Шкільне тестування 2007

25.01.2007, 16:01 Переглядів: 4 811
Кременчуцькі школярі проходитимуть тести за бажанням, випускників Києва, Львівської та Харківської областей – тестуватимуть обов’язково..

Цього навчального року, як і минулого, тестування для випускників кременчуцьких шкіл обов’язковим не буде. Знання школярів у такий спосіб перевірятимуть поки що за бажанням. Як і минулого року, учні матимуть право на другу спробу. Не сподобались результати тестування – оцінку можна покращити на екзаменах.
За словами заступника голови міського відділу освіти Геннадія Москалика, тестування проводитиметься на базі трьох середніх навчальних закладів – 28-ї школи, 30-го ліцею і 6-ї гімнізії. Єдине, що змінилося – це місце, де перевірятимуть роботи випускників. «Цього року ми відправлятимемо їх на перевірку не до Харкова, а до Дніпропетровська, - пояснює пан Москалик. – Там знаходитиметься наш регіональний центр».
Поміж тим в Україні цей експеримент все ж набуває статусу обов’язкового. Так цього року зовнiшнє оцiнювання буде обов'язковим для випускникiв шкiл Києва, Львiвської та Харкiвської областей.
– Там всi без винятку випускники, якi хочуть продовжити освiту, мають скласти тести з трьох обов'язкових предметiв – української мови, математики та історії, – пояснює Лiлiя Гриневич, начальник Головного управлiння освiти та науки Київської мiської держадміністрації. – Крім того, на Харкiвщинi школярi зможуть на вибiр протестувати свої знання ще з одного iз трьох додаткових предметiв – бiологiї, фiзики чи хiмiї. Саме в цих регiонах буде апробовано модель обов'язкового зовнiшнього тестування. Якщо все пройде успiшно, можна буде порушувати питання, аби цей експеримент поширювати на всю Україну.

Оцінки розіграли в лотерею?
Свого часу Всеукраїнський центр тестових технологій та моніторингу якості освіти аналізував результати тестування школярів. На думку незалежних фахівців минулорічний експеримент не вдався. Василь Петрів, науковий співробітник Львівського національного університету ім.Франка, у минулому – працівник Центру тестових технологій висловив з цього приводу свою думку у виданні «Експрес»:
– Результати показали, що якість тестів – незадовільна. На мою думку, найменш об’єктивний тест з історії. У більшості завдань пропонувалося правильно вибрати одну чи кілька з запропонованих відповідей. Щоб визначити вплив вгадування, я з допомогою комп’ютера «заповнив» 20 033 бланки (кількість учасників тестування) випадковими числами. Порівняння вгаданих відповідей з результатами мене вразило. Менше 10% «учасників тестування» показали знання. Учні мали б такі самі результати якби аналогічним способом складали тест із китайської мови.
Аналогічний аналіз результатів тестування з математики свідчить, що вгадування суттєво впливало на оцінки лише третини найслабших учнів. Оцінки з математики кращої половини учнів об’єктивно показують рівень знань, а якби тест був трохи легшим, то всіх учнів оцінили б правильно.
На думку Василя Петріва, тестова система знань використовується в багатьох країнах, і він би не хотів, щоб у ній розчаровувалися. Але вдосконалювати систему заважає надмірна секретність. Сертифікат про результати тестування містить лише оцінки за 12-бальною шкалою та за шкалою від 100 до 200 балів, у якій результати перераховані таким чином, що середнє значення завжди рівне 150 балам, не залежно ні від реального рівня знань, ні від складності тесту. А судити ж про якість і надійність тесту можна лише за розподілом так званих сирих балів, тобто знаючи, як учні відповіли на кожне питання.
По-друге, результати тестування були проголошені об’єктивними і обов’язковими для зарахування ще до початку експерименту, а керівникам які їх не визнаватимуть пригрозили звільненням.
Чи врахували і виправили ці прорахунки наразі невідомо. Тести покажуть.

Шкільні екзамени можна здавати екстерном
Ще один шанс для тих, хто з певних причин не має атестату про середнью освіту. У школах міста приймають заяви на складання іспитів екстерном. За такої нагоди атестат можуть отримати ті, хто не відвідував школу – навчався за індивідуальною програмою або за кордоном, опановував програму свого класу прискореними темпами або просто не завершив навчання в середній школі тощо.
Заступник голови міського відділу освіти Геннадій Москалик зазначає, що вікових обмежень для того, щоб здати екзамени екстерном і отримати документ про освіту немає – навчатися ніколи не пізно.
– Є такі люди, які не закінчили і дев’яти класів, і одинадцяти, – пояснює пан Москалик. – Вони мають встигнути подати заяву до школи до 28 лютого, тобто за три місяці до початку державної підсумкової атестації з усіх предметів. Коли вони її пройдуть, їх допустять до екзаменів разом зі школярами. Складуть екзамени успішно – отримають свідоцтво про загальну середню освіту.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх