Пологовому будинку дадуть грошей

21.06.2007, 21:06 Переглядів: 2 607
Кошти на новий апарат ультразвукового дослідження і на дорогий препарат для порятунку недоношених дітей обіцяє міська влада. Решту просять у міністра..
Три тисячі гривень (без витрат на самі пологи) коштувало батькам життя цього малюка, що народився з вагою 1 кг 780 г. Таку суму вони виклали, аби „запустити” дитині легені.

Близько 360 тисяч гривень планується виділити пологовому будинку з міського бюджету. Про це повідомив заступник міського голови Костянтин Кулінічев 15 червня, під час засідання координаційної ради з питань гендерної політики і сім‘ї.
Члени ради оглянули, в яких умовах нині народжують жінки. Серед іншого, головний лікар пологового будинку Ярослав Прокопчук продемонстрував сучасні апарати інтенсивної терапії для виходжування недоношених дітей. За станом дитини слідкують на моніторі: комп‘ютер вимірює тиск, температуру, робить кардіограму немовляті. У пологовому будинку два такі апарати, а потрібно ще чотири. За європейські нормами, які прийняла Україна, недоношена дитина вважається життєздатною, якщо має вагу півкілограма. Раніше ж пологовий будинок не був розрахований на виходжуванння таких немовлят. Навіть ті, що важать до двох кілограмів, не можуть самостійно дихати: в них недорозвинені легені. Шанс вижити з‘являється, якщо ввести імпортний препарат „Куросурф”. Одна ампула коштує три тисячі гривень, і до цього часу батьки купують його за власні кошти. Або не купують... Відповідно, дитина не виживає.
Необхідні до кінця року  60 тисяч гривень  на препарат влада знайде, повідомив Костянтин Кулінічев. Близько 300 тисяч гривень мерія обіцяє і на переносний апарат ультразвукового дослідження, що поліпшить діагностику, а значить зменшить ризик народження дітей із вадами. Найближчим часом питання фінансів винесуть на виконком, пообіцяв віце-мер. Коли саме, на жаль, не уточнив.
Нагадаємо, у квітні-травні в пологовому будинку різко зросла дитяча смертність. Влада та медичні чиновники задумалися. Але на всю апаратуру, необхідну для малюків з критичною вагою, грошей з бюджету „не нашкребли”. Міський голова Микола Глухов  звернувся з листом до міністра охорони здоров‘я, де прохає забезпечити пологовий будинок апаратурою для неонатологічної служби. Вартість апаратури – два мільйони гривень. Попередня домовленість з міністром  про це вже є: мер досяг її під час зустрічі в Полтаві, в рамках візиту прем‘єра.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх