«Кредмашу» 90: один з найстаріших стадіонів Кременчука відзначає ювілей

2.05.2018, 17:01 Переглядів: 7 099

 

Стадіон в очікуванні нового етапу - реконструкції

Сьогодні, 2 травня, виповнюється 90 років стадіону «Кредмаш», який знаходиться в центрі міста по вулиці Гагаріна. Саме 2 травня 1928 року відбулося відкриття міського стадіону. За інформацією сайту «Окраины Кременчуга», на початку ХХ століття стадіон знаходився між цирком і приватними житловими будинками.


Незадовго до війни стадіону дали назву «Динамо». Під час війни стадіон був повністю зруйнований, разом з огорожею, залишилося лише футбольне поле. Після війни у 1949 році тодішній голова виконкому Кременчуцької міськради Гаврилов К. А. звертався з клопотанням до Ради Міністрів України про необхідність відбудови міського стадіону в Кременчуці. Проект плану відбудови міста Кременчука передбачав асигнування, але фінансування на відбудову так і не відбулося.


 


На початку 1950-х років стадіон перейшов до добровільного спортивного товариства «Спартак». Змінюється й назва стадіону з «Динамо» на «Спартак».


У 1960-ті роки міський стадіон «Спартак» переходиь на баланс заводу шляхових машин. В документах виконкома міської Ради депутатів трудящих Кременчука стадіон називався внутрішньоквартальним майданчиком без права постійної огорожі. Назва «спортивний майданчик» була обумовлена тим, що знаходився він в середині кварталу № 497-504 по вулиці Театральній (нині вул. Гагаріна), призначеного під житлову забудову для заселення працівниками заводу шляхових маши.


Розпочалася реконструкція, яка йшла поетапно і розтяглася на 10 років. В 1960 році на стадіоні будують господарське приміщення, упорядковують футбольне поле, викладають бігові доріжки. Пізніше роблять трибуни для глядачів на 6 тис. чоловік.


Тоді ж у 1960 році стадіону дали нову назву «Дніпро», оскільки тут грала команда «Дніпро» (зараз «Кремінь»).


Наступного року футбольна команда «Кремінь» відзначить 60 річний ювілей, якщо враховувати, що у 1959 році була створена команда «Торпедо», яка згодом була перейменована у футбольний клуб «Дніпро».


Коли почалася забудова кварталу житловими п'ятиповерхівками, частину території стадіону забрали: прибрали волейбольні і баскетбольні майданчики ліворуч від входу, знесли дерев'яне побутове приміщення і стаціонарний боксерський ринг праворуч від входу. Стадіон перенесли в глибину від вулиці. Реконструювали територію, яка залишилася. У 70-ті запасне футбольне поле, яке знаходилося з протилежної від центрального входу сторони, також забудували.


На стадіоні постійно проходили змагання. Влітку - з легкої атлетики, волейболу та баскетболу, а в зимовий період заливалася ковзанка.


У 2011 році директор ВАТ «Кредмаш» Микола Данилейко заявив про продаж стадіону через причини, пов'язані з подорожчанням орендної плати за землю. Стадіон зараз знаходиться на балансі міста й утримуються за рахунок міського бюджету.


Після виходу «Кременя» у Першу лігу стадіон «Кредмаш» може «вдихнути ковток свіжого повітря» після періоду застою.


Зараз готується проект реконструкції стадіону, який потягне до 40 млн грн і триватиме щонайменше три роки. Презентувати проект обіцяли спочатку восени, потім відтягнули термін до весни. Час іде, а навіть проект не презентовано.



 


Як і основна команда «Кремінь», так і стадіон «Кредмаш» зараз знаходяться в «підвішеному» стані. Чи відсвяткує «Кремінь» свій ювілей у Першій лізі та чи встигнуть завершити реконструкцію до 100-річного ювілею стадіону «Кредмаш» покаже лише час.


Як виглядає сьогодні ювіляр та яким ми його запам'ятаємо до реконструкції дивіться у фоторепортажі від ТЪ. 


Фото: Александр Попенко ,Виталий Котляр
Автор: Альона Душенко Фото: Александр Попенко ,Виталий Котляр Відео: Виталий Котляр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх