10 кроків для того, щоб діти вас слухали

16.07.2009, 09:48 Переглядів: 3 892
Діти – наше щастя. Але щастя непросте. Іноді ми не знаємо, що з ним роботи – гримаємо, докоряємо, іронізуємо, нарешті, караємо. І щиро віримо, що таким чином виховуємо дитину.
Фото: Дмитрий Бабец

Ізабель Фійоза – французький дитячий психолог – випустила посібник для батьків, що мають дітей у віці від 8 до 15-ти років. «ТелеграфЪ» продовжує друкувати вибрані глави із посібника мадам Фійози.

Чітко висловлюйте свої очікування

Ситуація: чистий та брудний одяг вашої дитини валяється на ліжку та на підлозі її кімнати.

Звичайна реакція батьків: «Ти абсолютно не бережеш свої речі! Як мені набридла твоя вічна неохайність!», «Ти просто Боже покарання, а не дитина! Скільки я можу повторювати – прибери речі! Склади їх!!!» «Ти, ти, ти...» – ми говоримо з дитиною про неї саму. Причому активно звинувачуємо, принижуємо, підкреслюємо, що у неї «все не так, як треба». Але дитина у такій ситуації не розуміє змісту того, що ми кажемо, бо її найперша реакція – захиститися. Крім того, дитячий мозок сприймає твердження батьків («ти нечепура») як реальність. Діти починають відповідати таким твердженням. Втім, можливо, ви належите до тих батьків, яким важко висловити своє невдоволення, і вони воліють промовчати, аби лише не втратити любов дитини? Або навіть навести лад у кімнаті самому? Зробивши так, ви нічому не навчите дитину. А покарання лише відволікатиме її від вирішення проблеми. Як же чинити?
Ваша мета: схилити дитину до взаємодії. Налаштуйте її енергію на виконання реального завдання. Чітко висловлюйте свої почуття та очікування, а не підкреслюйте недосконалість дитини. Найкращий спосіб знайти порозуміння з дитиною, це поділитися з нею своїми почуттями: «У мене дуже поганий настрій, я хочу хоча би півгодини спокійно посидіти у тиші». При такому спілкуванні увагу дитини привертають ваші потреби, а не лякає ваше роздратування. І дитина співчуватиме – вона загалом готова зробити щось приємне для вас, а не проти себе самої.

Новий підхід: розповідайте про те, що відчуваєте. Ви маєте право відчувати гнів та роздратування і говорити про це. Висловлюйте свої потреби: «Я дуже не люблю, коли твій одяг розкиданий по всій кімнаті. Я чекаю, що ти поскладаєш речі на місце».

Підказка: перш, ніж гніватися, переконайтесь, що ви чітко і зрозуміло для дитини виклали своє прохання.



 
Теги: діти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх