Кулачний бій за депозит

4.06.2009, 12:24 Переглядів: 2 333
Замість власних грошей кременчужанин отримав сутичку з охороною банку.
Фото: Дмитрий Бабец

Чи можна забрати вклад достроково? Банкіри погоджуються: можна! Насправді ж не поспішають повідомляти про це вкладників, які й досі бігають по адвокатах та по судах. Реальна історія – яскраве тому свідчення. Юристи ж наголошують: закон на боці вкладника.

НБУ тепер стверджує: мораторію на дострокове зняття депозитів і не було! Обмеження Нацбанку мали рекомендаційний характер, а у травні і їх скасували. «ТелеграфЪ» детально досліджував цю тему у № 21 від 21 травня. Матеріал називався «Чи можна зняти депозит достроково?» І виявили ми, телефонуючи у кілька банків, що таки можна. Натомість на нашому сайті (www.telegraf.in.ua) читач залишив коментар, де розповів, що й досі судиться з банком «Фінанси та кредит» за свій депозит. Ми вирішили з’ясувати: що ж за біда? Чому ж не віддають?

Що каже вкладник

Олександр Разбоєв розповів, як кілька разів намагався забрати свій вклад. Натомість замість грошей отримав сутичку з охоронцем:
– 30 січня цього року я написав заяву до банку, щоб достроково повернути депозит (за умовами договору, клієнт має попереджати про це за десять днів). Прийшов 12 лютого, коли настав строк отримати гроші. Але банк відмовився їх віддати – мовляв, постанова Нацбанку забороняє. 13 лютого я знову написав заяву, вже посилаючись на норму Цивільного кодексу. Заяву не хотіли реєструвати і приймати, але після довгих переговорів з адміністрацією таки прийняли. Відповідь надійшла через місяць – віддати гроші відмовили. 13 березня я знову пішов до банку із заявою, а на випадок, якщо її не прийматимуть, взяв із собою камеру – хотів записати розмову, щоб мати докази для суду. Можливо, я дещо був не правий – зйомка заборонена (банківська таємниця і все таке), але ж я хотів повернути СВОЇ гроші! Охоронець банку почав виганяти мене, застосовуючи силу. (Наступного дня у травмпункті мені видали довідку про пошкодження кисті та плечового суглоба). Потім охоронець викликав міліцію – я ще й писав пояснення. 16 березня я подав позов до суду. Вважаю, що, окрім мого вкладу (вісім тисяч гривень), після всього, що відбулося, банк винен мені й моральну шкоду. Оцінюю її у п’ять тисяч гривень.

На підтвердження своїх слів пан Разбоєв додав лист із банку (де йому у березні відмовили віддати депозит), копії позову до суду, заперечення банку на позов і довідку з травмпункту. Втім, міліція відмовила у порушенні кримінальної справи за фактом побиття – Олександр Разбоєв не звертався до судмедекспертизи.

Що кажуть у банку

Сергій Очередько, керуючий філією «Придніпровське РУ Банку «Фінанси та кредит», стверджує, що у конфліктній ситуації охоронець поводився коректно – просто натиснув кнопку і викликав міліцію, бо банк є режимним закладом, і відеозйомка там заборонена. З приводу ж причини конфлікту (неповернення депозиту на вимогу вкладника) пан Очередько говорить наступне:

– Пан Разбоєв отримає свої гроші. Але до цього інциденту він не написав жодної заяви про розірвання договору з банком… Наш банк працює у правовому полі. Був мораторій на дострокову видачу депозитів (постанова і лист Нацбанку) – ми його виконували. Достроково ми кошти майже не видавали, окрім випадків, пов’язаних із лікуванням тощо. Якщо ж людина не згодна – нехай звертається до суду. Через суди ми гроші повертали, хоча таких випадків було мало. В основному, якщо справа й доходила до суду, то вже у процесі ми домовлялися із вкладником, і він знімав свої претензії. Тим більше, не тільки банк «Фінанси та кредит» не видавав достроково депозити – цього не робив жоден банк до моменту виходу у травні нової постанови Нацбанку, яка скасувала мораторій на вклади. Додам: усі розуміли, що попередня постанова НБУ (що фактично обмежила видачу депозитів) не є юридично правильною. Проте мораторій був дуже своєчасним, інакше люди у паніці забрали б усі заощадження і загубили б банківську систему.

Резюме зустрічі з керуючим банком: тепер уже точно ніяких обмежень на зняття депозитів не існує.

P.S. Олександр Разбоєв повідомив, що йому телефонували з банку і сповістили про можливість забрати вклад. Без суду. Проте він уже поніс судові витрати, до того ж, вважає, що отримав моральну шкоду. Отже, конфлікт до кінця не розв’язаний. Тим часом кременчужани скаржаться на неповернення депозитів і в інших банках….

Закон – на боці вкладників

Суд зобов’яже повернути депозит

На практиці суди розглядають позови щодо дострокового повернення депозитів на користь вкладників, зазначає адвокат Олена Дмитриченко. 

– З питань повернення депозитів до нашого юрбюро зверталося кілька десятків клієнтів, – розповідає вона. – Третина з них виявили бажання відстоювати своє право в суді. З них по п’яти справах судами ухвалені рішення на користь позивачів, інші справи ще знаходиться на розгляді в судах.

Отже, як бачимо, хоча мораторію вже ні формально, ні фактично не існує – банки і досі порозумілися не з усіма клієнтами – суди тривають! Проте закон таки на боці вкладників. Олена Дмитриченко вказала на статті 1060, 526 та 629 Цивільного кодексу України. Зокрема, у статті 1060 сказано наступне: «За договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника, крім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором. Умова договору про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною».

Славнозвісну ж постанову Нацбанку №413 від 12 грудня минулого року, яка нібито вводила мораторій на видачу депозитів, юристи не визнають. Ось як пояснює це пані Дмитриченко:

– Ця постанова не є чинним нормативно-правовим актом, оскільки не зареєстрована в Міністерстві юстиції та не опублікована в загальнодержавних офіційних виданнях.



 
Теги: депозит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх