Дніпропетровська область може стати Січеславською, а Кіровоградська – Кропивницькою

22.06.2018, 11:21 Переглядів: 2 695

 

Такі варіанти перейменування підтримав Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

Дніпропетровську область хочуть перейменувати на Січеславську, а Кіровоградську область  – на Кропивницьку. Саме такі назви областей підтримав Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам’яті з посиланням на його голову - Володимира В’ятровича, який був присутній на засіданні.


Як повідомляє УIНП, проект Закону про внесення змін до статті 133 Конституції України буде винесено на розгляд у сесійну залу.

Стаття 133 – про систему адміністративно-територіального устрою, яка містить існуючі назви областей.


«У листі до Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Інститут обґрунтував необхідність перейменування Дніпропетровської на Кіровоградської областей.


У листопаді 2015 року відбулися громадські слухання, на яких ухвалили пропозицію перейменувати Кіровоградську область на назву, похідну від нової назви обласного центру - Кропивницький.

 

Щодо Січеславської області, то варто зазначити, що ця територія нерозривно пов’язана з історією українського козацтва та з його адміністративно-військовою організацією у вигляді Січей. На цих землях в XVI?XVIII століттях розташовувалося 5 з 8-ми запорізьких січей - Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька та Покровська, які стали важливими складовими формування українського етнічного простору де відбувалися національно-визвольні змагання українського народу. Впродовж 1918?1919 років нинішнє місто Дніпро мало неофіційну назву Січеслав, яка наразі є другою неофіційною назвою Дніпра за рейтингом симпатій мешканців міста.

Інститут підтримує обґрунтування народних депутатів України, авторів законопроекту про перейменування Кіровоградської області на «Кропивницьку» та Дніпропетровської на «Січеславську, неофіційну назву Січеслав, яка наразі є другою неофіційною назвою Дніпра за рейтингом симпатій мешканців міста», - говориться у повідомленні УІНП.


Наразі вже є законопроект про перейменування Кіровоградської області на «Кропивницьку» та Дніпропетровської на «Січеславську», і Інститут його підтримує.


До речі, у Фейсбук навіть створили групу на підтримку перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Автор: Тетяна Донченко Джерело фото: @sicheslavskaTAK

Вам подобаються нові назви сусідніх областей?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх