Не «клюйте» на пропозиції «товар у розстрочку без переплати»

28.06.2012, 12:07 Переглядів: 22 110

Не «клюйте» на пропозиції «товар у розстрочку без переплати»

 

 

Реклама розстрочки в магазинах побутової техніки вводить в оману покупців. Пропонують товар у розстрочку рівними платежами і нібито без переплати. Насправді це не так.

– Я вирішила купити фотоапарат, – розповідає кременчужанка Ольга. – Дуже привабило слово «розстрочка», ніби у радянські часи. Є сума, яку треба платити частинами. Не те, що кредит – дорого і складно. Проте вийшло, що при розстрочці також є переплата, не менша, ніж відсотки по кредиту. Чому ж одразу не кажуть: за розстрочку треба заплатити певну суму?

 

Рекламні слогани діють на вуха: «Купуй у розстрочку, рівні платежі, без переплати...»

 

«ТелеграфЪ» вирушив супермаркетами побутової техніки, аби з'ясувати, що ж таке розстрочка. «Озброюємось» калькулятором, обираємо товар, що будемо купувати. Це фотоапарат Canon, ціна – близько 5 тисяч гривень залежно від магазину.

 

На цінниках дуже приваблює сума щомісячного платежу.

 

«Ельдорадо». Ціна нашого Canon – 4949,9 гривень. Щомісячний платіж – 152 гривні. За допомогою нехитрого множення рахуємо на калькуляторі. Переплата виходить 522,1 гривня (152 грн*36 міс= 5472 грн; 5472 грн – 4949,9 = 522,1 грн).

 

Продавець пропонує обійти представників банків, що сидять у магазині, і обрати для себе найвигідніший варіант.

 

«Comfy». Ціна нашого Canon – 4849 гривень. Тут нас одразу попереджають: купуючи товар у розстрочку, переплата буде. Щоправда, сума страховки йде на картку, і гроші можна буде використати пізніше, у цьому ж магазині. Щомісячний платіж, помножений на кількість місяців, при підрахунку також виходить більшим, ніж на ціннику.

«Фокстрот». Наш фотоапарат – у хітах продажу, коштує 4899 гривень. Нам пояснюють: якщо розстрочку погасити за півроку, переплати не буде.

Просимо представника банку розрахувати суму в 5 тисяч гривень (приблизна вартість товару) на 6 місяців.

 

У такому випадку щомісячний платіж – 910,83 гривні Х 6 місяців = 5464,98 грн. Переплата – 565,98 гривні (5464,98 – 4899 = 565,98)

Приблизно така ж ситуація і в інших магазинах побутової техніки. Розстрочку надають ті ж банки, що і кредити. Переплату тепер прийнято називати страховкою.

Виходить, що розстрочки у нашому розумінні не існує.

 

 Не «клюйте» на пропозиції «товар у розстрочку без переплати»

Чим довше платитимеш, тим більше переплатиш

 

Чим відрізняється розстрочка від кредиту?

 

Насправді кредит і розстрочка – це два абсолютно різні поняття, різницю між якими проста людина навряд чи знайде.

Банківський кредит – кредит, що видають банки грошима з власного капіталу. Відносини між позичальником і кредиторами регулюються кредитним договором. Процентні ставки досить високі. Сума платежів фіксована, має чіткі часові межі, порушення яких карається штрафними санкціями.

 

Розстрочка ж – це вид комерційного кредиту, він передбачає перший внесок. Згідно з чинним законодавством, банки не мають право надавати послуги з видачі товарів у розстрочку. Як правило, цей різновид кредитів є короткостроковим, погашення здійснюється періодичними платежами через короткі проміжки часу. Процентні ставки набагато нижчі, ніж у банківських кредитів, або відсутні зовсім.

 

Виходить, що магазини разом із банками підмінюють поняття і насправді видають людям не розстрочку, а звичайнісінький кредит.

Зменшуючи кредитні ризики, банкіри все частіше вдаються до страхування споживчих позик, і якщо раніше, 599 грн (на 10 міс) це, як правило, підвищувало витрати клієнта, то тепер з'явилася реальна можливість їх знизити. Про це повідомляє компанія «Простобанк Консалтинг».

 

Як правило, послуга передбачає додатковий платіж (страховку), розмір якого в середньому складає 1% від суми кредиту щомісяця, але в той же час більш низькі процентні і комісійні платежі.

 

За даними «Простобанку», середні ставки на товари в червні сягають 75 % річних, у той час як кредит готівки – більше 50 %, а автомобілів – не перевищує 19%.

Тому, відправляючись у магазин за омріяною технікою, не поспішайте підписувати документи. Ретельно оберіть банк, прорахуйте свої витрати та ознайомтесь із умовами договору.

 

Не «клюйте» на пропозиції «товар у розстрочку без переплати»

Автор: minchuk
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх