Діабетики без інсуліну: Через «дбале ставлення держави» хворі залишаються без ліків

21.02.2008, 01:18 Переглядів: 2 443
Інсуліну у місті залишилось на тиждень-два. А все тому, що Міністерство охорони здоров’я вчасно не провело тендер на його закупівлю. Тепер кременчуцька влада має за власні кошти купити
необхідний інсулін аби його вистачило на найближчий час. Далі оптимістично настроєні обласні чиновники обіцяють розібратись і допомогти….
Аналогічна цьогорічній ситуація з відсутністю інсуліну склалася в країні у 2006 році. Тоді в Кременчуці депутати виділили з бюджету міста 100 тисяч гривень на придбання цього медпрепарату.

«Допоможіть, я людина з діабетом» – таку картку інсулінозалежний Юрій Тимченко носить із собою завжди. «Якщо ви побачили, що я втратив на вулиці свідомість, будь ласка, дайте мені шматочок цукру або цукерку». Тут же – телефон лікаря і родичів, а також місце, де лежить шприц із ліками.
Спілкуючись з репортерам «Телеграфу» пан Юрій розповів, що вживає лише імпортний інсулін – у нього важка форма діабету. Днями Юрій прийшов у лікарню, де дізнався, що інсулін у місті закінчується…
– На сьогодні у нас залишилось інсуліну на тиждень-два. Запаси його вичерпуються і нових надходжень ми наразі не очікуємо, бо Мінохорони здоров’я не проводить відповідні тендери.
Про це минулої п’ятниці на апаратній нараді у міськвиконкомі заявив завідуючий міським відділом охорони здоров’я Валерій Литвиненко. За його словами, 2007 рік був найбільш стабільним і спокійним у питаннях забезпечення інсуліном, як вітчизняним, так і імпортним. Це стало можливим завдяки децентралізації системи його поставок. Цього року кошти надійшли до обласного бюджету, а тендер на закупівлю ліків повинне проводити Міністерство охорони здоров’я. Повинне, але не проводять. Навіть, якщо оголошення тендеру відбудеться на початку березня, проведуть його перед літом.
– Ми зараз шукаємо механізми виходу з кризи, – повідомив Валерій Литвиненко.
Керівник облздороввідділу Віктор Лисак настроєний більш оптимістично. Він запевняє, що хворі не залишаться напризволяще.
– Вихід із ситуації – відміна тендерного законодавства. Але це загальнодержавна проблема.

Поки що міська влада має взяти ситуацію під контроль і виділити кошти на закупку інсуліну. За два тижні ми відпрацюємо систему на рівні області і знайдемо шляхи закупок цього препарату, – по- обіцяв пан Лисак.
В облздороввідділі також повідомили, що при потребі розглядають можливість «перекидання» інсуліну з одного району в інший, де його бракує.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх