Майонез – делікатес для мікробів

22.06.2006, 19:06 Переглядів: 3 908
Влітку ризик отруєння збільшується у декілька разів. Вся справа у продуктах. У „гарячу” пору року можна „мучатися животиком” навіть через найбезпечніший на перший погляд домашній салат..
Мал. Дмитра БАБЦЯ

Літу радіють не тільки люди. Бактерії, віруси та мікроби також намагаються використати сонячні дні для власної, так би мовити, користі. Тож влітку на нас чатують різноманітні кишкові інфекції.
Для тих, хто виробляє, продає та купує їжу, літо – це напружена пора. Необхідно прослідкувати за температурним режимом зберігання продуктів і продати їх всього протягом декількох годин залежно від строку їх реалізації.  Наприклад, біляші і чебуреки можна продавати на вулиці всього дві години з моменту приготування. Як зазначає завідувач відділення гігієни харчування міської санітарно-епідеміологічної станції Наталя Прокопенко, найнебезпечніші продукти влітку – це ті, що пропонують на стихійних ринках.  Звідки привезли молоко чи де готувалися пиріжки, що там продаються, ніхто перевірити не може. Окрім того, через продукти, куплені „з землі”, можна отримати не тільки харчове отруєння, а й глистів „підхопити”. Особливо гостро ця проблема постає, коли йдеться про купівлю м’яса чи ковбас „з рук”. Ці продукти дуже полюбляють мухи – кращого місця для їхнього „гніздування”, аніж кров’яночка чи ліверка, годі й уявити. 
Але, не зважаючи на численні попередження, люди продовжують купувати продукти на стихійних ринках. І, як результат – хворіють.
Друге місце по небезпеці „заробити” харчове отруєння чи гостру кишкову інфекцію після молока та м’яса займають кондитерські вироби з кремом. Наприклад, стафілококи найчастіше знаходять саме у кремах тортів і тістечок.  Не менш небезпечними є консерви домашнього приготування, копчена і в’ялена риба, немиті овочі й фрукти – в них можуть „оселитися” бактерії ботулізму. Але від інфекції себе можна захистити. Варто лише дивитись, що і де купуєш.
Домашні салати влітку – теж, як не дивно, річ небезпечна. Необхідно ретельно мити все, що потрапляє на стіл у сирому вигляді. Що стосується варених овочів, то не можна змішувати гарячі і холодні – від цього вони швидко „пропадають”. Тобто після варіння овочі треба спочатку охолодити до восьми-десяти градусів, а вже потім поєднувати з м’ясом і заправляти майонезом. Варені овочі слід зберігати окремо, зливши воду. В холодному місці вони протримаються півдоби, в теплому – вдвічі менше.
Майонез – у зоні особливої уваги. У відкритому вигляді і не в холодильнику він „їстівний” всього дві години. Потім він стає небезпечним для здоров’я, тому що в ньому починають розвиватися хвороботворні бактерії. Заправляти страву слід не раніше, ніж за півгодини до подачі на стіл, тоді воно і просочиться, і зіпсуватися не встигне. Ті овочі, що вже змішалися з майонезом і опинилися на столі, для холодильника втрачені назавжди. Їх потрібно їсти, не гаючи часу, а те, що залишилося – нещадно викидати. Щопрада, мова не йде про салати у пластикових контейнерах з великим строком споживання. Для їхнього приготування використовується спеціальний майонез, у який додають консерванти. Ті салати, що продають на вагу, заборонено зберігати більше доби з моменету приготування.
Отже, майонез необхідно додавати у страву невеликими порціями. З’їли частину салату – готуйте наступну. Розмішати майонез – справа двох хвилин, тож особливого клопоту це не завдасть. 

Строки зберігання продуктів у домашньому холодильнику
М’ясо і субпродукти: 24 години
Фарш: до 8 годин
М’ясні порційні напівфабрикати (антрекот, біфштекс, філе): не більше 36 годин
Рибні напівфабрикати: 24 години
Заливна риба та м’ясо: до 12 годин
Смажена риба: не більше 36 годин
Салати у незаправленому вигляді: не більше 12 годин
Молоко, кефір: 24 години
Сосиски, сардельки, варена ковбаса: не більше 48 годин
Ліверна ковбаса: не більше 12 годин
Сирки: не більше 36 годин
Рибні консерви в скляному чи фарфоровому посуді: не більше 6 годин
Малина, полуниця, черешня, вишня, кольорова капуста, гриби, петрушка, зелений горошок: 24-72 години

* Слід врахувати, що якщо температура в холодильнику вища за плюс чотири градуси, строки придатності продуктів зменшуються майже на половину.

Перша допомога
Якщо ви все-таки отруїлися, спеціалісти відділення гігієни харчування міськсес радять у першу чергу промити шлунок слабким розчином марганцю чи кип’яченою водою з додаванням активованого вугілля, лягти в ліжко й терміново викликати лікаря.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх