Чи реально взяти банківський кредит

9.04.2009, 12:42 Переглядів: 2 710
Гроші дають не всі банки, до того ж вимагають перший внесок.
Фото: Дмитрий Бабец

«ТелеграфЪ» поцікавився, чи можна скористатися чужими грошима у період кризи та у скільки це обійдеться
Якщо у минулому році банки активно пропонували «жити зараз» – тобто у кредит, то нині на ринку цих послуг панує штиль. Рекламують, в основному, депозитні вклади (найчастіше під 25% річних). Про кредити скромно мовчать. Походивши по банках (переважно по тих, які в минулому році активно кредитували народ), ми усе ж таки дещо знайшли.

Автомобіль у кредит

Кількість пропозицій обмежена, як і можливість вибрати сам автомобіль. Так, у «Приватбанку» запропонували прокредитувати лише дві моделі авто. У «ВТБ банку» вибір обмежили двома марками авто, які можна придбати тільки через певний автомобільний холдинг. Виходячи з мінімальної ціни запропонованого автомобіля, щомісяця за кредитом слід платити не менше 3,5 тис грн. А щоб узяти кредит – відповідно мати дохід не менше 4,5 тис грн. До того ж, за умовами банку, застрахувати авто можна тільки у визначеній ним страховій компанії.

У «Кредитпромбанку» та «Ощадбанку» із вибором автомобіля не обмежували. Проте кредит в «Ощадбанку» дадуть, тільки якщо сплатите половину вартості автомобіля, що, звичайно ж, багатьом не по кишені.

У липні минулого року «ТелеграфЪ» робив детальний огляд автокредитування. Порівнювали умови семи банків. Із них наразі п‘ять взагалі припинили кредитування фізичних осіб. Про те, коли воно буде відновлене – мовчать.

Що стосується процентних ставок, то якщо у липні минулого року вони складали від 17,5% («Альфабанк»), до 20,9 % («Укрсиббанк»), то тепер планомірно наближаються до 30%. До речі, саме таку ціну на кредити прогнозують фінансові аналітики.

Квартира у кредит

З іпотекою наразі ще сутужніше, ніж з автомобілями. «Ощадбанк» кредитує під 22% річних плюс одноразова комісія у розмірі 1%. Але знову-таки – за умови оплати половини вартості квартири.

«Кредитпромбанк» дає гроші тільки на будівництво нового житла. Вам запропонують квартиру у певному будинку, у зведення якого банк вкладає кошти. Умови такі: 27% річних, перший внесок – 25% від вартості житла плюс одноразова комісія (1%+ 500 грн). Двокімнатна квартира у новобудові коштує від 335 тис грн, таким чином, кредит дадуть, якщо ви одразу готові викласти понад 85 тис грн.

У решті з шести банків (не з числа проблемних), куди ми звернулися, іпотечних кредитів не дають взагалі.

Існує ще кредитування через Державну іпотечну установу (ДІУ) – під 19% річних. Але у банках-партнерах програми згадують про неї лише після нагадування. Пояснюють це тим, що програма пред‘являє високі вимоги до доходу клієнтів.

Споживчі кредити

У магазинах техніки теж кредитний штиль. У вітринах салонів, де продають мобілки, ще не прибрали оголошення із привабливим словом «кредит», але на запитання про можливість ним скористатися відповідають так:

– Немає, найближчим часом не буде і не тільки у нас. Спробуйте самостійно підшукати банк, а ми випишемо вам рахунок.

Але «підшукати банк», а особливо переплату у розумних розмірах – зовсім непросто. У магазині комп‘ютерної техніки попередили, що, за умовами, які нині пропонують банки, при кредиті на рік «переплата за ціною буде як півтора комп‘ютера».

Обійшовши три крупні магазини побутової техніки, кредит на місці знайшли лише в одному: гроші ще дає «Приватбанк». Кредитував на техніку «не відходячи від каси» ще й «Альфабанк», але з першого квітня припинив цю програму.

«Приватбанк» пропонує так званий безвідсотковий кредит лише на певні види товару, узгоджені з магазином: на три місяці, і то за умови сплати 25% вартості товару. Хочете на більший термін: тоді доведеться переплатити. Так, купуючи пральну машинку ціною 3 тис грн у кредит на рік, доведеться заплатити одразу 480 грн (перший внесок, комісія та страховка), а щомісячний платіж складе 329 грн. Таким чином, машинка обійдеться у 4448 грн (у півтора рази дорожче).

Фото: Дмитрий Бабец

Умови автокредитування



 
Теги: кредит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх