Пригоди коньячної пляшки тривають!

17.03.2007, 11:03 Переглядів: 1 913
15 лютого «ТелеграфЪ» надрукував матеріал «Пригоди коньячної пляшки» (№ 7, ст.

15 лютого «ТелеграфЪ» надрукував матеріал «Пригоди коньячної пляшки» (№ 7, ст. 5). Ми розповіли про перепони, з якими стикається кременчуцький покупець, коли намагається з’ясувати, чи якісний харчовий  продукт  він  придбав.  Історія почалася з того, що до редакції надійшла скарга покупців - вони придбали неякісний – на їхню думку – лікеро-горілчаний напій (коньяк), але нічого не могли довести ані у магазині, ані деінде.  Такого  роду скарги надходять до редакції  регулярно.  До речі, найчастіше кременчужани звертаються  до редакції  з  претензіями  щодо коньяків,  розлитих у зручні маленькі пляшки ємкістю 250 мл.  Розповіді однотипні – прийшов до магазину (магазини вказуються різні), купив – як культурний – коньяк, чеку – як завжди - не дали, прийшов додому, відкрив пляшку – а звідти смердить самогоном. Що робить?
От «ТелеграфЪ» і вирішив з’ясувати, що робить. У якості покупця кореспондент відправився до згаданого у скарзі  продовольчого  магазину (вул. Жадова, 10).  Придбав вказаний коньяк («Квінт», 250 мл).  За фактом продажу продавець чек не вибила, видала його лише на вимогу кореспондента. Чек виявився  невідповідної  форми – касовий апарат не пробив на ньому тип товару (коньяк). Сертифікат відповідності (посвідчення якості)  покупцю-кореспонденту не надали.  Запах рідини у пляшці видався кореспонденту дивним. «ТелеграфЪ» офіційно  звернувся до міськСЕС (міська санітарно-епідеміологічна станція) з  проханням провести експертизу рідини у пляшці.  Представник санстанції разом з кореспондентами газети прибув до вказаного магазину, аби відібрати необхідну за нормативами кількість аналогічної  рідини.  Треба було відібрати 8 пляшок «Квінт» ємкістю 250 мл однієї дати розливу. За дивним збігом обставин, ані в магазині, ані на складі необхідної  кількості пляшок не знайшлося.  Експертизу не зробили. На тому, здавалося, історія і скінчилася – ніхто нічого не з’ясував.
Але минулої  неділі  до редакції надійшов офіційний лист з  міськСЕС, підписаний головним санітарним  лікарем  Кременчука  В. І. Акімовим (№ 391/03-03).  Пан Акімов повідомляє, що в ході перевірки вищевказаного  магазину (ПП Понежа І. М. , вул. Жадова, 10) встановлено, що коньяк «Квінт» (згідно з накладною) завезений до магазину 28.01.07 у кількості 2 пляшок по 0,25 л. На момент перевірки у магазині знаходилась 1 пляшка. Супровідні документи на неї не представлені. У зв’язку з цим завідувач магазину оштрафована.
Ось так. Дещо все-таки з’ясувалося – товар реалізувався у магазині без супровідних документів. А це досить серйозні підстави, щоби  засумніватися у якості товару. До речі, коли кореспондент  робив закупку, йому здалося, що він бачить на поличці  п’ять  пляшечок «Квінту» по 0,25 л.  Але за накладною виходить, їх було усього дві. От біда. Схоже,  кореспондент «Телеграфа» став  жертвою  галюцинації.  Це ще добре, що кореспондент побачив 5 пляшок. Коли б йому примарились 4 – парне число – ми б взагалі вирішили, що у бідолахи в очах двоїться!
Окрім міськСЕС, з «Телеграфом» зв’язалось  офіційне  представництво торгової  марки «Квінт» в Україні (Торговий дім «KVINT» в Україні, м. Одеса).  Представник торгового дому повідомила, що фірма занепокоєна можливістю реалізації у Кременчуці товару нез’ясованого походження (реалізувався в магазині  без супровідних документів) під торговою маркою «Квінт».  Також представник торгового дому висловив готовність співпрацювати з редакцією до остаточного з’ясування обставин справи. Далі буде.

МіськСЕС  роз’яснює
МіськСЕС доводить до відома читачів «Телеграфа», що – згідно з ГОСТ  № 14137 від 01.07.1975 р., зі змінами від 01.07.85 р. та змінами від 01.07.90 р. – для визначення фізико-хімічних та органолептичних показників коньяків та коньячних спиртів має бути представлений зразок загальним об’ємом 3 дм3???  у пляшках з непорушеною укупоркою.
Тобто, якщо ви хочете зробити аналіз  придбаного коньяку, маєте враховувати – для цього знадобиться 8 пляшок по 0,25 л або 4 пляшки по 0,5 л.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх