Відкриття «Театральної весни» у Кременчуці перетворилось на божевілля

26.03.2018, 16:16 Переглядів: 4 064

 

Директор МПК з'явився на сцені у спідньому

25 березня, актори Троїцького театру «під всевидячим оком Фрейда» відкрили «Театральну весну», подарувавши кременчужанам своє божевільне «Гніздо зозулі» за романом Кена Кізі «Пролітаючи над гніздом зозулі».



Прем'єра вистави відбулась ще у 2016 році, також на «Театральній весні», і з тих пір палко полюбилась кременчужанам. Воно й не дивно, адже на час 2,5-годинної вистави глядачі пертворюються на невиліковних «хронічних» пацієнтів психлвкарні, які спостерігають за «гострими» психами та їх намаганням здолати систему.



Головним борцем з несправедливістю виступає новенький — Макмерфі. Він - людина дії, яка «випала з гнізда». Ветеран, який після війни так і не пристосувався у суспільстві. Він воював у Кореї, потрапив у полон, організував звідти втечу, отримав медаль «За видатні заслуги». А потім був звільнений за невиконання військових наказів. Далі бився на вулиці та в барах, його арештовували за порушення порядку та опір поліції. Зрештою ветеран опинився у тюрмі, а згодом і у божевільні, щоб з неї вже ніколи не вийти. Але поки що, він думає, що потрапив в лікарню як на відпочинок і намагається навести там свої порядки, а з лікарняних правил глузує.



На прикладі замкнених у чотирьох стінах «гострих» розгортається трагедія всього суспільства, в якому керує ненависть і деспотизм. На сцені – світ непристосованих, інакомислячих людей. Психлікарня - це нікому не потрібне гніздо зозулі, куди скинули весь непотріб, яке складається з однакових піжам, однакових стільців, однакових ламп, але над абсолютно різними людьми. Цей світ прагне зробити їх однаковими, зручними.



Макмерфі – єдиних, хто намагається щось змінити й створити для всіх нормальне життя у ненормальному місці, хоча й отримує зворотнє: лоботомію мозку і смерть від рук мовчазного Вождя.



Авторитарне суспільство у виставі уособлює міс Ретчет — абсолютно не влаштована у житті, самотня, вона відривається на пацієнтах постійними нагадуваннями про їхні комплекси та проблеми, що тільки погіршує їх стан і не має ніякого терапевтичного ефекту.



Як би Макмерфі не боровся з «лікуванням», він був приречений на програш, адже краще знищити одного, і врятувати цілу систему, ніж зламати цю систему, врятувавши одного.



Зал аплодував стоячи. Захоплені і вражені глядачі вигукували акторам: «Браво!».



Нагадаємо, що цього року «Театральна весна» у Кременчуці триватиме цілих два місяці — до 27 травня. Наступна вистава уже завтра, 27 березня — Чернігівський молодіжниї театр привезе «Агов, Джульєтто!».

Теги: спектакль
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх