«Отримана травма на початку бою вибила з колії», - боксер Сергій Радченко про бій з поляком Міхалом Чеслаком

12.06.2018, 16:01 Переглядів: 7 014

 

Кременчуцький боксер розповів, чи боявся, що суперник боксуватиме під допінгом, та чому вважає бій із поляком найгіршим у своєму житті

Боксер із Кременчука Сергій Радченко після восьмого бою в професійній кар’єрі розповів «Телеграфу» про бій із поляком Міхалом Чеслаком. Поєдинок із поляком Сергій провів після кількамісячної реабілітації, адже бій із екс-чемпіоном світу Кшиштофом Гловацькі завершував із поламаною рукою.



Нагадаємо, що 2 червня у Польщі в Легіоново Сергій Радченко, попри нокдауни та травму, зміг протриматися до кінця бою з непереможним Міхалом Чеслаком. У другому раунді після удару у вухо Сергій побував у нокдауні, і перед гонгом побував там ще раз. У перерві в Сергія з лівого вуха пішла кров, але наш спортсмен продовжив бій. Поляк у шостому раунді вдарив у живіт – падіння. Через кілька секунд Чеслак знову зарядив нижче пояса: ще одне падіння. Обидва - не кваліфіковані як нокдаун. Сергій протримався всі вісім раундів, програвши за одноголосним рішенням суддів - 69-80. 




Про бій із поляком Міхалом Чеслаком


Поєдинок відбувся на стадіоні в Легіоново, за 15 хвилин їзди від Варшави. Розпочали підготовку до бою за 1,5-2 місяці до поєдинку. Бій був восьмираундовий. На жаль, бій програв за очками, хоча налаштовувалися на перемогу. Команда і я були впевнені у перемозі, але так склалося.


 


Вся проблема в тому, що на початку бою я пропустив. На початку другого раунду пропустив удар і опинився в нокдауні. Нокдаун це півбіди – упав, встав і продовжив бій, а ось удар від Міхала у вухо травмував перетинку, й довго стояв дзвін у вухах. Удар оглушив. Отримана травма на початку бою вибила з колії та планів, намічених на поєдинок. Тактику та плани, які ми напередодні розробляли з тренером та командою, змінив один удар. Деякі після таких ударів знімаються з бою, наприклад, як суперники Васі Ломаченка. Бокс – спорт не з легких, і якщо ти тут, то треба йти до кінця. Я сподівався, що після цього удару один-два раунди «погуляю» та відновлюся, але до кінця бою так і стояв дзвін і, відповідно, концентрація була не на тому рівні, щоб перемогти суперника, думав лише, як швидше відновити вухо. Тому вийшов бій в односторонньому порядку.


Це, мабуть, найгірший бій за всю мою кар’єру не лише на професійному рівні, а й на аматорському.


Все буває, навіть чемпіони програють. Як на мене, чемпіон той, хто зможе після таких падінь встати і йти далі.


«Це спорт, і без травм не обійтися»

 

Зараз почуваюся краще, хоча після бою було не дуже. Повернувшись в Україну, одразу звернувся до клініки «Арніка» й повністю понеділок присвятив своєму здоров’ю. Пройшов огляд: лор, окуліст, невропатолог, щоб впевнитися, що нічого страшного немає. Це спорт і без травм не обійтися. Зараз відновлююся й сподіваюсь, що протягом півтора-двох тижнів повністю відновлюся.

Про суддівство


- Ми пам’ятаємо бій із Кшиштофом Гловацькі та не дуже чесне суддівство. Як ти оцінюєш суддівство цього разу?


- Щодо суддівства цікаве питання. В кожній країні судять по-різному, адже вечори боксу влаштовують для своїх уболівальників, незважаючи чи це бій у Польщі, Україні, Німеччині чи Америці. Й відповідно суддівство достатньо упереджене. Коли їдеш на виїзні бої, зазвичай сподіватися на перемогу по очках нерозумно, необхідно вигравати бій достроково.


Не хочу казати, що мене засудили, бій я дійсно програв. Щодо суддівства можу відзначити лише рефері. Дуже «брудно» працював Чеслак, і рефері не робив йому ніяких зауважень за удари в потилицю. Жодного балу не зняв за удари нижче пояса. Також Чеслак неодноразово бив після команди стоп, і рефері йому нічого не сказав. Ще двічі він мене вдарив головою: один раз було явно видно, а інший – навмисний удар. Я вважаю, що судді не мають так працювати. Рефері, звичайно, може закривати очі на деякі речі, але не настільки.


Не по-спортивному, коли один виходить на своєму «бензині», а інший - під допінгом


- Міхал Чеслак був дискваліфікований за допінг, чи не боявся ти, що на поєдинок із тобою він також вживатиме допінг?


- Про це я дізнався вже під час підготовки. Всі боксери один одного знають, Чеслака знав, тим паче мені давно пропонували провести з ним бій, і після поєдинку з Гловацькі мені знову запропонували з ним бій. Я ще тоді звернув увагу, що Чеслак рік не боксував. Наш світ тісний, а боксерський світ ще тісніший, і під час підготовки була така інформація. Я не можу стверджувати на 100%, адже я не лікар і допінг-проби у нього не брав.


Так, була така інформація, що його спіймали на допінгу і дискваліфікували на рік. І буквально після дискваліфікації він провів один бій, а другий зі мною. Звичайно, неприємно будь-якому спортсмену, коли один виходить на своєму «бензині», а інший - на допінгу, це не по-спортивному. І, на мою думку, таких людей необхідно дискваліфікувати не на один рік, а застосовувати більш жорсткі санкції. Адже вживання допінгу одним спортсменом може вдарити по здоров’ю іншого. Щодо того чи хвилювався? Так, якоюсь мірою хвилювався, я не знаю, був він під допінгом чи ні. Єдине, що мене заспокоювало, що на допінг беруть вибірково, а коли ловлять, то перевіряють деякий час. У цьому поєдинку судді та медицина - польські, тому я не можу з упевненістю говорити, перевіряли його чи ні. Сподівався, що після того як його зловили на допінгу, він його не вживав хоча б найближчим часом.


Про дуель поглядів


- На зважуванні, коли ти переміг у дуелі поглядів, Міхал не потиснув руку, чи це по-спортивному?


- Випадки бувають різні. Бувало, коли на зважуванні боксери починали битися чи плюватися. Багато було історій із нашими боксерами братами Кличками, коли водою з рота бризнули чи дали ляпас. У моєму випадку нічого такого не було. Я за ним спостерігав, що він не дуже гарно себе поводить, постійно жує гумку, намагаючись морально вбити. Цього разу йому це не вдалося і він трохи рознервувався, першим повернувся і навіть не потиснув руку. Для мене все одно, це його проблеми, що він себе так поводить. На мою думку, це не дуже по-спортивному, тим паче бокс вважають хоч і жорстким видом спорту, але шляхетним. Боксери можуть показати супербій, у якому готові ледь не повбивати один одного, але після гонгу привітають один одного за хороший поєдинок і потиснуть руки. Це нормально, на мою думку, коли ти поважаєш свого суперника.


 


Як кременчуцькі боксери допомагали готуватися до бою


Всі, хто був у кутку рингу, давно знайомі й мені, й Кременчуку хлопці. Цього разу у мене були невеликі зміни – головним тренером був Денис Пояцика. Денис це наш кременчуцький боксер, із яким ми разом боксували в одній команді «Українські отамани» та один проти одного. Також допомагали один одному готуватися до поєдинків. Так вийшло, що цього разу він був моїм тренером, звичайно, за підтримки Михайла Івановича Мельника.


 


Готувався до бою в домашній атмосфері, в спортивному клубі «Легіон». Дякую хлопцям, які допомагали: Віталій Покуляк, Артем Усик, Віктор Вихрист.




 


А також хлопці у легшій вазі: Дмитро Грушевський, Богдан Доценко. Хлопці допомагали у різноманітних спарингах для розвитку швидкості. Готувалися до цього бою повноцінно.


 


У кутку цього разу був Денис Пояцика. Приїжджали також хлопці зі Львова, з якими був тренер Роман Степанович Семинишин, він був раніше другим тренером наших «Отаманів». Роман Степанович був у ролі катмана, який топірує руки й слідкує за обличчям, щоб змазати вазеліном, якщо є осічки. Також підтримували друзі Андрій та Женя, які допомагали в кутку тренерам.


Про підтримку вболівальників


- У Польщі багато українців, які там працюють. Чи відчувалася підтримка наших уболівальників?


- У залі чув, що хлопці підтримують нас: Артем Карпець із помічником тренера, наших четверо хлопців та знайомі хлопці з України. Відчувалася присутність уболівальників, які кричали й підтримували, я думаю, що це були українці. Хоча деякі мені писали й особисто говорили, що прикро за наших співвітчизників, які, будучи в залі, просто відмовчувалися.


 


Про бій Артема Карпця та 200 грам, які стали на заваді


- Чому 200 грамів стали на заваді проведення бою Артем Карпець - Казік Леговскі?


- Поляк - хлопець перспективний в аматорському боксі, й вирішили йому зробити дебютний бій. На зважуванні він трохи надломився й не повірив до кінця у свої сили: як не крути, Артем у професійному ринзі давно, досвідчений та сильний боєць та має за плечима багато поєдинків. Потім розпочали шукати різні відмовки, на кшталт 200 грамів перевищення ваги в Артема. Дійсно, якщо у боксера виявляють зайву вагу, йому дають 1,5-2 години, щоб зігнати її. У разі якщо боксер зігнав зайву вагу, він проходить далі, якщо ні – нараховують санкції або взагалі знімають із бою. Потім вирішили проводити не 6, а 4 раунди. Наскільки я знаю, Артем погоджувався на всі умови, щоб провести бій, але у підсумку поляк відмовився від бою.


Плани на майбутнє


- Коли плануєш свій наступний бій?


- Передусім необхідно відновитися як фізично, так і морально. Продовжу тренування, а далі буде видно. Сподіваюся, що найближчим часом буде в мене бій і всі вболівальники та дорогі кременчужани побачать мою перемогу.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх