Дихніть у трубочку!

11.10.2007, 16:10 Переглядів: 6 010
Автолюбитель - знахідка для охочих послухати історії. Левова частка водійських байок, звісно, розповідає про різні ситуації з даішниками. Як-от, наприклад, «Я пила тільки живчик, а вони мені, мовляв, дівчино, від вас тхне спиртним» або «Я випив пляшечку безалкогольного пива, а даішники примусили мене у трубочку дихати». Ми задумалися: «Може, правда, ота чарівна трубочка може оббрехати чесну людину?».
Ігор Бабіков пояснює Вікторії Мудрій, куди і як треба дути

Безалкогольне пиво

Фахівці стверджують, що безалкогольне пиво - це міф. Його не існує у природі, позаяк алкоголь, навіть у незначній кількості, це невід’ємний компонент пінистого напою. Щоб переконатися у цьому, достатньо придивитися до етикетки безалкогольного пива. Таке пиво насправді є слабоалкогольним, бо воно може містити до 1,2 відсотка спирту - у кожного виробника по-різному. Тож, якщо випити декілька літрів «безалкоголки», це буде рівнозначно прийому N-ної кількості алкоголю.
З огляду на те, що алкоголь у безалкогольному пиві все-таки міститься, ми вирішили перевірити, чи «вловить» його трубочка. Дослід вирішили поставити над редактором відділу новин. Для чистоти експерименту Вікторія Мудра випила півлітрову пляшку безалкогольного пива натщесерце. «Не знаю, яке там воно безалкогольне, але голова трішки паморочиться», - сказала вона і пішла дихати у трубочку.
Та трубочка так нічого підозрілого і не «унюхала» - на табло пристрою висвітилися два нулі. «Результат Вікторії може бути негативним з кількох причин, - пояснює Ігор Бібіков. - По-перше, пиво, яке вона пила, могло насправді містити дуже низький відсоток алкоголю. По-друге, можливо, між тим, як Віка випила пиво і дихнула у трубочку, пройшло замало часу. Алкоголю потрібен час на те, щоб усмоктатися у кров і почати виділятися через «вихлопи» легенів. Можливо, результати досліду були б дещо іншими, якби ми повторили його через деякий час».

Кефір

«Я вже десять років працюю у міському наркологічному диспансері, - розповідає Ігор Бабіков, - За цей час я чимало наслухався від своїх клієнтів. Пристрій показує, що «клієнт» пив, а він: «Що ви, то я «Бальзам Бітнера» приймав» або «Я п’яну дівчину у засос

Нещодавно російський сайт km.ru оприлюднив таку інформацію. За новими російськими стандартами огляду водіїв на тверезість, даішники сусідньої держави можуть відібрати права у людини, яка сіла за кермо, випивши один літр кефіру.
Це зумовлено тим, що кефір містить алкоголь. У свіжому кефірі 0,04-0,05 відсотка алкоголю, у зіпсованому - до 4 відсотків.
На сайті km.ru пояснюють, що вся справа у кисломолочному бродінні. Під час чистого бродіння утворюється тільки молочна кислота, наприклад, кисле молоко, сметана, йогурт. Під час змішаного кисломолочного бродіння утворюється молочна кислота і алкоголь, наприклад, кефір, кумис, айран. Захід п’є виключно продукти з першої групи, ми - переважно з другої. Особливою фазою є дріжджове бродіння у шлунку та кишечнику після прийому кефіру. При температурі 36°С воно різко прискорюється - і через три години травлення отримуємо алкоголь «власного виробництва». Так що враховуючи процес утворення алкоголю з кефіру при травленні, реальний його вміст у цьому напої може сягати 2,5 відсотка. (Може, тому у нас так люблять похмелятися кефірчиком?..)
«ТелеграфЪ» швиденько взяв ідею з «алкогольним» кефіром на озброєння - ану як і правда пристрій щось покаже. Наш фотограф Дмитро Бабець випив цілий літр кефіру і, за прикладом своїх колег, подув у трубочку. Трубочка, як і в попередніх випадках, лишилася «непохитною» - по нулях.

Квас

Марина Скальська - абсолютно твереза дівчина. Підтверджено прибором.

Квас - традиційний напій бродіння. Його готують із різних сортів муки та хліба, води і солоду. Тому цей смачний напій є продуктом молочнокислого і частково спиртового бродіння сахаристих речовин, що утворюються з крохмалю, який міститься у вихідних матеріалах. У всьому цьому довжелезному поясненні «ТелеграфЪ» зацікавило словосполучення «спиртове бродіння». Журналіст редакції Марина Скальська випила літр квасу і теж відправилася дихати у трубочки - хто знає, може, чутливий пристрій щось вловить.
Та трубочка знову «промовчала». «Цього і слід було очікувати, - пояснив Ігор Бабіков. - Ви ж пили пляшковий квас, з магазину? Тим більше. Пляшковий квас можна пити досхочу - ніякий пристрій алкоголю не покаже. А от що стосується старого домашнього квасу, що добре перебродив, то тут я вже не впевнений - можливо, якби Марина пила його, то пристрій міг би спрацювати».

Живчик

Стас Константинов дуже старався «видути» із «Живчика» хоч щось. Безрезультатно. Пристрій знову показав нам нулі. «Живчик» виявився тим, чим він і має бути - безалкогольним газованим напоєм. «І сонце б тут нічого не змінило», - додав Ігор Бібіков.

«Якось улітку я відпочивала на дачі, - розповіла свою історію в тему співробітник редакції Олена. - Пішла засмагати на пляж, взяла з собою «Живчик». На сонці він, звісно, дещо пригрівся - довелося пити теплий. У житті б не подумала, що той теплий «Живчик» вилізе мені боком. По дорозі додому мене зупинили даішники. Перевірили документи - все в нормі. І тут вони мені: «Дівчино, ви випивали». Я відповідаю їм, що пила лише «Живчик». А вони: «Так від вас тхне добряче. Що, «Живчик» забродив?» Зрештою, все владналося. Але мені не дає спокою питання - якби вони примусили мене у трубочку дихати, чи був би результат позитивним? Чи просто вони хотіли взяти мене, як то кажуть, на понт?»
Тож черга ставити досліди дійшла і до репортера Станіслава Константинова. Йому довелося випити літр «Живчика», щоправда, палючого сонця у жовтні нам «організувати» не вдалося. Стас подув у трубочку. Результат, як і слід було очікувати, виявився негативним.

Пиріжки з маком

Аптечні тести на наркотики бувають двох видів: одні виявляють синтетичні наркотики, інші - природні. Проводяться вони таким самим чином, як тест на вагітність - спеціальну «паличку» занурюють у сечу «піддослідного» і чекають декілька хвилин. З’явилося дві

Кажуть, якщо з’їсти маковий пиріг, то спеціальний тест покаже, що ви вживали наркотики. Принаймні, американська судова практика зафіксувала такий феномен.
Результати тесту одного з підсудних засвідчили, що він нібито перебував під дією героїну - синтетичного наркотику на базі морфію. А морфій, як відомо, отримують з насіння маку. Та з’ясувалося, що підсудний всього лише досхочу поласував маковим пирогом, а тест на виявлення наркотиків виявився, на його, горе дуже чутливим.
«ТелеграфЪ» теж вирішив провести подібний експеримент. Авторка цього матеріалу з’їла два пиріжки з маком - не домашній пиріг, звісно, але вже щось, - і придбала в аптеці міського наркологічного диспансеру тест на визначення морфіну за 17 гривень. «Звісно, ви можете зробити цей тест для чистоти експерименту, - одразу попередив нас Ігор Бабіков. - Але він дасть вам негативний результат. Якщо чесно, два пиріжки і позитивний результат на синтетичні наркотики - це щось із розряду фантастики».
Лікар не помилився. Авторка виявилася «чистою».



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх