: Гриневич Олексій, Швидченко Олександр Миколайович, Дранников Абрам, Мельников Микола, Кравець Юзеф, Швидченко Григорій Миколайович, в 1926 році зайняла перше місце по гандболу в Кременчуці.


 


Для проведення спортивних баталій потрібна була спортивна «арена». Тому в кінці 1920-х рр. почали відкриватися стадіони, які згодом збирали величезну кількість глядачів і спортсменів. Серед них був і стадіон заводу «Дормаш», який знаходився на тій самій території, що й зараз. 


90 РОКІВ тому 2 травня 1928 року відкрився стадіон ім. 1-го Травня. Він знаходився на вулиці Гагаріна, яка раніше називалася Покровською. 



Всі ми знаємо, що в основному події створюють люди. Згадаємо імена тих, хто залишив слід в історії спорту Кременчука.


 


75 РОКІВ тому, в 1943 р., народився один з найбільших прихильників городкового спорту в Кременчуці, який підняв цей вид спорту до неймовірних висот - Севрюк Микола Петрович - майстер спорту СРСР, доцент кафедри фізичного виховання КрНУ, заслужений тренер України. В 1971 р. Микола Петрович закінчив Одеський педагогічний інститут імені К.Д.Ушинського. В 1973 р. переїхав з Одеси до Кременчука, працював на автомобільному заводі інструктором по спорту, заступником голови спортивного клубу «КрАЗ», директором школи олімпійського резерву з легкої атлетики, і весь цей час вів спортивну секцію з городкового спорту. Заводська команда під його керівництвом постійно посідала перші місця в міських та обласних змаганнях.


 


До збірної команди міста, яку тренував Микола Севрюк, увійшли автозаводці Крутов Віктор, Агромаков Валентин, Хованський Валентин, Кубишин Василь, Вепренцев Олександр, Костраба Юрій, Терьохін Володимир. Наша команда брала участь у Всесоюзних змаганнях, Чемпіонаті та Кубку Європи, в 16 Чемпіонатах України, на яких, завдяки хорошій спортивній базі та організації регулярних тренувань, кременчуцькі городовики показували високі спортивні результати. Починаючи із 1977 року команда обласної ради спортивного товариства «Авангард» під керівництвом нашого ювіляра 2 рази була чемпіоном та 3 рази призером Центральної ради «Авангард», переможцем та призером Кубка Укрпрофради.


З 1 березня 1999 р. Севрюк Микола Петрович працює в Кременчуцькому національному університеті ім. Михайла Остроградського на кафедрі фізичного виховання. За весь час він підготував 14 майстрів спорту СРСР і 5 майстрів спорту України, чемпіонів та призерів Всесоюзних змагань; чемпіонів, призерів та рекордсменів Європи; двох чемпіонів. В 2002 р. став «Заслуженим тренером України», а в 2006 році, рішенням атестаційної комісії Міністерства освіти і науки України, йому присвоєне вчене звання доцента кафедри фізичного виховання.


70 РОКІВ ТОМУ, 12 червня 1948 р., в м. Харків народився фехтувальник, який прославив Кременчук – Алфімов Євген Володимирович, майстер спорту. Євген Володимирович навчався в ЗОШ №11, а з 1962 – в ЗОШ №19. В школі він займався легкою атлетикою, а згодом захопився фехтуванням. В змаганнях почав виступати як рапірист з 1968 р., брав участь у першості області, в Чемпіонаті України. У 1983 році став кандидатом в майстри спорту.


 


А в 1989 р. Євген Володимирович брав участь у першості області, що востаннє проводилася в Кременчуці.


 


У 2000 році в нашому місті відбувся турнір між ветеранами фехтування, в якому найкращими стали Алфімов Євген та полтавчанин Сосна В’ячеслав.


 


55 РОКІВ ТОМУ, в 1963 р., в м. Астрахань народився Микола Олександрович Коломойцев. Кандидат в майстри спорту СРСР, чемпіон України серед школярів, багаторазовий чемпіон області, переможець республіканських змагань на приз генерала І.Д.Черняховського, переможець Дністровської регати навчався в Кременчуцькій ДЮСШ № 1. Потім закінчив Дніпропетровський інститут фізкультури і зайнявся професійною греблею.


20 травня 1963 р. в с.Чечелево народився Олександр Васильович Скирда. Спортсмен закінчив школу №7, з 14 років почав займатися класичною боротьбою у тренера М.М. Андрусенка. В 1979 році Олександр зацікавився мотоспортом і вже через рік посів ІІІ місце на чемпіонаті з мотокросу в класі 125 см3 серед чоловіків.


 


В 1980 та 1981 рр. в Хоролі Олександр Васильович став чемпіоном області. В 1987 році посів 3 місце в Чемпіонаті УРСР. 


 


Поряд з мотокросом з 1980 р. Олександр Скирда брав участь у новому виді мотоциклетного спорту – тріалі, і одразу став другим призером на чемпіонаті республіки.


Олександр Скирда посідав перші місця не лише на обласних та всеукраїнських перегонах, а був переможцем на міжнародних змаганнях. У 1997 р. посів ІІ місце на чемпіонаті Польщі з мотокросу, 1999 року Олександр Васильович завоював медаль МФУ за ІІ місце на Кубку України по мотокросу, У 2008 році в Боярці Скирда здобув Кубок України К-П «Спорт для всіх», посівши друге місце з мотокросу.
Два роки тому на Першому етапі Кубка України з мотокросу клас ветерани-2 Олександр Скирда став непереможним. 


 


50 РОКІВ ТОМУ, 22 березня 1968 р., в Кременчуці народилася Забодіна Ганна Миколаївна. Займалася легкою атлетикою в ДЮСШ «Авангард» у тренера Бузька В.Я. В 1983 р. вона прийшла в кінний спорт. Тренувалася в Онуфріївській КДЮСШ у тренера Глібова. 


В 1993-1998 роках Ганна Забодіна навчалася в Національному аграрному університеті (УСХА) в м. Київ. По закінченні вузу працювала тренером з кінного спорту в Кременчуцькій КДЮСШ, потім стала заступником директора кінноспортивної школи «Фаворит». Згодом деякий час працювала конюхом на Олександрійському кінному заводі, на іподромі в Києві, стажувалася в Англії.


 


А коли повернулася до рідного Кременчука, в середині січня 2013 року стала директором КДЮСШ «Фаворит», і зараз тренує старшу групу вершників. 


Отже, з ювілеями, кременчуцькі чемпіони! Ми вдячні вам за великі перемоги! Наснаги, сили та успіхів! Ваші імена золотими літерами викарбувані в спортивній історії Кременчука.


Ілюстрації з фондів та архіву музею, з особистих архівів спортсменів і з відкритих джерел.

Автор: Старший науковий співробітник Вікторія Ширай
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх