Картопляний аспект

13.10.2005, 15:10 Переглядів: 2 188
Картопля на ринку невпинно дорожчає. В Полтавській області картоплю виращують лише власники приватних будинків на присадибних ділянках, а тому і ціни на свою продукцію вони встановлюють самостійно..
Продавці кажуть, що ціна за картоплю у 1.80 за кілограм – не межа

Зима вже на носі, а отже, заготівельний сезон добігає свого завершення. Домогосподарки консервування вже закінчили, саме час закупляти картоплю, тож на ринок ми вирушили не просто так. Минулими вихідними ціни на 'другий хліб' підскочили до 1,50 грн., і це при тому, що принаймні, в Полтавській області, картопля, начебто вродила. 'ТелеграфЪ' спробував з'ясувати, в чому ж справа.
З ранку у вівторок ціни на картоплю здивували нас ще більше. На колгоспному ринку її продавали вже по 1.80. Продавці запевнили, що “бульба” наша, з Полтавщини. На запитання, чому ж так дорого, вони  виразно знизували плечима і відповідали: “ Далі буде ще дорожче”. Не збиралися вони знижувати ціну й оптовим покупцям. За бажанням можна було знайти бульбу за ціною в півтори гривні, але дуже вже дрібну.
З запитанням, чи відслідковують в управлінні розвитку виробництва та торгівлі  ціни на картоплю, ми звернулися до голови цієї інстанції Людмили Жорняк. Пані Жорняк відповіла, що всі дослідження цін управління робить на замовлення Антимонопольного комітету, а оскільки місцеві реалізатори картоплі монополістів не нагадують навіть здалеку, то й моніторити нічого.
Як пояснив “Телеграфу” начальник управління агропромислового комплексу кременчуцької районної держадміністрації Петро Моцун, в Кременчуцькому районі аграрії на вирощуванні картоплі не спеціалізуються. Її вирощують лише власники приватних присадибних ділянок за своїм бажанням. Ціни на свою продукцію вони теж встановлюють самостійно.
Фахівці з обласного управління сільського господарства і продовольства підтверджують, що централізовано картоплю в Полтавській області не вирощують. Кажуть, це нерентабельно. Закуповувати три тонни насіння картоплі на кожен гектар землі не вигідно, бо виручені за продаж кошти не покриють витрат.
До речі, картоплі, яку вирощують у приватному секторі, зазвичай не вистачає, щоб задовольнити попит мешканців міста. Решту завозять з інших регіонів України, які можуть похвалитися врожаєм. Як правило, картоплю везуть із західних областей, але цього року там картопля не вродила. На ринку, серед продавців ширяться чутки, що цього року картоплю з нашого регіону вигідніше возити на Західну Україну...



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх