Вампіри-вегетаріанці серед нас

3.03.2007, 19:03 Переглядів: 10 301
Психологи кажуть, що серед нас живуть справжні вампіри. Але від графа Дракули вони відрізняються тим, що висмоктують зі своїх жертв не кров, а життєву енергію..

Була у мене одна знайома. Звичайна дівчина – симпатична, вихована, спокійна. Тільки всі мої друзі подейкували між собою, що  «щось із нею не те». Куди б ми з друзями не йшли, вона пленталася слідом. Прийдеш, бувало, на вечірку, усі спілкуються, жартують, а вона тихо сяде у куточку і таємничо так посміхається. І мовчить. Та як на мене, нехай краще сидить собі сама, аби тільки до мене не чіплялася. А то витріщить у тебе свої холодні блакитні очі і буквально у рота заглядає – так уважно ловить кожне слово. До сих пір пам’ятаю те відчуття – поряд з нею я почувалася, як на допиті. А вона ніби отримувала справжнє задоволення від  «спілкування». Після таких розмов я була схожа на вичавлений лимон – ставало якось моторошно, настрій зникав, натомість залишався такий неприємний осад, що зустрічатися з цією дивачкою не хотілося ще довго. Але доводилося. Тому що позбавитися від її товариства було неможливо. Ти її уникаєш, а вона скрізь тебе знаходить. Ти її ображаєш, а вона все з розумінням пробачає. Ти її проганяєш, а вона тобі у відповідь робить якусь послугу… Тепер, коли я чую словосполучення  «енергетичний вампір», завжди пригадую свою давню знайому і зітхаю з полегшенням – на щастя, ми більше не спілкуємося.

Життєві сили – це теж харч
Енергетичний вампір – це такий собі  «упир», який, на відміну від своїх міфічних товаришів, харчується не кров’ю наївних жерт, а їхньою енергією. Існування таких людей-присосок більшість учених  вважає незаперечним фактом. Психолог Крістіна Петриченко пояснює, що енергетичний вампір – це всього лише людина, якій бракує життєвої енергії. Тому вона змушена забирати її у інших.
-  На мою думку, енергетичні вампіри діляться на дві основні групи, –  каже пані Петриченко. –  Одні навіть не підозрюють, що вони паразитують. Такі вампіри висмоктують енергію на підсвідомому рівні. Насправді, вони навіть зла нікому не бажають. Вони просто не можуть інакше – інтуїтивно знаходять людину зі слабким захистом і підживлюються за її рахунок. Вони навіть не здогадується, що можуть керувати своїми «здібностями».
Як з’ясувалося, «паразит-аматор» –  це тільки квіточки. Як стверджує Крістіна Петриченко, куди небезпечніші енергетичні вампіри, які цілком усвідомлюють, хто вони є. Такі «упирі» цілеспрямовано обирають собі жертву і методично висмоктують з нею енергію.

Ти впізнаєш його з тисячі
Енергентичні вампіри – це егоцентристи, які зациклені лише на переживаннях власної персони. Та це ще не означає, що кожен егоїст –  «упир». Якщо ви підозрюєте, що хтось із ваших знайомих – енергетична присоска, поспостерігайте за своєю та його поведінкою.
При спілкуванні з енергетичним вампіром у людини з’являється погане самопочуття, роздратованість, почуття небезпеки, страху, втома, позіхання – все це характерні ознаки втрати психічної енергії. Якщо «вампірить» хтось із близьких – родич, знайомий, сусід, бос тощо – і людині доводиться постійно з ним спілкуватися,  то вона поступово втрачає свої захисні властивості, частіше хворіє, скаржиться на загострення хронічних хвороб.
Енергетичний вампір після спілкування з «донором» навпаки починає, як то кажуть, квітнути і пахнути. У нього покращується настрій, справи йдуть угору. Він знову добрий і привітний, хоча хвилину тому робив усе, аби спровокувати вас на конфлікт і тим самим примусити вас  «викинути» енергію. Вампіри, як правило, ревниві і мстиві. Вони оберігають своїх донорів від зовнішнього світу, оточують надмірною увагою та турботою – улюбленя «їжа», все-таки. І ще одна характерна особливість: психічні «упирі» обожнюють різноманітні збіговиська – черги, демонстрації, великі магазини. Вони залюбки беруть участь у скандалах і «розбірках». Це для них просто «шведський стіл» енергії – бери, не соромся.

А ви, пробачте, вампір який?
Фахівці з цього питання наводять три основні групи енергетичних вампірів. Кажуть, кожному з них притаманна особлива поведінка.
* Агресор. Цей «упир» цілий день сам не свій, якщо йому не вдалося з кимось посваритись. Він постійно когось дражнить, знаходить слабке місце «жертви» і методично у ньому «копирсається», ображає, дратує жартами. «Їжа», само собою, виходить із себе. А йому тільки цього й потрібно! Він отримує те, чого хотів, і заспокоюється. Енергія хоч і негативна, бросова, але це краще, ніж нічого.
* Скиглій. Цей вампір постійно жаліється і скиглить, розповідає про свої проблеми, охоче ділиться своїми негараздами з усіма, хто виявляє бажання його вислухати. Наївна «їжа» співчуває, переймається ситуацією, у неї падає настрій, світло навколо блідне. А скиглій скинув увесь свій вантаж і посміхається. І все в нього вже не так погано, як здавалося.
* Прилипало. Цей екземляр ходить за своєю «їжею» всюди. Він буквально її переслідує, догоджає, робить послуги. Прилипали завжди «ситі», тому що мають неперевершений талант – їх неможливо позбутися, навіть проганяючи і ображаючи.

Як допомогти вампіру
- Потрібно, щоб «упир» сам усвідомив, що в нього є внутрішня проблема, – рекомендує Крістіна Петриченко. – Це єдиний вихід. Якби вампір раз  «напився» чужої енергії і заспокоївся назавжди – це ще півбіди. Але ж вони задовольняються лише на деякий час. Тому вампіри мають у першу чергу віднайти причину в собі, залагодити свої негаразди. Єдина і головна складність тут полягає в тому, що ті вампіри, які навіть не здогадуються, що вони паразитують, навряд чи розберуться зі своїми проблемами самостійно. Просто тому, що вони не бачать жодної проблеми. А ті, хто паразитує, свідомо – і поготів. Тому допомогти тут зможе тільки спеціаліст.

Як допомогти собі
Як правило, людина, яка звикла аналізувати себе і своє оточення, на підсвідомому рівні відчуває, чи є серед її знайомих енергетичний вампір.
- І першим нашим імпульсом при такому відкритті є бажання більше ніколи не спілкуватися з цією людиною, – каже Крістіна Петриченко. – Звісно, не контактувати – це найкращий вихід, але не завжди реальний. Трапляється так, що вампірами виявляються наші близькі чи знайомі. Наприклад, ви впевнені, що ваш колега – енергетична присоска. Це зовсім не означає, що потрібно негайно звільнятись. Просто требе знати, як захищатись.
Пам’ятайте, що вампіри підсвідомо обирають «жертв» із слабкішим захистом, тому що них простіше впливати. Це не означає, що вони не намагатимуться «вампірити» сильних. Просто сильна людина зможе проаналізувати це і вчасно захиститися.
* Переконайте себе в тому, що ви «не по зубах» будь-якому вампіру.
- Тут згодяться будь-які засоби, – рекомендує пані Петриченко. – Якщо ви вірите в амулети – користуйтеся ними. Якщо ви ходите до церкви – попросіть про захист там. Якщо у вас є свій власний спосіб – теж добре. Головне у цьому питанні – це впевненість.
* Не підпускайте енергетичного вампіра до своєї інтимної зони, тобто ближче ніж на 30-40 сантиметрів. Таким чином ви зможете позбутися почуття занепокоєння.
- Уявіть, що вас оточує таке собі коло, якого присоска не може перетнути, – каже Крістіна Петриченко. – Або уявіть, що вампір знаходиться під куполом, такий малесенький і безпомічний, і ніяк до вас не може дістатися. Намагайтеся уникнути дотиків та прямого зорового контакту – наприклад, дивіться йому не прямо у вічі, а концентруйте свій погляд на переніссі. Всі ці способи дозволять вам почувати себе більш упевнено. А він відчує ваш спротив і відчепиться.
* Не реагуйте на провокації, не йдіть на конфлікт. Пам’ятайте, ціль вампіра – ваше роздратування. Це ваше слабке місце. Зробіть свою реакцію несподіваною для «упиря».  Будьте незворушним з агресором або, у свою чергу, покепкуйте з нього, посміхніться скиглію. Такого нахабства вони витримати не зможуть. Щодо прилипали, то контакти з ним треба звести до мінімуму. Не приваблюйте його уваги, не всупайте з ним у дружні стосунки, не робіть йому послуг. Все одно, він цього не оцінить, а просто забере у вас енергію при першій зручній нагоді.
* Роздратування та втому від спілкування з вампіром можна зняти за допомогою улюбленої музики, кіно, віршів, ароматичних масел або будь-якого хоббі, яке приносить вам справжнє задоволення, сповнює вас гарним настроєм і дає життєвої наснаги. Прийміть контрастний душ, випийте чашку улюбленого чаю або кави. Погуляйте на природі, проведіть час у товаристві коханої людини. Перепрацьовуйте свою енергію на позитивну.

Уточніть діагноз
Не поспішайте роздавати ярлики і називати вампірами всіх, хто мав нещастя зіпсувати вам настрій. 
- Той, кого ви вважаєте енергетичним вампіром, може взагалі ним не бути, – каже Крістіна Петриченко. –  Те, що хтось вам не подобається, ще не означає, що він «упир». Цілком природньо, що нам трапляються люди, з якими у нас не складаються стосунки. Можна незлюбити когось з різних причин, та це тільки зайвий привід для того, щоб розібратися у власних відчуттях. Назвати когось вампіром і відмежуватися – куди простіше.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх