Санстанція заборонила клей «Метилан»

14.04.2008, 19:44 Переглядів: 5 190
За даними аналізів, клей для шпалер є токсичним.
Тетяна Шкарбань обідрала шпалери та змила залишки клею
Фото: Дмитрий Бабец

Спочатку була скарга споживача на неприємний запах у квартирі після ремонту. Санстанція перевірила шпалери і клей для них. У результаті – заборона використання клею «Метилан універсал преміум» та «Метилан вініл преміум».

Тетяна Шкарбань стала «жертвою» ремонту у власній оселі. Після того, як у листопаді минулого року там замінили шпалери, у квартирі стало неприємно тхнути ( Детальніше див. «ТелеграфЪ» №8 від 21.08.08).  У грудні споживачка поскаржилася у санстанцію. На проведення різного роду аналізів (спочатку – повітря у квартирі, потім – шпалер та клею) пішло три місяці, але жінка й досі шукає правди.

Матеріали на токсичність досліджує не міська, а обласна санстанція, яка має спеціальну лабораторію. Шпалери німецької фірми «RASH» виявилися нешкідливими. А от у зразках клею, наданого пані Тетяною, СЕС виявила перевищення вмісту формальдегіду.

Після цього Кременчуцька міська СЕС вилучила для аналізу клей «Метилан» у магазині, на який скаржилася споживачка. І знову – «зашкалює» вміст формальдегіду в 10-25 разів. Санстанція посилається на дані Полтавської токсикологічної лабораторії: «…вміст формальдегіду у клеї для шпалер «Універсал-преміум» «Metylan» фактично становить 0,1-0,22 мг/куб м та вміст формальдегіду у клеї для шпалер «вініл-преміум» «Metylan» фактично становить 0,1-0,25 мг/куб м».

Міська СЕС Постановою від 11 квітня заборонила реалізацію згаданих видів клею для шпалер. Копії постанови направлені органам влади та підприємцям, які  продають дану продукцію.

Чим шкідливий формальдегід

Формальдегід є токсичною речовиною. Наявність його у концентраціях, що перевищують норму, може викликати роздратування слизових оболонок очей, горла, верхніх дихальних шляхів, а також головний біль і нудоту.  Найбільш небезпечна його дія на дітей (особливо у віці до п’яти років) і осіб похилого віку.

ДСП, ДВП, інші вироби з деревини, що містять клей, піноізоляційні матеріали, килимові і текстильні вироби, меблі, виготовлені з ДСП, – ось далеко не повний список можливих джерел формальдегіду в наших помешканнях.

(за даними www.likar.info)

«Хто не виконає – покараємо»
Віктор САМОЙЛЕНКО, заступник головного санітарного лікаря міста:
– Незабаром ми перевіримо торгові точки. Хто не виконуватиме нашу постанову,  того покараємо. Люди повинні знати, що використовувати цей клей не6езпечно. Загалом же новітні технології будівництва та матеріали не завжди відповідають гігієнічним нормам. Коли проводимо заміри повітря у приміщеннях, знаходимо і формальдегід, і фенол, і аміак.

Олександр ДЕХНО, начальник департаменту контролю якості і розвитку ТОВ «Хенкель Баутехнік» (Україна):
– На жаль, Полтавська обласна СЕС має обмежену кількість методик для визначення вмісту формальдегіду. Тому й трапився цей прикрий інцидент із нашою продукцією. Ми зробимо тестування клею в інституті гігієни у Києві – головній установі СЕС. Тільки-но ми матимемо результати досліджень, що підтверджують безпеку нашої продукції, ми оскаржимо постанову Кременчуцької міської СЕС.

А як же права споживача?
Тетяна Шкарбань та адміністрація магазину, де вона купувала шпалери і клей,  досі не порозумілися. Споживач каже, що магазин не реагує на її претензії. У свою чергу, Наталя Теличка, власниця магазину, стверджує, що споживач не з’явилася на призначену їй зустріч. Управління із захисту прав споживачів оштрафувало магазин: за порушення правил торгівлі –  на 170 гривень та за порушення прав споживачів (неповну інформацію про виробника) – на 130 гривень.



 
Теги: клей
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх