Повальне тестування очікує не лише на школярів

25.10.2007, 17:10 Переглядів: 2 184
У цьому році не лише випускники, а й дорослі дяді й тьоті, які надумали здобути вищу освіту, будуть змушені сісти за парти. Державні «виші» не прийматимуть екзамени без сертифіката незалежного зовнішнього оцінювання. При цьому записатися на тестування можна лише до лютого 2008 року..

Особливість вступної кампанії-2008: тепер тести разом із 11-класниками складатимуть і випускники минулих років. З першого листопада по 20 лютого тим, хто планує стати студентом у 2008 році, треба зареєструватися для участі у тестуванні за шкільною програмою. До цього часу майбутнім абітурієнтам потрібно обрати предмети для тестування, які знадобляться для вступу до ВНЗ.
«Усі, хто бажає вступити до вищого навчального закладу (або здобути другу вищу освіту), повинні мати сертифікати незалежного зовнішнього оцінювання», – підкреслює начальник міського управління освіти Геннадій Москалик. – У лютому, коли завершиться реєстрація на незалежне зовнішнє оцінювання, змінити один предмет на інший уже буде неможливо, тож бажаючим вступити до вузів, потрібно заздалегідь визначитися, які сертифікати їм знадобляться».
У свою чергу, як зазначено у наказі Міносвіти №607 від 13.07.07, вузи мають уже до першого жовтня цього року визначитися з екзаменаційними предметами на конкретні спеціальності.
За цим же наказом,  «виші» повинні зараховувати на навчання тільки за результатами незалежного зовнішнього оцінювання  (сертифікатами) і не мають право влаштовувати іспити. Це стосується 11 предметів, ыз яких цього року проводиться тестування: української мови та літератури, зарубіжної літератури, історії України, всесвітньої історії, математики, біології, фізики, хімії, географії, основ економіки та основ правознавства. Незалежне зовнішнє оцінювання з іноземних мов (англійська і французька) буде в 2008 році пробним, тобто необов‘язковим. Сертифікати з цих предметів зараховуватимуться при вступі до ВНЗ лише за бажанням випускника.

До уваги майбутніх абітурієнтів!
Записатися на незалежне тестування можна за телефоном міського управління освіти: 2-20-11 (методист Кравчук Тамара Миколаївна). Детальну інформацію про тестування можна знайти на сайті Українського центру оцінювання якості освіти:
www.testportal.com.ua

Коментарі
Ігор Лікарчук, директор Українського центру оцінювання якості освіти:
– Тести строго відповідатимуть шкільній програмі. Жодного питання, яке виходить за межі програми, не буде. Тестування буде безкоштовним для усіх, більше того, усім, хто записується на тестування, у реєстраційних центрах (у Кременчуці – це міське управління освіти – прим. Ред.) мають безплатно видати тренувальні збірники із завданнями. Тести будуть запропоновані тими мовами, якими проводиться навчання у школах. Окрім української – російською, польською, молдовською, румунською, угорською, кримсько-татарською.

Володимир Усатюк, проректор з навчальної роботи КДПУ, заступник голови приймальної комісії:
- Наказ Міносвіти (щодо сертифікатів замість іспитів у ВНЗ – прим. ред.) стосується усіх вищих навчальних закладів – і державних, і приватних. Хоча незрозуміло, як діятимуть приватні заклади, бо деякі з них практикували прийом на навчання без вступних екзаменів. У зв‘язку із дією наказу  виникне багато проблем із тими, хто закінчив школу у попередні роки і лише тепер хоче стати студентом. З цієї категорії не всі визначаться до лютого зі своїм вступом, а значить, у нас може бути недобір на заочне відділення. Наказ Міносвіти про обов‘язкове тестування «підрізає» і роботу наших підготовчих курсів, бо тепер ми не можемо самі проводити випробування для відвідувачів курсів, як робили це раніше. Ми написали з цього приводу лист до Міносвіти. Відповіді поки що не отримали.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 32 від 8 серпня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх