Долар на дріжджах

13.10.2005, 15:10 Переглядів: 1 794

Останні два тижні на українському валютному ринку спостерігається помітне зростання курсу американської валюти. Це викликало певний ажіотаж серед населення. Банкіри драматизувати ситуацію не радять..

Лише за останні два тижні курс купівлі готівкового долару зріс з 5,01 до 5,12, а місцями й 5,15 грн. за одиницю американскої валюти. Більше того, продаж уже в понеділок у деяких обмінних пунктах міста сягнув позначки 5,25 грн. Подейкують, що до кінця року курс долару може досягти позначки 5,40. Щоб спростувати або підтвердити ці прогнози, “ТелеграфЪ” звернувся до спеціалістів.
Начальник відділу по роботі з населенням Акціонерного комерційного банку “МТ-БАНК” Олена Лукашенко повідомила, що нинішнє підвищення долару – явище сезонне, яке, зазвичай, спостерігається з кінця серпня до середини жовтня щороку. До того ж, цього року, через зміну уряду, ажіотаж підігріває саме населення. “Банки завезли достатньо готівки у пункти обміну, щоб задовольнити попит, - каже пані Олена, - Вже в понеділок ажіотаж щодо скупівлі американської валюти пішов на спад”.
Зараз немає ніякого сенсу вкладати гривні в долари, краще свої кровні притримати. Спеціалісти взагалі не радять тримати гривню в якійсь одній валюті. “Тримайте в тому, в чому збираєтесь витрачати”, - рекомендує Олена Лукашенко. – Навряд чи долар поверненться до позначки 5,06-5,12. Швидше за все комерційний курс зупиниться на рівні 5,18, хоча Нацбанк і встановив наразі офіційний курс 5,05 гривні за один долар”.
У Нацбанку також кажуть про сезонний характер зростання курсу долара і заявляють, що масову скупівлю долару кожен рік провокує… аграрний сектор. Київські банкіри пояснюють, що у селян закінчується збір врожаю, вони розпродають останні дари полів, отримують свою найбільшу виручку за рік і починають її витрачати на закупівлю промислових товарів та сільськогосподарської техніки. Продавці техніки, в свою чергу, свою виручку переводять у долари.
Щодо прогнозів, то маємо два варіанти розвитку подій. Перший втішний - гривня зміцниться чи хоча б її курс відносно долара поступово стабілізується, а другий варіант розвитку подій – національна валюта може обвалитися.
Прихильники першого варіанту стверджують, що на сьогодні об’єктивних підстав для обвалу національної валюти немає. Як заявив минулої середи заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, початок зростання долара дала відставка уряду, а наші банки та спекулянти скористались моментом, щоб на цьому заробити. На думку банкіра, ситуацію здебільшого мають врятувати кошти, які надійдуть від приватизації. Але з цим аргументом не зовсім згодні експерти валютного ринку. В якості контраргументу вони наводять приклад приватизації минулих років, коли надходження від продажу чотирьох найкрупніших підприємств (Криворіжсталі, НЗФ, Лисичанського НПЗ і ДМК ім. Петровського) ніяким чином не позначилися на курсі валюти.
З іншого боку існує думка, що сьогодні існує декілька причин, які можуть призвести до обвалу національної валюти і зростання курсу долара. Як розповів в інтерв’ю нашим колегам з «Комсомолки» незалежний фінансовий аналітик Андрій Оністрат, по-перше, на ситуацію впливають кроки НБУ, направлені на ліберализацію валютного ринку, і як наслідок – пожвавлення валютних спекулянтів, - пояснив експерт. – Цей процес супроводжується відтоком іноземних інвестицій. Так, минулого тижня основними покупцями валюти на міжбанковському ринку були банки-нерезиденти, що деякою мірою свідчить про зниження інтересу інвесторів до українских цінних паперів. По-друге, з початку року в Україні проявляється стійка тенденція до прискореного росту готівкової грошової маси, яка знаходиться на руках у населення. З початку року цей показник збільшився більш ніж на 60 відсотків (при нормі 20-30% щороку) і складає близько 50 млрд. грн. Поки ситуація на валютному ринку залишатиметься стабільною, ці гроші залишаться на руках. Але навіть відносно невисоке зміцнення долара здатне породити ажіотажний попит на готівкову валюту. У масштабах країни ця позиція може значно вплинути на курс гривні.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2005/10/13/1475.html -->
 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх