Хлібну напругу зняли. Чи надовго?

1.07.2007, 12:07 Переглядів: 1 945
Кременчуцький хлібокомбінат на цьому тижні міг зупинитися. Проте борошно таки добули. Виробники гарантують стабільні ціни лише на соціальні сорти хліба..

«Борошна на нашому підприємстві залишалося до 27 червня,» - говорить Галина Олійник, директор  ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат». Ще 12 червня підприємство уклало угоду на постачання борошна з аграрного фонду Державної акціонерної компанії  «Хліб України». За товар заплатили 40% від ціни наперед  – але борошна не отримали. При цьому, як каже Галина Олійник, у ДАК ніхто навіть не пояснив причин затримки постачання.. «Я думаю, в Україні взагалі дуже серйозні проблеми з зерном, адже й ціни на муку постійно зростають», - висловлюється вона щодо цієї ситуації.
Тривогу  забило не лише підприємство, а Полтавське відділення Антимонопольного комітету України та міська влада (був направлений лист до ДАК «Хліб України»). І завдяки їм, зазначає Галина Олійник, борошно таки відшукали. Підприємство отримало 150 тонн борошна з держрезерву. Проплачений хлібний товар  з аграрного фонду – теж на підході: на ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат» отримає своє із млинів Пирятина та Кременчука.

Що буде з ціною на хліб?
14 червня облдержадміністрація ухвалила рішення, де зазаначено, що підстав для зростання ціни на хліб на даний час немає і зафіксувала роздрібні ціни на соціальні сорти хліба (житній та пшеничний першого гатунку). Підприємствам-виробникам обіцяють на них дотації. Проте насторожує пропозиція облдержадміністрації «запропонувати ДП «Полтавастандартметрологія» розробити та затвердити спрощену рецептуру виробництва соціальних сортів хліба, яка б сприяла зниженню оптово-роздрібних цін». Ризикнемо припустити, що якість «спрощеного» хліба може погіршитися.
До речі, лише на соціальний хліб підприємствам дозволено використовувати борошно з держрезерву та аграрного фонду. «Якщо аграрний фонд зуміє втримати ціни до наступного врожаю, то принаймні два місяці ціни на соціальні сорти хліба змінюватися не будуть», - прогнозує директор хлібокомбінату. Але стабільну ціну на булки та кондитерські вироби вона не гарантує.
ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат» - підприємство-монополіст у Кременчуці, тому – під пильною увагою контролюючих органів. Його постійно перевіряє АМК, а на цьому тижні ціноутворенням зацікавилася і прокуратура Кременчука.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх