Меламіновий посуд – це повільна отрута на нашій кухні

31.05.2007, 19:05 Переглядів: 10 887
Користуватися посудом з меламіну сумнівного походження – вкрай небезпечно. Їжа на тарілці з такого матеріалу неодмінно перетвориться на отруту..

Фахівці стверджують, що посуд із меламіну – небезпечний для здоров’я. До складових цього пластика входить формальдегід, який при користуванні меламіновим посудом потрапляє у повітря приміщення та в їжу. До того ж для міцності у нього додають азбест, а він наразі заборонений у будівництві, не те у виробництві посуду. Азбест – це канцероген, тобто він може викликати онкологічні захворювання. Небезпечні також яскраві та привабливі малюнки на посуді з меламіну. Адже на нього не можна нанести такий же безпечний фарбник, як на порцеляну – триматися не буде. Тому виробник застосовує фарби на основі сполук важких металів, і передусім – сполук свинцю.

Обережно! Формальдегід
Посуд із меламіну – це бомба уповільненої дії. При найменшому нагріванні з його складу починає виділятися формальдегід, який є не тільки нирковою отрутою, а й отрутою для центральної нервової системи.
– По-перше, він є отруйним для дихальних шляхів, – пояснює доцент кафедри екології КДПУ, кандидат хімічних наук, фахівець з хімічних технологій біологічно активних сполук Тетяна Козловська. – Якщо їсти з такого посуду, то частина формальдегіду може розчинитися у їжі та потрапити до шлунково-кишкового тракту. А формальдегід, на додачу, – це ще й ниркова отрута. Якщо у людини є якісь відхилення у діяльності нирок, то використання посуду з меламіну може призвести до загострення захворювання. І вона навіть не здогадуватиметься, що все це через посуд.

Пестицид – на перше, друге й третє
Окрім формальдегіду у меламіновому посуді міститься ще одна сполука. За структурою вона нагадує пестицид атразин, який викорстовують у сільському господарстві.
–Якщо розписати хімічну структуру атразину і меламіну, то можна побачити їх подібність, – продовжує пані Козловська – Йдеться про біологічно активну речовину, яка з точки зору токсикологів, є ксенобіотиком, тобто чужорідною для людському організму.

Стратити. Помилувати не можна
Фахівці радять взагалі вилучити меламіновий посуд зі використання. Пластикові тарілки та ложки – це всього лише одноразовий посуд, і постійно з нього їсти не можна. У меламінові мисочки навіть квіти ставити не рекомендують, тому що вони можуть загинути. Якщо, наприклад, така мисочка просто стоїть на сонці, то під дією сонячного проміння з посуду все одно виділятиметься формальдегід. При накопиченні у приміщенні він здатний викликати головний біль. Не радять з меламінового посуду напувати й домашніх улюбленців.
– Небезпечно з такого посуду їсти й холодну їжу, – говорит Тетяна Козловська. – Холодний борщ чи окрошка на сироватці або квасі – це кисле середовище. А воно теж сприяє розпаду пластика. Звісно, цей процес не відбуватиметься швидко, але певні мікроконцентрації можуть потрапляти в їжу та з часом наносити шкоду.

Контроль якості
Гарантії якості на меламіновий посуд не може дати ніхто. Кордони країни відкриті, і до нас, так чи інакше, потрпапляє фальсифікат.
– Подібні товари обов’язково проходять сертифікацію та токсикологічну експертизу в єдиному на території нашої держави Науково-дослідному інституті екогігієни та токсикології ім. Л.І. Медвідя, – пояснює пані Козловська. – Якщо там виявляють неякісну партію, її моментально вилучають з обігу. Але контроль відбувається вибірково – все перевірити неможливо. До того ж, на товарному ринку існує така хитрість: під якісну партію завозять «лівий» товар. Є ще один спосіб обійти сертифікацію. Візьмемо малюнок на меламіновому посуді. Це, фактично, полімер, нанесений на пластик. За логікою, всі покриття теж мають перевірятися. Але сертифікати якості розповсюджуються на весь товар, а не на окремі його компоненти. Тобто аналізуватимуть меламін, а не малюнки на ньому.
– Покупець має безапеляційне право цікавитися походженням товару, – додає начальник відділу захисту прав споживачів Наталя Міхно. – На будь-яку продукцію має бути сертифікат на право продажу. Що стосується меламінового посуду, то на нього мають бути висновки перевірки санепідемстанції щодо рівня радіаційного забруднення. На товарі також має бути маркування, тобто інформація про виробника, склад продукції, її відповідність держстандартам. Споживач має право вимагати від продавця всі документи, аж до накладної на товар. Якщо посуд викликав у покупця певні підозри, то він має повідомити про це у наш відділ. Такий посуд має вилучатися з продажу до проведення необхідних лабораторних аналізів.

Порада
Як розпізнати меламіновий посуд
* На зворотньому боці такого посуду стоїть штамп «melamine». Якщо опізнавальні знаки відсутні – це ще один привід замислитися.
* Тарілка чи чашка з меламіну набагато легша за посуд зі скла чи порцеляни і не б’ється. Якщо по ній постукати, то вона видасть глухий звук.


 



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх