Міністр освіти обіцяє озолотити освітян

27.10.2005, 16:10 Переглядів: 2 663
Минулої середи Кременчуцький державний політехнічний університет відзначав своє 45-річчя. Привітати колег зі святом прибув і міністр освіти та науки України Станіслав Ніколаєнко. Після урочистостей пан міністр повідомив журналістам деякі перспективи освітян і розповів про розвиток галузі..
Станіслав Ніколаєнко підтримує ідею створення в Кременчуці міськвно. Він каже, що мер повинен керувати галуззю освіти, вирішувати її наболілі питання
Фото: Дмитрий Бабец

У 2006 році вчителям тричі підвищуватимуть зарплату
За словами міністра, зарплата освітянам в 2006 році зростатиме тричі: з 1 січня, 1 квітня і 1 грудня. 'У 2005 році ми чотири рази підвищували зарплату, а в 2006 році плануємо підвищувати три рази. За прогнозами, наступного року зарплата вчителів збільшиться, порівняно з їх сьогоднішнім заробітком на третину. Так у середній школі вона підніметься до 750 гривень, а у вищій – до 1500 гривень', – заявив міністр.

Борги погасять
Ще працюючи у парламенті теперішній міністр виступав за поетапне погашення педагогам заборгованості за стаж, вислугу років та виділення коштів на лікування, як це передбачено ст. 57 Закону “Про освіту”. “Наразі вчителі отримають передбачені ст.57 кошти. Міністерство робить все можливе, аби погасити і борги минулих років. Я вас запевняю, що в першій половині листопаду на місцях видаватимуть кошти, передбачені на погашення цієї заборгованості. Планується погасити п'яту частину боргів. Кожен, кому ми завинили отримає по 700-1000 грн.”, - зазначив міністр.

Всі учні 1-4 класів повинні харчуватися безкоштовно
'Всі учні 1-4 класів повинні харчуватися безкоштовно', – зазначив міністр. Станіслав Ніколаєнко був здивований тим, що в Кременчуці на харчування однієї дитини 1-4 класів виділяється лише 50 копійок. 'І така ситуація в цілому по регіону', – додав міський голова Микола Глухов. Це не сподобалося міністру і він пообіцяв до кінця року виділити на місця 1,3 млрд. грн. додаткового фінансування, у тому числі на статтю 'Харчування для школярів 1-4 класів'.

Пріоритети освіти – 2006
Соціальний захист освітян та матеріальна база освіти. Це головні пріоритети розвитку освіти на 2006 рік, заявив Станіслав Ніколаєнко. За його словами, до першого пункту відноситься підвищення зарплати викладачам. До другого – інформатизація наукового процесу, оновлення класів та лабораторій, ремонт студентських гуртожитків. Цікаво, що кошти на це вже передбачені в держбюджеті 2006 року.

Плата за пропущені заняття та перездача іспитів є незаконною
Міністр розповів про зміни до Закону 'Про вищу освіту', згідно з якими всі соціальні питання життя студентства будуть передані в руки студентського самоврядування. Студенти вирішуватимуть питання поселення у гуртожитки, участі лідерів студентського самоврядування у роботі Вчених Рад університетів тощо. (Цього тижня через неврегульованість деяких питань Президент з ініціативи міністерства освіти наклав вето на цей закон. – Ред.). Також Ніколаєнко зупинився на останніх листах міністерства до ректорів всіх вузів, в яких, серед іншого, йдеться про протизаконність стягнення зі студентів грошей за пропущені заняття та перездачу іспитів.



 
Автор: bulashev
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх