Нацбанк проти банків-«брехунів»: банки відкривають справжню вартість кредитів

14.06.2007, 23:06 Переглядів: 2 506
З п’ятого червня НБУ зобов’язав українські банки повідомляти клієнтам реальну ціну споживчого кредиту. Інакше банки ризикують залишитися без ліцензії. Кременчуцькі банківські установи вже письмово ознайомлюють клієнтів із усіма витратами на кредит..

Тепер перед оформленням кредиту клієнт повинен поставити свій автограф на папері, де розписані усі витрати. Експерти вважають, що за перші півроку «відкритість» банків перед людьми приведе до зменшення кількості клієнтів. Проте в довгостроковій перспективі це буде сприяти зниженню відсоткових ставок.
У філії ж «Відділення Промінвестбанку в м. Кременчук» відзначили, що завдяки нововведенню відсоткові ставки навряд чи зменшаться. Люди просто бачитимуть реальну картину власних витрат.
– Дуже часто, окрім відсоткової ставки по кредиту, вираховуються додаткові платежі, – коментує Юлія Пустовіт, начальник кредитного відділу «Індустріалбанку». – Наприклад, це щомісячні комісії, про які у деяких банках досить часто взагалі не згадується. Звісно, додаткові платежі, про які спочатку не говориться, насправді роблять кредит «дорожчим». В день оформлення кредита також багато додаткових витрат. Разові комісії, нотаріальні витрати (3-4 тис. грн.), страховки. Якщо все це підрахувати, то виходить чималенька сума. Так, розрекламовані 12 відсотків річних перетворюються в усі 16. Буває, що клієнт не розраховує на це і бере з собою менше грошей. Або коли вже починає платити, розуміє, що викладає суму набагато більшу, аніж запланував. Через це дуже часто надходять скарги, але скривдженому позичальнику зворотної дороги немає. Не називаючи реальної ціни кредиту, банки фактично порушують права клієнтів.

«Неслухняні» банки будуть покарані
Банківські установи, котрі не будуть виконувати наказ Національного банку України, матимуть великі неприємності. Нацбанк посилить контроль.
– Жодному з банків не хотілося б, щоб НБУ після перевірки вказав на порушення. А якщо це порушення буде зафіксовано ще й під час перевірки, то банка-«грішника» можуть позбавити ліцензії, – відзначає Юлія Пустовіт. – Нацбанк чинить правильно. Адже деякі банки на обмані добре заробляють. Якщо жорсткими заходами не припинити це, то люди й надалі будуть переплачувати.
На думку експертів, від нововведення постраждають банки, що спеціалізуються на роздробі й експрес-кредитах. Банки з іноземним капіталом опиняться у іншому вигіднішому положенні, тому що в них є можливість залучати більш дешеві позики.
Експерти також не виключають, що банки будуть намагатися ввести нові приховані комісії, що не підпадають під дію постанови.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх