Міністр освіти заборонив гроші в школах

31.05.2007, 19:05 Переглядів: 2 494
Учителям не дозволено „тримати касу” на проведення екзаменів та випускних вечорів. Але гроші збирають, як і збирали: батькам не заборонено оплачувати випускні банкети. Подарунок школі теж, виявляється, «у законі»..

Міністр освіти Станіслав Ніколаєнко вимагає від освітян зупинити незаконний збір грошей на проведення екзаменів та організацію випускних вечорів.  Він вважає, що наявність таких фактів свідчить про недостатній контроль та безвідповідальність керівників освіти на місцях. На минулому тижні з листом такого змісту міністр  звернувся до обласних освітянських чиновників, директорів шкіл, ПТУ та керівників ВНЗ. Проте „незаконним збором” вважаються лише  гроші, які збирають без бухгалтерського обліку самі освітяни...
У міському управління освіти розпорядженню міністра не здивувалися і кажуть, що самі вчителі „касу” і не тримають. „Ми суворо попередили, щоб жоден працівник школи не торкався грошей. Цієї вимоги ми дотримуємося”, – коментує ситуацію керівник міського управління освіти Геннадій Москалик. Освітянам-порушникам він пообіцяв „ вжити заходи аж до передачі матеріалів до прокуратури”, якщо хтось із батьків поскаржиться на незаконний збір коштів.
На „перекус” з бутербродами під час випускних екзаменів гроші теж не збиратимуть, обіцяє Геннадій Москалик. „Тормозок” в разі потреби випускник може принести з собою.
Що стосується випускних вечорів, то вимогу обійтися без грошей теж виконають – формально. Школи беруть на себе лише урочисте вручення атестатів, підкреслює керівник міськво. Захід відбудеться 27 червня, о 21 годині. На цьому місія школи завершується. Щоправда, класних керівників та директорів шкіл зобов’язують контролювати поведінку випускників і поза урочистою частиною, як того вимагає міністр. ”У закладах освіти не буде організовано столів. Але якщо батьки й учні бажають, то ми не можемо не дозволити  їм банкети у ресторанах чи кафе. І не можемо заборонити самим батькам збирати на це гроші,” – каже Геннадій Москалик.
За його словами, школам (не вчителям!) не заборонено і приймати подарунки. Дари мають бути оформлені відповідно до постанови Кабміну про благодійні внески: поставлені на облік у централізованій бухгалтерії міського управління освіти. Це стосується не лише матерільних цінностей, але й ремонтів, які роблять за кошти батьків.

Скільки збирають і на що?
„ТелеграфЪ” поцікавився, у скільки ж обходиться нині шкільний випускний, на який міністр заборонив збирати гроші. Майбутні випускники декількох шкіл називали суми від 500 до 900 гривень. Зазвичай гроші починають здавати уповноваженій особі з числа батьків ще з початку навчального року. Чим вище статус школи (ліцей, гімназія тощо), тим вищі „ставки”. Неофіційно існує і стаття витрат „подарунки вчителям”, які самі батьки учнів почали вважати елементом свята, а не хабарями. Наказ міністра не виконають самі батьки. Вчителі їм у цьому навряд чи перешкоджатимуть.

До уваги батьків! За телефоном  довіри  2-02-65 міського управління освіти ви можете розповісти про фінансові зловживання у школах. Факти можна повідомити анонімно.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх