М’ясо може подорожчати

1.07.2007, 12:07 Переглядів: 1 896
На центральному ринку з м’ясників збирають від трьох до шести тисяч гривень за право торгувати в новому приміщенні, що відкриється в липні. Продавці можуть перекласти витрати на покупців.
З торговців м’ясом беруть від трьох до шести тисяч гривень за перехід у новий ринок

До редакції «Телеграфа» з листом звернулися торговці з центрального ринку. Вони вважають, що їхні права порушуються.
«Адміністрація ринку вимагає з нас, продавців м’яса, по п’ять тисяч гривень за місце на новому ринку,  – зазначено у листі.– Хто не здасть гроші, той не торгуватиме. Це означає, що продавців м’яса буде мало, вибору не буде й ціни виростуть…Допоможіть нам розібратися, інакше ми дійдемо до Києва і писатимемо Януковичу…Нехай він розбереться». Лист анонімний, і спілкуватися торговці м’ясом теж погоджуються лише неофіційно – побоюються за свої робочі місця. «П’ять тисяч гривень – це лише вступний внесок, окрім цього, нам щомісяця треба платити більше тисячі гривень за місце», – розповіли вони  «Телеграфу».
За даними торговців та дирекції ринку, на сьогодні плата за місце (один метр) за місяць складає 325 гривень При цьому ринковий збір для м’ясників (місцевий податок) складає десяту частину від цієї суми (за день – 1 грн. 30 коп. за місяць – в розрахунку 25 днів – 32 грн. 50 коп.) Решта – плата за ринкові послуги:  ваги, санодяг, розрубування туші та інше.
Як запевняє дирекція ринку, «містове» в новому приміщенні підвищуватися не буде – з торговців братимуть ті самі суми, як і раніше, за тарифами, погодженими облдержадміністрацією в травні 2005 року. Але в новому приміщенні ринку «м’ясникам» доведеться платити ще й за оренду холодильної вітрини – 250 гривень на місяць (нині вони торгують просто на прилавках).

Директор центрального ринку: «У мене на кожного є досьє…»
«Такого ринку, як будується, немає не те, що в Україні, а навіть в СНД», – каже Євген Холод, директор ТОВ «Кременчуцька торгова гільдія». А відтак підприємців змусять платити за сучасні умови. Директор ринку підтвердив, що вступний внесок таки існує, і він залежить від розміру вітрини. За один метр з підприємців беруть три  тисячі гривень, відповідно, якщо вітрина 1 метр 70 см, то торговцю «набігає»  п’ять тисяч гривень.  Холодильні вітрини різні за розміром, відповідно підприємці мусять заплатити від трьох до шести тисяч гривень одноразового внеску.
За даними Євген Холода, нині практично всі місця вже розкуплені, а на новий ринок не потрапить не більше десяти торговців. Ось його коментар:
– Гроші люди здають не мені особисто, а через бухгалтерію, укладається угода. Як можна побоюватися за свої робочі місця, якщо вони будуть за ними заброньовані?.. Ми будуємо дуже дорогий високотехнолоогічний ринок. Італійська вітрина коштує сім тисяч гривень, я не ставитиму за цю вітрину пройдоху, який прийде, зламає, запаскудить і піде. Ставитиму підприємців, які укладуть договори оренди…Я не беру в новий ринок  тих, хто обважує, хамить – у мене на кожного є досьє…
- За що підприємці мають сплатити від трьох до шести тисяч гривень? На що саме укладається договір?
- На право торгівлі, ми називаємо це «маркетингові умови».
- Якщо в людини щось трапилося,  і вона перестає торгувати на ринку, їй повернуть суму внеску?
- Такого не передбачено. До чого тут я, коли щось трапилося? Це – бізнес.
- Які ж тоді вигоди отримує підприємець?
- Вигоди – навряд чи, він отримує гарантії, що місце буде за ним закріплене, що його не займе хтось інший.
- Чи потраплять у новий ринок товаровиробники, якщо всі вітрини будуть заздалегідь заброньовані?
- Обов’язково. Ми спеціально передбачили два ряди для селян – один ряд для птиці і один – для м’яса. Перекупники не потраплять на ці ряди.
- Давайте поговоримо про ціну. Як ви вважаєте, у зв’язку із торгівлею за новими умовами, наскільки подорожчає м’ясо, адже торговці захочуть «відбити» ті кошти, які вони вклали?
- Подорожчає рівно настільки, наскільки споживачі будуть згодні платити. Зараз «містове» – це не фактор для підвищення ціни. Плату на нього ми підвищили лише в травні цього року, до цього з 2000 року вона була незмінною, але масло, сир все одно ж дорожчали!
Відтак Євген Холод додає, що націнка в сучасному магазині завжди більш, ніж у кіоску…Треба думати, що аксіома вірна й для надсучасного ринку.

Міська влада не втручається
Віце-мер з торгівлі Олександр Биков каже, що про вступний для торговців центрального ринку йому не відомо. «Міська влада за законом не має права втручатися у підприємницьку діяльність каже він. – Виконком регулює лише ставки ринкового збору, які йдуть до бюджету. Все інше (плата за послуги ринку)  – договірні стосунки дирекції ринку і підприємців. Якщо вони вважають, що їхні права порушуються, нехай звертаються із заявами до прокуратури».



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх