Студенти отримають більше «бюджетних» місць

13.08.2009, 10:23 Переглядів: 2 819
А в КДПУ відкриються нові спеціальності.
Університет має право отримати статус класичного за умови, якщо у ньому за денною формою навчається не менше, ніж 6 000 студентів, та не менше, ніж за вісьмома галузями освіти (ст. 25 проекту Закону «Про вищу освіту в Україні»).

5 серпня прем’єр-міністр України Тимошенко підписала розпорядження (№ 919-р) про реорганізацію Кременчуцького державного політехнічного університету (КДПУ) у Кременчуцький державний університет (КДУ). Кабінет Міністрів України проголосував за це рішення абсолютною більшістю голосів.

Реорганізація Кременчуць-кого політехнічного університету в класичний дуже вчасна. Вона суттєво розширює можливості університету. Раніше він був обмежений статусом «політехнічного» закладу. Профільними для університету вважалися лише технічні спеціальності та ті, що безпосередньо пов’язані з технічними галузями. Саме ці напрями отримували гарантоване держзамовлення – так звані «бюджетні» (безоплатні) місця для навчання. Відповідно, і кременчуцькі студенти, які воліли вчитися на «бюджеті», були певною мірою обмежені у виборі спеціальності. Тепер КДПУ може відкривати спеціальності, які мають попит серед студентів та необхідні у регіоні. І не обмежуватися лише політехнічними напрямами.

Реорганізація університету надає також можливість повернути ті «бюджетні» місця, які перед початком вступної кампанії Міністерство освіти відібрало в університету, посилаючись на їх «непрофільність» (місця були відібрані за 7-ми напрямами). Нагадаємо, цього року уряд суттєво зменшив обсяги державного фінансування у вищих навчальних закладах. Через це чимало державних університетів втратили обсяги держзамовлення. А постраждали, як завжди, студенти – бо їм довелося вступати на контракт.

Нарешті, реорганізація КДПУ робить його більш захищеним у випадку, коли уряд почне давно омріяне масове закриття вищих навчальних закладів. Та створення одиничних укрупнених регіональних університетів в обласних центрах. Цю програму у Міністерстві освіти давно обговорюють і налаштовані реалізувати якнайшвидше – бо вона знову-таки зменшить витрати держави на вищу освіту. Статус класичного університету дає КДПУ шанс вирости у той самий укрупнений регіональний університет. В усякому випадку, нині Кременчуцький державний університет – єдиний класичний державний університет на Полтавщині. Він готує спеціалістів за 17 галузями освіти. Для порівняння, Полтавський національний політехнічний університет дає освіту за 12 галузями. Полтавський державний педагогічний університет – за 10 галузями. Тож маємо шанс і повинні його використати.

Перший віце-прем’єр Турчинов підтримав Кременчуцький університет

Процедура реорганізації державного університету непроста. Бо, даючи згоду на реорганізацію, держава тим самим дає згоду на подальше фінансування. Заявку Кременчуцького політехнічного представив перший віце-прем’єр Турчинов – друга людина в уряді і «сірий кардинал» БЮТ. Це дає підстави сподіватися, що урядова фракція БЮТ повернулася, нарешті, обличчям до кременчуцької вищої освіти.



 
Теги: КДПУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх