Янукович узявся за яйця

23.08.2007, 17:08 Переглядів: 2 474
До виборів урядовці обіцяють «тримати» ціни на курей, м’ясо та яйця.

Нещодавно Кабмін підписав із виробниками свинини, яловичини, курятини та яєць меморандум про «замороження» цін на продукцію до 1 жовтня. Тобто урядовці не допускатимуть різкого подорожчання зерна і контролюватимуть різницю між оптом та роздрібом (не більше 10%), а виробники «стримуватимуть» ціни. За новими домовленостями, вартість курятини у роздріб повинна складати 12-12,50 гривень за кіло, свинини – 15-18 гривень, а яєць – 3,80-4,20. Що ж, рушаємо до кременчуцьких ринків та супермаркетів шукати «меморандумне» м’ясо.
– І по чому у вас оцей шматочок свинини на кістці? – запитую я у продавця на Центральному ринку.
– По 23! Та беріть, кістка зовсім маленька!
– Дорогувато, а по 15-18 гривень у вас щось є?
– Та ви що? Коли ви востаннє на ринку були? Де ви такі ціни бачили? От походіть, подивіться! 23 це ще й дешево, такої ціни і не знайдете!
Прямую у бік лотка із яйцями. Тут мені пощастило – десяток за 4,20. Далі починаю шукати дешеву курятину. На тому ж ринку натрапляю на знайому вивіску «Наша ряба». Підходжу до прилавку – і знову облом. Курячі стегенця по 13,90. Намагаючись «вибити» «меморандумну» знижку чіпляюсь до продавщиці, мовляв, чого так дорого, продайте за «урядовою» ціною – 12,50. Дівчина дивиться на мене, ніби я з іншої планети. Знижувати ціну на курятину не поспішає.
Отже, чи то меморандум ще не дійшов до регіонів, чи то домовились не з усіма виробниками.
Вирішуємо з’ясувати, хто ж контролює ціни. У міський ветлікарні «Телеграфу» розповіли, що контроль за вартістю м’яса посилився: уже два тижні поспіль фахівці посилено моніторять «м’ясні» ціни і відправляють дані до Полтави. Телефонуємо до обласної інспекції по цінах. Там розповідають, що ціни на хліб вони дійсно контролюють, а от щодо м’яса… Інспекція лише збирає дані про його вартість і кладе їх губернатору на стіл.
Перший заступник губернатора області Іван Близнюк детально розповів «Телеграфу», як область контролюватиме ціни на хліб, а от м’ясо… Вартість цього продукту харчування ніхто не регулюватиме. Справа в тому, що закупівельні ціни, які становлять 6-7 гривень за кілограм живої ваги худоби, не змінилися. 'Ідеться лише про підвищення вартості переробки. Сьогодні попит на м’ясо зріс, але сама галузь тваринництва в Україні знищена', – пояснює пан Близнюк фактор зростання ціни на м’ясо.

Прогноз
Київські фахівці вважають, що дотримуватись досягнутих домовленостей з урядом будуть лише найкрупніші підприємства галузі. Невеличкі фірми змусити тримати ціни на рівні «урядових» нереально. Однак найцікавіше буде потім, після виборів. До 30 вересня, поки народні обранці виборюватимуть собі «місця під сонцем», ціни  стрімко не зростатимуть, прогнозують фахівці. А от після виборів виробники можуть заявити, як важко їм було цілий місяць стримувати ціни та яких збитків вони зазнали і… ще більше піднімуть їх у жовтні.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх